Pizza thuis zelf maken

Pizza is een oven gebakken, plat, rond brood meestal overgoten met een tomatensaus, kaas en diverse toppings.
Van oorsprong Italiaans, uit de Napolitaanse keuken, is de pizza populair geworden in vele delen van de wereld.

Pizza (Italiaanse uitspraak: pittsa, van het Latijnse werkwoord pìnsere, indrukken) is Grieks van oorsprong. De oude Grieken bedekten hun brood met olie, kruiden en kaas. In Byzantijns Grieks, werd het woord gespeld πίτα of pita. Het woord is nu verspreid naar Turks als pide, en Bulgaars, Kroatisch en Servisch als pita, Albanees als Pite en Modern Hebreeuws als pittāh. De Romeinen ontwikkelden placenta, een vel deeg belegd met kaas en honing en op smaak gebracht met laurierblaadjes. De moderne pizza is ontstaan ​​in Italië als de Napolitaanse pizza met tomaat.

De bodem van de pizza en de korst, kan sterk variëren van dun zoals een handgedraaide pizza of Romaanse pizza, of dik als in een pan pizza of Chicago-style pizza. Het is meestal van gewoon deeg, maar kan ook op smaak gebracht worden met knoflook, of kruiden, of gevuld met kaas.

Bekende pizzasoorten zijn:

  • Margherita, met tomaat, mozzarella en oregano;
  • Regina Margherita, met verse tomaat, mozzarella, basilicum en oregano;
  • Prosciuto, met tomaat, mozzarella, rauwe ham en oregano;
  • Funghi, met tomaat, mozzarella, champignons en oregano;
  • Napoli, met tomaat, mozzarella, ansjovis, kappertjes, olijven en oregano;
  • Contadina, met tomaat, mozzarella, gegrilde aubergine, courgette en paprika, oregano;
  • 4 stagioni, met tomaat, mozzarella, champignons, artisjokken, ham, olijven en oregano;
  • Capricciosa, met tomaat, mozzarella, champignons, artisjokken, kappertjes, ansjovis en oregano;
  • 4 formaggi, met tomaat, mozzarella, gorgonzola, grana padano, fontina en oregano.

Napolitaanse pizza
Authentieke Napolitaanse pizza’s zijn meestal gemaakt met tomaten en mozzarella kaas. Ze kunnen worden gemaakt met ingrediënten als San Marzano tomaten, die op de vulkanische vlakten groeien in het zuiden van de Vesuvius, en mozzarella di bufala, gemaakt met de melk van waterbuffels in Campania en Lazio.
Volgens de regels van de Associazione Vera Pizza Napoletana, bestaat het echte Napolitaanse pizza deeg uit tarwebloem (type 0 of 00, of een mengsel van beide), natuurlijke Napolitaanse gist of bakkersgist, zout en water. Voor het juiste resultaat moet stevig meel met een hoog eiwitgehalte (zoals voor broodbereiding en niet cakes) gebruikt worden. Het deeg wordt gekneed met de hand of met een kneedmachine. Na het rijsproces moet het deeg gevormd met de hand zonder hulp van een deegrol of andere machine, en mag niet meer dan 3 mm (0,12 in) dik zijn. De pizza moet worden gebakken in 60-90 seconden in een 485°C stenen oven met een eiken-houtvuur. Wanneer het ​​gaar is, moet het knapperig, zacht en geurig zijn. Er zijn drie officiële varianten:

  • pizza Marinara, die is gemaakt met tomaat, knoflook, oregano en extra vergine olijfolie,
  • pizza Margherita, gemaakt met tomaat, plakjes mozzarella, basilicum en extra vergine olijfolie, en
  • pizza Margherita extra, gemaakt met tomaat, mozzarella uit Campania in filets, basilicum en extra vergine olijfolie. De pizza Napoletana is een Specialità Tradizionale Garantita product in Europa.

Lazio stijl
Take-away winkels verkopen pizza rustica of pizza al Taglio. Deze pizza wordt gebakken in lange, rechthoekige bakken van pannen en relatief dik (1-2 cm). De pizza wordt vaak gekookt in een elektrische oven. Gewoonlijk wordt ie gesneden met een schaar of mes en verkocht per gewicht. In pizzeria’s, pizza wordt geserveerd op een bord in de traditionele ronde vorm. Het heeft een dunne, knapperige bodem heel anders dan de dikkere en zachtere Napolitaanse stijl basis. Het wordt meestal bereid in een houtoven , waardoor de pizza zijn unieke smaak en textuur krijgt. In Rome wordt een pizza napoletana aangevuld met tomaat, mozzarella, ansjovis en olie (dus, wat in Napels een pizza romana heet, wordt in Rome pizza napoletana genoemd).
Andere soorten Lazio-style pizza zijn onder andere:
Pizza romana: tomaat, mozzarella, ansjovis, oregano, olie
Pizza viennese: tomaat, mozzarella, Duitse worst, oregano, olie
Pizza capricciosa: mozzarella, tomaat, champignons, artisjokken, gekookte ham, olijven, olie
Pizza quattro formaggi: tomaten, en de kaas mozzarella, stracchino, Fontina, en gorgonzola.
Pizza bianca uit Rome: de term pizza bianca verwijst naar een soort brood belegd met olijfolie, zout en af en toe rozemarijn takjes. Het is ook een Romaanse stijl om vijgen toe te voegen aan de pizza, bekend als pizza e fichi.
Pizza alla casalinga bestaat uit een dunne laag deeg wordt uitgerekt in een geoliede, vierkante “Siciliaanse” pan, bedekt met geraspte mozzarella, geplette en niet gebakken tomaten uit blik, knoflook en olijfolie, en gebakken tot de bodem krokant is.

Vergelijkbare gerechten
Focaccia is een plat Italiaans brood dat oorspronkelijk uit Liguria komt. De naam van het brood komt waarschijnlijk van het Latijnse woord focus, wat haard betekent. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dan iets dikker (maximaal 2 cm dik) en minder glad. Focaccia wordt meestal neutraal met zout en rozemarijn gegeten, of gebruikt om te beleggen als broodje. In Liguria is het ook gebruikelijk om focaccia te beleggen met tomatensaus en andere ingrediënten (waardoor hij dus nog meer op pizza gaat lijken).
Farinata of cecina. Een Ligurische ( farinata ) en Toscaans ( Cecina ) regionaal gerecht gemaakt van kikkererwten meel, water, zout en olijfolie. Ook wel Socca genoemd in de Provence regio van Frankrijk. Vaak gebakken in een steenoven, en verkocht in stukken.
De Elzasser Tarte flambee (Duits: Flammkuchen) is een dunne plak deeg bedekt met crème fraîche, uien en spek.
De Anatolische Lahmacun (Arabisch: Lahm bi’ajīn; Armeense: lahmajoun, ook Armeense pizza of Turkse pizza) is een vlees-bedekte rond plak deeg. Het brood is erg dun, de laag van vlees bevat vaak gesneden groenten.
De Levantijnse Manakish (Arabisch: ma’ujnāt) en Sfiha (Arabisch: Lahm bi’ajīn, ook Arabische pizza) zijn gerechten vergelijkbaar met pizza.
De Provençaalse Pissaladière is vergelijkbaar met een Italiaanse pizza, met een iets dikkere korst en een topping van gekookte uien, ansjovis en olijven.
Calzone en Stromboli zijn vergelijkbare gerechten (calzone is van oudsher een halve maan-vormige, terwijl een Stromboli buis-vormig is), die vaak zijn gemaakt van pizza deeg gerold of gevouwen rond een vulling.
Garlic fingers is een Canadees gerecht, vergelijkbaar met een pizza. Het is gegarneerd met gesmolten boter, knoflook, kaas, en soms spek.

De bloem
Voor het slagen of falen van een pizzabodem is de bloem doorslaggevend. Een echte pizza maak je namelijk niet met de gewone bloem zoals je die in een Nederlandse supermarkt vindt, maar wordt gemaakt van farina ‘00′ di grano tenero. Dit is meel van zacht graan, en wordt in Nederland ook wel “Italiaans ‘00′ meel voor pasta” genoemd.
In Italië wordt meel ingedeeld als 1, 0, of 00, en verwijst naar hoe fijngemalen de bloem is en hoe een groot deel van de zemelen en de kiem zijn verwijderd. 00 bloem is het meest verfijnd en is talk-poeder zacht. Italiaanse 00 bloem is gemaakt van Italiaanse granen en / of mengsels van Italiaans en geïmporteerde granen (met inbegrip van Manitoba bloem uit Canada) om een ​​reeks van eiwitten van ongeveer 10-12,5% te bereiken.
Dit tarwebloem onderscheidt zich van de Europese supermarktbloem dankzij haar hogere glutengehalte. Grano tenero, dat ook gebruikt wordt voor de bereiding van verse pasta, mag je niet verwarren met grano duro (durum graan) dat juist geschikt is voor het maken van gedroogde pasta. Pas wel op als je in een Italiaanse supermarkt staat, want in Italia wordt farina di grano tenero in vier soorten onderverdeeld. Naast de doppio zero (‘oo’) is er nog tipo ‘o’, tipo ‘1’en farina integrale. De doppio zero geeft het pizzadeeg de meeste elasticiteit.

Handige tools
Deegroller, pizzasnijder, pizzasteen, pizzaschep.

Oven
Gebruik een zwarte bakplaat of bij voorkeur een pizzasteen.
Gebruik de hoogste temperatuur. Meestal is dat rond 250-275 graden. Hoe hoger hoe beter en hoe korter de baktijd wordt.
Om de oven op zijn maximale temperatuur te krijgen is het ook goed om lang voor te verwarmen. Meestal wordt 15 minuten aangehouden.
Vaak is voorste helft van de oven kouder dan de achterkant van de oven. Daardoor wordt de pizza niet gelijkmatig gaar. Om dat te voorkomen kun je de pizza halverwege de baktijd een halve slag (180 graden) draaien.
Heb je een oven die onderin heter is, bijvoorbeeld een gasoven of omdat onderin het hitte-element zit, bak de pizza dan laag in de oven.

Deeg
Kneden met een broodbak/deegmachine levert een mooi homogeen deeg op.
Te droog/te nat? Het deeg is goed als het nog enigszins plakkerig aanvoelt, maar loslaat van de mengkom.
Verdeel het deeg in porties en maak van elke portie een bal en laat deze afgedekt een uur rijzen op een warme plek.
Als het deeg te elastisch is en lastig uitrolt, laat het dan tien minuten rusten. Dat helpt.
Het in vorm kneden gaat makkelijker als je het deeg een dag tevoren hebt gemaakt en als bal in de koelkast met folie afgedekt bewaard.
Een ronde pizza kun je het beste, als het je lukt, met je handen uitrollen. Met een deegrol duw je alle lucht uit je deeg.
Bestuif het werkblad met bloem en rol het pizzadeeg uit tot een cirkel met een diameter van 20 centimeter.
Zorg dat de randen dikker zijn, dan verbranden ze niet zo snel.

Een weke pizza / niet krokant
Gooi de pizza niet bomvol vochtige dingen en hou de laag tomatensaus dun.
Doe de saus vlak voor het bakken op de pizza.
Gebruik als beleg ingredienten die niet veel vocht bevatten zoals plakken verse tomaten.
Check tijdens het bakken of de bodem ook in het midden goed bruint. Zo niet dan is de bakplaat niet heet genoeg of het deeg is toch te week geworden door de pizzasaus.
Een flinterdungerolde pizzabodem (2-3mm) wordt krokant als een toastje, terwijl een dikke bodem (5mm-8mm) broodachtig wordt.

Deeg invriezen
Je kunt pizzadeeg invriezen en hergebruiken. Het zal opnieuw gaan rijzen na het ontdooien. Kneed het gerezen deeg zodat de lucht eruit gaat. Doe de gewenste hoeveelheid in een diepvries zakje en vries in. Een pizza heeft ongeveer 250 gram deeg nodig. Schrijf op het zakje wat erin zit en de datum.

Recept voor: Pizza

Omschrijving: Basisrecepten voor het thuis maken van een pizza in Italiaanse stijl .

Ingredienten

Voor 4 middelgrote pizza´s

  • 25 g verse of 10 g gedroogde gist
  • 500 g bloem (farina qualità 00 of fijne bloem met veel gluten)
  • 3½ dl lauw water
  • 8 gram zout

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem met het gist op je werkoppervlak.
  2. Los de gist op in ¼ dl lauw water, schep er 2 eetlepels bloem bij en maak er een glad papje van. Laat 30 min rusten onder een theedoek.
  3. Maak een hoopje van de bloem en maak een kuil in het midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met bebloemde handen goed door.
  4. Blijf tien minuten kneden, verdeel het deeg in vier delen en maak hier ballen van. Laat het deeg 2 uur rijzen in een schaal bedekt met vochtige doek.
  5. Rol de bal zo dun mogelijk uit. Laat de pizzabodem het liefst 15 minuten rusten voor het bakken. Eventueel meerdere pizzas stapelen met folie ertussen.
  6. Beleggen naar keuze en de pizza in 8 minuten op 300 graden afbakken in een voorverwarme oven. Tip: Bedek het bakrooster van de oven met chamottetegels, terracottategels of een echte ovensteen.

Preparation time: 30 minute(s)

Cooking time: 10 minute(s)

Number of servings (yield): 4

Culinary tradition: Italian

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Tomatensaus voor op de pizza
Je kunt een pot pastasaus kopen of de saus eenvoudig zelf maken.
Voor 4 pizza’s

  • 1 blik gepelde of gezeefde tomaten (400 gram)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel oregano
  • zout en peper

Kook 20 minuten op zacht vuur. Maal alles met de staafmixer tot een salsa.
Het gelijkmatig verdelen van de saus over de pizza gaat gemakkelijk met de achterkant van een eetlepel.

1 comment to Pizza thuis zelf maken

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.