Olie en vet in de keuken

fles olijfolieWelke olie kies je in de keuken?

Olie en vet worden in de keuken gebruikt om de hitte van de pan door te geven aan het eten, of als ingredient in dressings en sausen.Maar ook wordt het gebruikt in de patisserie, in beslag en deeg. En als conserveermiddel, zoals tonijn in olie.Onmisbaar, en door de enorme keuze goed om . . . →Lees alles

Limonade

limonadekanNL: limonade, frisdrank, priklimonade, limonadegazeuse En: lemonade Du: Limonade Fr: limonade, citronnade It: limonata Es: limonada

Dorstlesser Zuur water zet de mond aan tot productie van speeksel, vandaar dat men vroeger azijn toevoegde aan water als dorstlesser. Later vond men het smakelijker om citroensap toe te voegen. Coca cola heeft met pH=2,5 een zuurgraad gelijk aan azijn, maar . . . →Lees alles

Visstoof exotisch

moqueca

De meeste visstoofpotten hebben veel kookvocht, en doen aan soep denken. Maar stoofgerechten bevatten grotere stukken vis, vlees en groenten. In sommige gevallen wordt het kookvocht ingekookt en soms wordt het ingedikt tot een saus, zoals bij Moqueca. Stoofpotten worden meestal geserveerd met brood, aardappel, polenta of andere zetmeelgerechten.

In dit artikel kies we enkele van de meest populaire gerechten van het Amerikaans continent.

Moqueca Braziliaanse visstoof met tomaat, ui en korianderblad, bereid in een terra cotta schaal. Het gerecht . . . →Lees alles

Kruiden bewaren

Heb je veel tuinkruiden uit eigen tuin, of heb je gewoon veel over, lees dan onderstaande mogelijkheden om ze te conserveren.

kruiden in papierKruiden kort bewaren

Kruiden kun je prima enkele dagen in de koelkast bewaren. Laat de blaadjes aan de stelen, spoel ze even onder de kraan en wikkel ze in keukenpapier. Doe ze ingerold in de . . . →Lees alles

Fruit konfijten

gekonfijt fruitDu: Konfitfrüchte En: Candied fruit Fr: Fruits confits Sp: Fruta confitada It: Frutta candita

Het woord “konfijten” en “confiture” komt van het Franse werkwoord “confire”, en daarmee bedoelen de Fransen “conserveren”. Dit komt weer van het Latijnse “ conficere” en dat betekent “uitvoeren”. Het zij zo. Konfijten kan in vet (denk aan confit de canard en rilette), olie (tomaat, . . . →Lees alles

Tafelzuur (ingemaakte groenten)

tafelzuurTafelzuur Tafelzuur is ingelegde groenten en fruit, welke als bijgerecht geserveerd wordt. Voorbeelden zijn: atjar, kimchi, chutney, piccalilly, zilverui, zure augurk, amsterdamse ui. Er zijn duizenden tafelzuren in de wereld. Behalve groenten en fruit, worden ook worst, vis, eieren, paddestoelen gebruikt. Vooral in Oost-Europa is het inmaken van fruit en groenten een essentiele keukentechniek. Traditioneel wordt tafelzuur gemaakt via de . . . →Lees alles

Keukentermen

A Aanbraden Het snel in een pan met een vetsoort rondom dichtschroeien dan wel om en om bakken van vlees. Aanmaken Op smaak brengen door iets met een dressing of saus te mengen. Met een vloeistof tot een papje maken. Aanzetten Verhitten en kleuren van ingrediënten. Aanzweten Groenten zachtjes verwarmen in een vet zonder dat ze kleur aannemen. Abrikoteren Het bestrijken met warme gezeefde abrikozenjam of andere jam. Afblussen Toevoegen van vocht (bouillon, visfumet, wijn) aan een pan waar net . . . →Lees alles

Wafelijzer kiezen

luikse wafels makenIs de aankoop een impulsaankoop, nadat je ergens lekkere wafels hebt gegeten, dan is het fijn dat je al vanaf enkele tientjes een electrisch wafelijzer kan kopen. Op marktplaats zul je ook veel nauwelijks gebruikte apparaten vinden. Er zijn multifunctionele apparaten met verwisselbare platen, zodat je ook kan grillen of een warme sandwich of tosti kan . . . →Lees alles

Conserveren

Wat is conserveren? Conserveren is het langer houdbaar maken of verduurzamen van produkten. Het conserveren van een produkt bestaat uit verschillende onderdelen: 1. Het weren van de oorzaken van voedselbederf. 2. Het behouden van de voedingswaarde van het produkt. 3. Het behouden van de organische/fysieke waarde (structuur, geur, kleur, smaak etc.) van het produkt.

Hoe conserveren we produkten? We moeten eerst iets over de oorzaak van bederf weten. We kunnen de oorzaken van voedselbederf verdelen in drie hoofdgroepen:

a. Biologisch . . . →Lees alles

Koelen

koelenKoelen Een koelkast onttrekt warmte aan een produkt. De groei van de aanwezige micro-organismen wordt hierdoor afgeremd, maar niet geheel uitgesloten.

Hoe worden produkten gekoeld? Koeling vindt plaats bij een temperatuur van tussen 0-6°C. Zet warme produkten nooit zomaar in de koelkast. Laat ze eerst afkoelen tot een temperatuur van rond de 15°C voordat je ze in de koeling zet. . . . →Lees alles

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.