Preischotel uit de oven

preischotelPrei is een plant uit de lookfamilie, de zogenaamde Alliaceae, waartoe ook bijvoorbeeld de ui, de sjalot en de knoflook behoren. De Latijnse naam is Allium porrum.
Eng: Leek
Fr: Poireau

Gebruikelijke gerechten met prei:

  • In soep of bouillon, zoals de preisoep Vichyssoise
  • In stoofpotten, bijv met vis
  • Gestoofde prei met bechamelsaus,
  • Preischotel uit de oven,
  • Prei taart, zoals flamiche of quiche
  • Roerbakken zoals in nasi goreng
  • Rauw, fijngesneden in salades

gesneden preiPrei bewaren en bereiden
Verse prei blijft in de groentebak van de koelkast ongeveer 2 weken goed. Ongewassen en op een koele, vochtige plaats kan u prei 1 tot 2 maanden bewaren. U kan ze afdekken met grond en liefst vorstvrij bewaren. Prei kan men ook geblancheerd invriezen. De groente moet niet ontdooid worden om te bereiden.
Snij het voetje eraf. Haal ook het allerlaatste taaie deel van het groen en de eventuele buitenste, vergeelde delen weg. Het is niet zo dat je alleen het witte deel gebruikt. Juist in het groene blad zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Maar naast gezonde zaken kan in prei ook veel zand zitten. Dat haal je er op deze manier uit: snij de prei van onderaf in de volle lengte doormidden. Spoel de helften schoon onder stromend water en vouw de bladeren hierbij uiteen. Laat de groente uitlekken in een vergiet en snij het in grote of kleine stukken.
Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. U kan de prei ook in combinatie met uien of ter vervanging van deze gebruiken. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes. Prei is ook heel geschikt voor ovenschotels. Prei is lekker met andere groente zoals wortelen, ui, knolselder, enz. Prei is de basis van de groentekeuken en is zeer geschikt bij graan-, vlees- en visbereidingen.

Historie (bron wiki)
De Sumerische koning Urnammu liet rond 2100 v.Chr. al prei telen in de tuinen van Ur. Bekend is dat ook de Egyptische piramidebouwers, de Grieken en de Romeinen prei aten. Vervolgens is de groente over heel Europa verspreid. Vanwege de aanwezige mosterdolie in prei vond de Romeinse keizer Nero prei erg lekker; hij stond daarom ook wel als Porrophagus (preivreter) bekend. De Engelse koning Cadwallader gebruikt in het jaar 640 prei als herkenningsteken voor zijn troepen. De prei komt voor in het nationale embleem van Wales.

Een klassieke preischotel uit de oven is een makkelijk vegetarisch gerecht.
De preischotel wordt meestal gegeten als hoofdgerecht, maar is ook geschikt als bijgerecht.

Er zijn vele varianten mogelijk:
– Roer 100 g gehakte walnoten door de puree
– Of 200 g brie
– Gebruik rul gebakken kerrie-gehakt ipv ham
– Gebruik 200 g gerookte zalm ipv ham

Preischotel
voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 75 ml melk
  • 750 g prei
  • voor een niet-vegetarische versie: 150 g ham in blokjes
  • 1 zakje grof geraspte Nederlandse kaas
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200C

De puree maken (Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.
Giet de aardappelen, als ze gaar zijn, af en stamp ze fijn. Voeg de hete melk toe en roer de aardappelen tot een smeuïge puree.
Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.)

Snijd de prei in ringen, waarbij je zoveel mogelijk van het groen gebruikt.
Was de preiringen en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Breng water aan de kook, doe de preiringen in het kokende water en blancheer (iets garen) de prei zonder deksel in 2 minuten.
Blancheren gebeurt altijd zonder deksel.

Roerbak de in blokjes gesneden ham.
Doe de helft van de puree in een ovenvaste schaal.
Schep er de prei en de hamblokjes over.
Bedek met de rest van de puree.
Bestrooi met een laag kaas.
Laat de stamppot in een voorverwarmde oven op 200 graden in 15 tot 20 minuten warm en lichtbruin worden.

ham prei rolletjesVariant:
Rol stukjes geblancheerde prei in ham.

Je kunt de stamppot een avond van tevoren klaarmaken en afgedekt met folie in de koelkast bewaren.

1 comment to Preischotel

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>