Provençaalse kruiden

Provençaalse kruiden of Herbes de Provence is een mengsel van gedroogde kruiden zoals je die vindt in de Provence. Voorheen was het alleen een beschrijvende term die verwijst naar typische Provence kruiden, maar vanaf de jaren 1970 werden commerciële mengsels verkocht onder deze naam.

Het standaard mengsel bevat meestal bonenkruid, venkel, basilicum, tijm en lavendel bloemen en andere kruiden, maar lavendel werd niet gebruikt in de traditionele Zuid-Franse keuken.

Zoals de naam Herbes de Provence algemeen is, en niet een beschermde geografische status, is er geen garantie dat Herbes de Provence feitelijk afkomstig zijn uit de Provence. De overgrote meerderheid van deze mengsels komen uit Midden-en Oost-Europa, Noord-Afrika, en China.

Herbes de Provence worden gebruikt om smaak te geven aan gegrilde gerechten met vis en vlees, maar ook aan groente stoofschotels. Het mengsel kan ook gemengd worden met de olie die gebruikt wordt. Ze worden zelden toegevoegd na het koken.

De Provençaalse keuken gebruikt van oudsher veel kruiden, die vaak gezamenlijk werden gekarakteriseerd als Herbes de Provence, maar niet in de standaard combinaties, en niet verkocht als een mengsel.
Het was in de jaren 1970 dat standaard mengsels werden geformuleerd door spice groothandelaren, waaronder met name Ducros in Frankrijk (nu onderdeel van McCormick & Company).

De samenstelling van Provençaalse kruiden staat niet officieel vast. De basis bestaat uit tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid. In veel kant-en-klare mixen die te koop zijn, zit vaak ook nog lavendelbloemen, oregano, basilicum, peterselie en/of salie. Andere toevoegingen zouden nog kunnen zijn: venkelzaad, dragon, kervel, laurier, lavas.

  • 3 eetlepels Tijm
  • 3 eetlepels Marjolein
  • 3 eetlepels Bonenkruid
  • 2 eetlepels Rozemarijn
  • 2 eetlepels Basilicum
  • 1 eetlepels Kervel
  • 1 theelepel Dragon
  • 1 theelepel Munt
  • 1 theelepel Lavendel
  • 1 theelepel Salie
  • 1 theelepel Venkel zaad
  • 1 theelepel Oregano
  • 1 theelepel Sinaasappelschil
  • 1 theelepel Laurierblad gesneden

Meng de kruiden en bewaar in afgesloten pot. Ze worden niet gemalen tot gebruik.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>