Quatre epices, specerijenmix uit de Franse keuken

potje quatre epices specerijen mengselQuatre epices is een specerijenmix voornamelijk gebruikt in Frankrijk, maar ook in het Midden-Oosten. De naam betekent letterlijk “vier kruiden”. De mix bevat gemalen peper (wit, zwart of beide), kruidnagel, nootmuskaat en gember. Sommige variaties van de mix gebruiken piment in plaats van peper of kaneel in plaats van gember.

De mix van specerijen zal doorgaans gebruik maken van een groter deel van de peper (meestal witte peper) dan de andere specerijen, maar sommige recepten suggereren ongeveer gelijke delen van elk specerij.

In de Franse keuken wordt het meestal gebruikt in soep, ragout en eenpansgerechten, groentegerechten en vleeswaren, zoals pate, worst en terrine.

2 comments to Quatre epices

  • Alfred

    Wat betreft quatre-épices kun je in de bovenstaande tekst lezen dat de ene quatre-épices de andere niet is. Welke kruiden je er in wil (dus variëren met kaneel i.p.v gember en/of piment i.p.v peper)kun je afhankelijk laten zijn van waar je de mix voor gebruikt.
    Voor worst maak ik het als volgt:
    7 delen peper
    1 deel gember
    1 deel kruidnagel
    1 deel nootmuskaat
    De “ingrediënten” koop ik allemaal gemalen. Maar de quatre-épices heet de supermarkt er soms in dat assortiment gewoon tussen staan.

  • quarte epices, kan het nergens kopen,en wil het gebruiken voor eend. hoeveel van elk heb ik nodig voor een goed mengsel; witte peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel of gember. wilt u mij antwoorden. bij voorbaat dank.
    met vr. gr. Harrie

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>