Wat is een bijgerecht?

banshanIn Korea heeft men rijsttafels (hanjeongsik) met vele bijgerechten (banshan). In Indonesie omringt men de schaal nasi met schaaltjes groente (sayur-mayur) en vlees en vis (lauk-pauk). Wat is eigenlijk een bijgerecht?

Europese klassieke definitie Een middelgroot gerecht, meestal groenten (met inbegrip van granen), dat wordt geserveerd op het zelfde bord of apart, naast het hoofdgerecht, en dat meer is dan een kruiderij. . . . →Lees alles

Piccalilly

piccalillyHet woord piccalilli is een verbastering van het Engelse woord pickle, hetgeen een tafelzuur is van ingemaakte groenten dat bij vlees wordt geserveerd. De eerste tekstverschijningen zijn er in de 18de eeuw, toen het pacolilla genoemd werd, en later piccalillo. De origine van het tafelzuur is niet bekend. Vanwege de naam en de specerijen vermoedt men een Indiase afkomst. Daar maken ze . . . →Lees alles

Ricotta zelf maken

ricotta kaasRicotta is wel de makkelijkste kaas om zelf te maken. Het duurt 5 minuten om de melk te verhitten met wat azijn, en nog een half uurtje om uit te lekken! Wat je nodig hebt is een kaasdoek voor het uitlekken.

Ricotta is een zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien-, geiten- of schapenmelk met een milde en zacht . . . →Lees alles

Jam, marmelade of gelei zelf maken

jam

In de winkel vind je steeds de bekende potten, maar als je zelf jam maakt zie je hoeveel lekkere smaakvariaties je kan maken. Met kruiden, specerijen, honing, drank, enzovoort. Zelf jam maken is razend eenvoudig als je de beschikking hebt over pectine of geleisuiker. Dan is het slechts een kwestie van fruit koken en de gebruiksaanwijzing op de verpakking . . . →Lees alles

Chutney

Koud bijgerecht van vruchten of groenten, die met specerijen tot een kruidige compote zijn gekookt. Chutney kennen we uit de Indiase keuken, maar eigenlijk is het net als jam en pickles een Engelse manier van inmaken. Chutneys worden in India gegeten bij elke maaltijd, te beginnen bij het ontbijt tot aan een late snack. Chutneys zijn een essentiele toevoeging aan de . . . →Lees alles

Compote

Compote (Frans voor “mengsel”) is een Frans dessert uit 17e eeuw gemaakt van geheel fruit of stukjes fruit in suikerstroop. Hele vruchten worden ondergedompeld in water en met suiker en kruiden toegevoegd, op zacht vuurtje gegaard. De siroop kan op smaak worden gebracht met vanille, citroen of sinaasappel schil, kaneel stokken of poeder, kruidnagel, gemalen amandelen, geraspte kokos, gekonfijt fruit of . . . →Lees alles

Acili Antep Ezme

Acili Antep Ezme is een Turks gerecht op basis van fijngehakte tomaten en pepers dat gegeten wordt als salade of saus. Een heerlijke begeleider van gegrild vlees zoals kofte en kebab. Ook heerlijk bij gegrilde courgettes en aubergines, op een broodje of gewoon `zo` als meze.

Ingrediënten voor 4 personen

4 tomaten 4 lenteuitjes (of 1 rode ui) 1-3 teentjes knoflook . . . →Lees alles

Witlofsalade

Een heel populaire salade in Nederland en dat is begrijpelijk. Dit bijgerecht is fris, knapperig en de ietwat bittere witlof geeft een heerlijk effect aan de zoetzure salade. Deze salade kan het beste kort voor gebruik gemaakt worden, als de salade te lang staat worden de appel en witlofblaadjes bruin.

Recept voor: Witlofsalade

Omschrijving: Heerlijk frisse en knapperige salade met . . . →Lees alles

Insalata Caprese

Insalata Caprese (salade in de stijl van Capri ) is een eenvoudige salade van de Italiaanse regio Campania, gemaakt van gesneden verse buffelmozzarella, tomaat en basilicum, op smaak gebracht met zout en olijfolie. In Italië,  wordt het meestal geserveerd als antipasto (voorgerecht), en niet als contorno (bijgerecht) zoals de meeste salades.

Recept voor: Insalata Caprese

Omschrijving: De Salade Caprese is . . . →Lees alles

Hollandse stoofpeertjes zelf maken

Stoofperen zijn een lekker bijgerecht bij onder andere wild, of als nagerecht met ijs. Het is vrij zoet van smaak en de textuur is zacht.

Kooktips

De peren moeten lang en zacht koken (minstens 3 uur), pas dan zullen de peren helemaal doortrokken zijn van de smaak van de wijn. Gebruik ipv wijn een goedkope port. Dan kan de . . . →Lees alles

Pagina 1 van 212