Kruidenboter

kruidenbotersKruidenboter geeft smaak aan gerechten. Het wordt gegeten met brood, of toegevoegd aan warmbereide gerechten, net zoals dat met een saus gedaan wordt. Kruidenboter is lekker . als vervanger voor jus . op gegrilld vlees en vis . bij gestoomde groenten . bij aardappeltjes . op een gegrillde maiskolf

kruidenboter maken . . . →Lees alles

Tapenade en anchoïade

tapenadeTapenade Tapènes zijn kappertjes in het Provençaals. Vandaar de naam tapenade. Het gerecht is bedacht in restaurant La Maison Dorée te Marseille in 1880. Er was een garnering nodig voor de hardgekookte eieren. De tapenade bestond uit 200 gram kappertjes, 200 gram zwarte olijven, 100 gram ansjovisfilets, 100 gram gemarineerde tonijn. Dit werd gestampt met kruiden, peper, olijfolie en cognac. . . . →Lees alles

Ansjovis

ansjovisDe ansjovis kennen we vooral van de Spaanse tapas (boquerones) en de Italiaanse keuken, waar ze in de helft van de gerechten ansjovis lijken te gebruiken. Je zou vermoeden dat het een typisch mediterraan visje is, maar hij zwemt ook rond Nederland. Nog geen honderd jaar geleden hadden wij in Nederland een bloeiende ansjovis-industrie.

Eng: anchovy It: acciuga, . . . →Lees alles

Salades voor op brood, sandwich of toast

broodjes met saladeEr zijn verschillende soorten salades in de westerse keuken:

klassieke salades, bestaande uit sla en/of andere groenten en geserveerd als voorgerecht of bijgerecht; schepbare salade, meestal met aardappel en mayo, geserveerd als bijgerecht, vaak als saladeschotel en ook wel slaatje genoemd; broodbelegsalades, voor op brood of toast, eigenlijk een dunne variant op de schepbare salades; maaltijd salades, klassieke . . . →Lees alles

Mexicaanse tacos zelf maken

tacoTraditioneel Mexicaans gerecht waarbij een plat maisbrood (tortilla) wordt gevuld en opgerold, en uit de hand wordt gegeten. Die vulling kan van alles zijn, zoals vlees, vis, groente en kaas, en het wordt vaak aangevuld met guacamole, salsa en sla. Het wordt gegeten als voorgerecht of als snack.

Tacos was een Azteeks gerecht, al voor de Spanjaarden kwamen. De naam . . . →Lees alles

Kaassoufflé

In Nederland hebben we twee soorten kaassoufflé: de snack en het ovengerecht.

souffleKaassoufflé (uit de oven) Dit is een luchtig baksel van ei en bechamel. Lees hier een uitgebreide post over de soufflé. Recept voor 4 hoge souflevormpjes (ramequins) inhoud 2 dl of 1 grote schaal

150 ml melk 25 gr boter of margerine 40 gr bloem 2 eidooiers 100 . . . →Lees alles

Pastei ragout van kip en champignons

ragout pastei

ragout pasteiIn Frankrijk is een ragout (voorheen ragôut) een mix van vlees, groente en eventueel aardappelen in een saus. Is die saus een bouillon, dan heeft men het over een potée. Het oud-franse ragoûter betekent: de smaak opleven. De ragout zoals bekend in Nederland en Vlaanderen, gemaakt met een roux, is afkomstig van het gerecht pasteitje met ragout, Bouchée à la reine . . . →Lees alles

Maak zelf je broodje shoarma

shoarmaDe Arabieren, Turken en Grieken maken allemaal een variatie op hetzelfde thema van de verticale roteergrill van gekruid vlees. De Turken noemen het döner kebab, de Grieken gyro, en de Arabieren shoarma. Men zegt dat het principe van de vertikale spies met gemarineerde plakjes lamsvlees in de 19de eeuw werd geboren in Turkije.

Shoarma is een populair fast . . . →Lees alles

Arancini di riso, siciliaanse nasiballen

Arancini of arancine zijn gebakken rijstballen, en men zegt dat ze zijn ontstaan ​​in Sicilië in de 10e eeuw. Arancini zijn meestal gevuld met ragù (vleessaus), tomatensaus, mozzarella, en/of erwten. Er zijn een aantal lokale varianten die verschillen in vullingen en vorm. De naam is afgeleid van de vorm en de kleur, die doet denken aan een sinaasappel (het . . . →Lees alles

Geroosterde kikkererwten als borrelnoot

Gekookte kikkererwten kun je in een handomdraai omtoveren tot gezonde knapperige borrelnootjes. Lekker als verantwoord tussendoortje, origineel hapje voor feestjes en zelfs in salades. Met de smaak kun je naar hartenlust experimenteren.

2 koppen kikkererwten 1 eetlepel olie 3 eetlepels kruiden naar keuze tip: www.thekitchn.com/15-more-ways-to-flavor-roasted 1.5 tl zout

Gedroogde kikkererwten: Neem een grote zak kikkererwten, laat ze 1 nachtje . . . →Lees alles

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.