Limonade

limonadekanNL: limonade, frisdrank, priklimonade, limonadegazeuse En: lemonade Du: Limonade Fr: limonade, citronnade It: limonata Es: limonada

Dorstlesser Zuur water zet de mond aan tot productie van speeksel, vandaar dat men vroeger azijn toevoegde aan water als dorstlesser. Later vond men het smakelijker om citroensap toe te voegen. Coca cola heeft met pH=2,5 een zuurgraad gelijk aan azijn, maar dit wordt . . . →Lees alles

Bierdranken en -gerechten

bierbeslag makenBier wordt aan gerechten toegevoegd om een smaakaccent te geven of voor de luchtigheid van beslag. De bekendste gerechten met bier als ingredient: – beslag voor oliebollen, beignets, poffertjes, pannekoeken, bierbeslag – mosselgerechten – stoofpotten met vlees, vis of gevogelte – soep

Koken met bier Belgie is bierland bij uitstek door de enorme variatie aan bieren. Witbier, fruitbier, donker en blond . . . →Lees alles

Slemp en andere melkdranken

We kennen chocolademelk en caffelatte (koffie met melk), maar er zijn meer klassieke melkdranken.

Melk vervangen? Melk heeft een smaak en een structuur die zich in de regel niet laat vervangen. Plantaardige melk zoals amandelmelk, rijstmelk, sojamelk en dergelijke zijn wel zoetig, troebel en wit, maar missen de melkstructuur. Gebruik voor het beste resultaat in onderstaande recepten gewoon volle melk, verse of houdbare, tenzij je dat om gezondheidsredenen niet kan.

anijsmelk . . . →Lees alles

Likeur zelf maken

likeurglaasjesEen likeur is een alcoholische drank, die op smaak is gebracht met fruit, slagroom, kruiden, specerijen, bloemen of noten en gebotteld met toegevoegde suiker. Elk land heeft zijn regels over de samenstelling: hoeveelheid alcohol, suiker en vaste stoffen. Sommige likeuren hebben een hoog alcoholpercentage, zoals Chartreuse met 71%. Het woord ‘cordial’ wordt meestal gebruikt voor amerikaanse dranken. De term ‘crème’ wordt meestal . . . →Lees alles

Vruchten op alcohol

tuttifruttiHet inmaken van fruit in alcohol is een manier om het te conserveren voor de winter. Behalve met alcohol kun je dat doen met azijn, suiker, zout, of door het te wecken, drogen, vriezen of kelderen. Tegenwoordig wordt het inmaken met alcohol vooral gedaan omdat het lekker is en het een speciale touch geeft aan een nagerecht of cocktail. Hippe bartenders hebben . . . →Lees alles

Zabaione

zabaioneZabaione, ook wel zabajone of zabaglione, is een klassieke Italiaanse eierdrank. De likeur die hiervan is afgeleid heet Vov, een merk sinds 1845 in de handel. Een recenter merk is Zabov.

De drank bestaat al sinds de middeleeuwen en ook de au-bain-marie bereidingswijze word al heel lang toegepast. Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van de naam. In Reggio . . . →Lees alles

Chocolademelk

chocolademelkToen de Spanjaarden in contact kwamen met de bittere cacao-drank van de Azteken, vonden ze het niet lekker. De drank bevatte geen suiker, maar wel kruiden en mais. Omdat cacaobonen door de Midden-Amerikanen werden gebruikt als waardevolle valuta, hield het de Spanjaarden toch bezig. Terug in Spanje mengden ze de bittere vloeistof met suiker, vanille en kruiden en het werd een hippe . . . →Lees alles

Bisschopswijn

bisschopswijnBisschopswijn is een warme wijndrank die tijdens Sinterklaas gedronken wordt. Het lijkt veel op glühwein, dat vooral rond de kersttijd geschonken wordt. Toch zit er tussen deze twee warme dranken een klein verschil. Bisschopswijn maakt men met witte of rode wijn. Naast wijn bevat het kruidnagel, kaneel, steranijs en sinaasappelschillen. De drank wordt verwarmd, maar mag niet koken, omdat dan . . . →Lees alles

Advocaat zelf maken

Advocaat is een dikvloeibare likeur die bereid wordt met eieren, alcohol (brandewijn), gecondenseerde melk en suiker. De gele kleur wordt veroorzaakt door het eigeel met de toevoeging van een E kleurstof omdat consumenten verwachten dat dit product geel is. Dunne, vloeibare advocaat is bereid met het gehele ei. Voor een dikke, stijve advocaat worden alleen de eierdooiers gebruikt. Dunne advocaat is . . . →Lees alles

Karnemelk en kwark zelf maken

Kwark

Kwark of plattekaas is een soort heel verse kaas. In het Frans is de naam dan ook gewoon verse kaas (fromage frais). De melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën, waarna er stremsel aan wordt toegevoegd. Na 24 uur verzuren en stremmen op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een kwarkzak uitgelekt. Er blijft ongeveer een derde van de aanvangshoeveelheid over. Deze massa . . . →Lees alles

Pagina 1 van 212