Pannenkoeken en flensjes

stapel pannenkoekenEngels: pancake (VS: hotcakes, griddlecakes, flapjacks) Duits: Pfannkuchen, Eierkuchen Frans: crêpe, galette bretonne, tourtous, bourriol, pascade Spaans: panqueca, frisuelos en filloa (Noordwest-Spanje), tortita (Mex), panqueque(Arg) Italiaans: crispa, crispelli Zuid-Afrikaans: pannekoeke, plaatkoekies, crumpets

De pannenkoek is zonder twijfel het meest Nederlandse gerecht. Het is het oudste gerecht en nog steeds het meest gegeten. In de middeleeuwen was het straatvoedsel, nu kun je . . . →Lees alles

Pasta zelf maken

Pasta is de benaming voor een aantal Italiaanse noedels, zoals macaroni, spaghetti en vermicelli in een gewone of meergranenvariatie. Pas rond 1985 leerde men in de lage landen dat er nog veel meer van dit soort producten zijn en hebben we de benaming pasta overgenomen als verzamelnaam ervoor. De populaire macaroni (de naam is een erbastering van de Italiaanse . . . →Lees alles

Gnocchi zelf maken

Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent “klont”. De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord “dumpling” aangeduid, de Nederlandse variant is knoedel. Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel; gnocchi di patate. In Rusland worden zij ook “Gnocchi” genoemd.

Gnocchi van aardappel Gnocchi di patate zijn een soort ovale balletjes, . . . →Lees alles

Poffertjes

Poffertjes zijn een soort kleine pannenkoekjes, maar zoeter en dikker omdat ze rijzen. In tegenstelling tot pannenkoeken worden poffertjes tijdens het bereiden omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is. Daardoor zijn ze van binnen nog wat zachter en worden ze mooi rond.

Poffertjes bakken Normaal gesproken worden poffertjes geserveerd met poedersuiker, boter en eventueel met stroop. Poffertjes worden vaak gepresenteerd als . . . →Lees alles

Kroketten en bitterballen zelf maken

Vleeskroketten worden als snack bij de meeste snackbars verkocht. Voor de Nederlandse automatiek zijn zij zeer belangrijk, omdat zij handzaam zijn, makkelijk voorbereid kunnen worden (in tegenstelling tot patates frites) en dus snel te verkrijgen zijn, en hun smaak ook na een half uur warm bewaren nog houden. Ze worden los, of op een broodje (“broodje kroket”), of samen . . . →Lees alles

Spekkedik zelf maken

Een spekkedik, ook wel spekdik of spekdikken genoemd, is een gerecht voor Oud en Nieuw, net als oliebollen. Vroeger rook elke boerenkeuken op oudejaarsdag naar spekkedikk’n. Het waren voornamelijk de mannen die de pannenkoekjes bakten. De traditionele gietijzeren wafelijzers waren flink zwaar en er was best wat spierkracht voor nodig om ze in het vuur te houden. Daar kwam . . . →Lees alles