Kloppudding en andere luchtige nagerechten

luchtige mousseInstant Pudding is een uitvinding van Standard Brands en geregistreerd sinds 1950. Het wordt nu verhandeld door Kraft foods onder de productnaam Jell-O. In Nederland en Belgie is het product bekend onder de naam Saroma.

Saroma hoeft niet gekookt te worden. Klop het poeder met melk en binnen een half uur wordt het geheel stijf. . . . →Lees alles

Rijstpap, -flan, en -taart

rijstebrijRijstepap of rijstebrij is een gerecht dat over de hele wereld gegeten wordt. In Europa echter pas sinds de 17de eeuw, omdat rijst van ver kwam. De romeinen gebruikten gekookte rijst om de maag tot rust te brengen. Voor rijstepap wordt vaak de gekookte rijst gebruikt die overgebleven is van de vorige dag. In sommige klassieke rijstepappen wordt (ten dele) rijstmeel gebruikt, . . . →Lees alles

Appels uit de oven

appel met custard“Appeltjes onder een deken” kent vele varianten en namen. Zo spreekt de één over gepofte appels met vanillesaus, de ander over verscholen appeltjes. De eenvoudigste versie is de duitse Bratapfel of de franse Pommes au four. Dat is een ongeschilde, uitgeboorde appel uit de oven met suiker en kaneel. Dan is er de Hollandse versie waarbij de gloeiend hete appel overgoten wordt . . . →Lees alles

Gelatinepudding

gelatinepuddingGelatinepudding is een gezond en makkelijk nagerecht. We kennen gelatine niet alleen van de trilpuddingen, maar ook van de bavarois en tientallen andere nagerechten. Gelatine is erg nuttig bij het stabiliseren en verdikken van yoghurt en roomijs, en het stevig houden van mousses en slagroom. Omdat gelatine smelt in de mond, net als chocola, geeft het een prettig mondgevoel. Gelatine is ideaal . . . →Lees alles

Cakerol zelf maken

cakerolFr: Roulade, gâteau roulé Eng: Jelly roll (VS), Swiss roll (UK) Sp: Pionono, brazo de gitano

Historie De cake is in de 19de eeuw uitgevonden in Midden-Europa, maar niet in Zwitserland al doet de engelse naam dat vermoeden.

Deze lichte cakes worden gemaakt met weinig boter en weinig bakpoeder. De luchtigheid komt van de geklopte eieren. Door een deel van het cakemeel . . . →Lees alles

Roomijs zelf maken

roomijsSinds de 17de eeuw wordt in Europa roomijs gemaakt, te beginnen in Italie en over Europa verspreid via de fransen. Vruchtenpulp wordt gemengd met room en au bain marie gekoeld met ijs. Men ging eigeel toevoegen aan het recept, en dit wordt French style genoemd. De Amerikaanse tegenhanger zonder ei heet Philadelphia style. Een handleiding uit 1700 noemt de volgende . . . →Lees alles

Zabaione

zabaioneZabaione, ook wel zabajone of zabaglione, is een klassieke Italiaanse eierdrank. De likeur die hiervan is afgeleid heet Vov, een merk sinds 1845 in de handel. Een recenter merk is Zabov.

De drank bestaat al sinds de middeleeuwen en ook de au-bain-marie bereidingswijze word al heel lang toegepast. Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van de naam. In Reggio . . . →Lees alles

Salame di cioccolato, of arretjescake

chocolade salamiSalame di cioccolato is een Siciliaans gerecht, en vindt je door heel Italie in allerlei varianten. Deze koek is snel gemaakt, maar vervolgens is er geduld nodig om deze tenminste enkele uren in de koelkast hard te laten worden. De koek is de volgende dag het lekkerst. Na verloop van tijd verliezen de biscuits hun knapperigheid.

Arretjescake of Arretje’s . . . →Lees alles

Lemon Pudding Cake, citroen op z´n fruitigst

lemon pudding cakeDit is een citroentaartje voor citroenliefhebbers. De frisse fruitigheid van citroen komt in dit nagerecht optimaal tot zijn recht. Het is niet te zuur, niet te zoet, en de citroen wordt niet gemaskeerd door creme.

Het aardige aan dit gerecht is, dat het boven cake is en onder pudding, met maar één beslag. Het is 10 minuten werk en vervolgens . . . →Lees alles

Melktert

De melktert is een klassieke Zuid-Afrikaanse taart, op basis van bloem, ei, suiker en veel melk. Het recept heeft veel weg van de Far Breton, een taart uit Bretagne. De smaak van de melktaart lijkt op rijstpudding, de textuur doet denken aan flan. Het wordt gegeten bij de thee of koffie en als nagerecht. De oorsprong van de taart . . . →Lees alles

Pagina 1 van 6123456