Wentelteefjes

Een wentelteefje is een zoet broodgerecht. Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa en Noord-Amerika. Het is ook bekend onder de naam verloren of gewonnen brood. In West-Vlaanderen wordt het ook klakaards genoemd.

De term verloren/gewonnen brood heeft te maken met de wijze waarop dit gerecht is ontstaan. In vroegere tijden gooide men geen voedsel weg, daarom was het gewoonte . . . →Lees alles

Meringue zelf maken

Een meringue is een luchtig schuimgebak van stijfgeklopt eiwit met fijne kristalsuiker, dat oorspronkelijk uit Zwitserland (Meiringen in kanton Bern) komt, maar ook in Frankrijk en België met dezelfde naam en Duitsland (onder de naam Baisser) te vinden is.

Meringue is een gerecht om te maken als je te veel eiwit in huis hebt.

Meringue, eenvoudig recept

Het geheim van een succesvolle meringue . . . →Lees alles

Sorbetijs en granita maken

Zelf granita’s maken Verfrissend na een copieuze maaltijd of heerlijk als tussendoortje in de zomer. Granita’s (korrelig waterijs) zijn gemakkelijk te maken en je hebt er geen speciale toestellen zoals een ijsmachine of een ijscrusher voor nodig. De variatiemogelijkheden en smaken zijn eindeloos. Granita’s met fruit (aarbeien, limoenen, watermeloenen, ananas, etc) zijn het populairst, maar ook koffie-, cola- en cacaogranita’s doen . . . →Lees alles

Smoothie zelf maken

Smoothies zijn verfrissende drankjes die je maakt van de volgende basisingrediënten:

Melk, yoghurt, room, fruitsap en/of water Groenten en/of fruit Eventueel suiker of honing Eventuele supplementen

De smoothie op basis van yoghurt is in Nederland het meest bekend als ‘smoothie’, dranken op basis van ijsschaafsel worden meestal ‘slush puppies’ genoemd. De ingrediënten worden met behulp van een blender tot een gladde, . . . →Lees alles

Amarenekersen zelf maken

Amarene kersen zijn kleine, donkere en enigszins zure kersen die voornamelijk groeien in de regio Bologna en Modena. Ze worden ingemaakt met suiker. De siroop wordt gebruikt over cake en ijs. Amarene kersen zijn geconserveerd te koop in blik of pot. Bij gebrek aan de echte:

Ingrediënten:

1,5 kilo zwarte zoete kersen 350 g suiker 1 el limoensap 100 ml amaretto 1 el . . . →Lees alles

Cannoli zelf maken

‘Cannoli’ (‘cannolo’ in het enkelvoud) is een typische Siciliaanse specialiteit: een knapperig koekrolletje gevuld met gezoete ricotta. In Sicilië wordt verse ricotta van schapenmelk gebruikt welke veel smaakvoller is dan de houdbare ricotta van koemelk die in Nederland verkrijgbaar is. Omdat er geen verse ricotta in Nederland verkrijgbaar is, zullen we het moeten doen met de bakjes uit de supermarkt of speciaalzaak. . . . →Lees alles

Krentjebrij

Krentjebrij is een Noord-Nederlandse benaming van watergruwel: een nagerecht met veel bessensap, dat zowel koud als warm wordt gegeten. In Wierden (Overijssel) staat dit nagerecht bekend als slierie. Hierin gaat ook zoete rode wijn.

De ingrediënten zijn: * 2 L water * 150 gr (parel)gort * Zout * 1/2 flesje bessensap * 150 gr krenten en rozijnen * De schil en het sap . . . →Lees alles

Hemelse modder

Chocolademousse is een luchtig dessert van eieren en chocolade, dat in veel landen populair is, vooral in Frankrijk, waar het gerecht is ontstaan. Het woord chocolademousse is samengesteld uit het Nederlandse woord chocolade en het Franse woord mousse (schuim). Het product wordt ook dikwijls aangeduid met de oorspronkelijke Franse benaming mousse au chocolat.

Een traditionele chocolademousse wordt gemaakt met pure chocolade. Een minder . . . →Lees alles

Yoghurt zelf maken

Hangop

Hangop is een melkproduct dat vaak als nagerecht wordt gegeten. Hangop wordt bereid uit karnemelk of yoghurt. Toen hangop nog niet industrieel werd gefabriceerd, werd dit veelal thuis met de hand gemaakt. Hiertoe nam men een vochtige theedoek, die men losjes spande over een schaal door middel van bijvoorbeeld wasknijpers. Hierin schonk men karnemelk of yoghurt. Vervolgens liet men dit een nacht . . . →Lees alles

Haagse bluf

Haagse bluf is een Nederlands nagerecht. Het bestaat uit stijf opgeklopt eiwit met bessensap en veel suiker dat als dessert wordt gegeten. Het recept is eenvoudig. Kinderen zijn er dol op en het gerecht wordt dan ook vooral op kinderpartijtjes gegeten, hoewel dat door de kans op salmonellabesmetting door het gebruik van rauwe eieren minder wordt. De naam is een verwijzing naar het . . . →Lees alles