Preischotel uit de oven

preischotelPrei is een plant uit de lookfamilie, de zogenaamde Alliaceae, waartoe ook bijvoorbeeld de ui, de sjalot en de knoflook behoren. De Latijnse naam is Allium porrum. Eng: Leek Fr: Poireau

Gebruikelijke gerechten met prei:

In soep of bouillon, zoals de preisoep Vichyssoise In stoofpotten, bijv met vis Gestoofde prei met bechamelsaus, Preischotel uit de oven, Prei taart, zoals flamiche . . . →Lees alles

Parmigiana di melanzane

Een Zuid-Italiaans groentegerecht uit de oven, op basis van gebakken aubergine, tomatensaus, basilicum en kaas. Het is al sinds de 2de helft van de 18de eeuw een klassieker en zowel Napels als Palermo claimen dat het gerecht van oorsprong uit hun regio komt. De aubergine komt oorspronkelijk uit Azie en is door de arabieren in Europa geintroduceerd in de . . . →Lees alles

Bobotie

Bobotie is een klassiek ovengerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen. Er is lang gedacht dat het recept afkomstig was van de VOC kolonies in Batavia en mogelijk afgeleid van het Indonesische gerecht Bobotok, maar het is meer waarschijnlijk dat dit reeds samen met Jan van Riebeeck naar de Kaap meegekomen is. De . . . →Lees alles

Witlof uit de oven met ham en kaas

Witlof uit de oven met ham en kaas is een klassiek gerecht, maar ook makkelijk en snel. En daarom nog altijd razendpopulair. Het gerecht wordt ook wel witlofgratin of witlofrolletjes uit de oven genoemd.

Recept voor: Witlof uit de oven met ham en kaas

Omschrijving: Klassiek Hollands ovengerecht van witlof met ham en kaassaus.

Ingredienten 4 stronkjes witlof 4 plakjes . . . →Lees alles

Pizza thuis zelf maken

Pizza is een oven gebakken, plat, rond brood meestal overgoten met een tomatensaus, kaas en diverse toppings. Van oorsprong Italiaans, uit de Napolitaanse keuken, is de pizza populair geworden in vele delen van de wereld.

Pizza (Italiaanse uitspraak: pittsa, van het Latijnse werkwoord pìnsere, indrukken) is Grieks van oorsprong. De oude Grieken bedekten hun brood met olie, kruiden en . . . →Lees alles

Spanakopita zelf maken

Spanakopita is een klassiek ovengerecht uit de Griekse keuken, op basis van filodeeg, feta en spinazie. Het kan als een taart gemaakt worden, of als individuele taartjes in driehoekvorm. Ongebakken is het goed te bewaren in de diepvries.

Recept voor: Spanakopita

Omschrijving: Een klassiek ovengerecht uit de Griekse keuken, op basis van filodeeg, feta en spinazie.

Ingredienten 1 kg spinazie, afgespoeld en fijngesneden 1 grote ui, fijngesneden 1 bosje lente-ui, . . . →Lees alles

Quiche Lorraine zelf maken

Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van meel, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix (custard) van eieren,en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis en meestal ook kaas aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend.

De meest bekende quiche is de . . . →Lees alles

Moussaka zelf maken

Moussaka (Grieks: μουσακάς, moussakas; Roemeens: musaca; Turks: musakka; Slavisch: мусака, musaka; Arabisch: مسقعة , musaqqaʿa) is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig uit de keuken van het voormalige Ottomaanse Rijk, en daarom vooral in de Balkan en het Midden-Oosten gegeten. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend.

. . . →Lees alles