Enkele klassieke pastasauzen

tomatensausPasta wordt altijd geserveerd met een soort van saus, die in sommige gevallen niet meer is dan een dressing. De saus en het soort pasta zijn meestal op elkaar afgestemd volgens consistentie en gemak van eten. Op enkele sauzen na zijn pastasauzen eenvoudig en binnen een half uur te bereiden. Zoals zo vaak in de Italiaanse keuken is de smaakkwaliteit van de . . . →Lees alles

Spaghetti alle vongole

spaghetti alle vongoleSpaghetti alle vongole is een klassiek recept van de Napolitaanse keuken.

Het is zeer eenvoudig in zijn ingrediënten, maar de kok moet wel een paar tips volgen. Het geheim van romige en gebonden spaghetti, is de “mantecatura” in de pan belangrijk. De spaghetti wordt in veel water al dente gekookt. De schelpen mogen niet te lang koken want dan worden . . . →Lees alles

Macaroni op z´n Hollands

macaroni

macaroniIn Italië is maccherone een overkoepelende naam voor gedroogde holle pastasoorten, zoals bijvoorbeeld penne. In Nederland bedoelen we elleboog pasta, net als in Engelstalige landen, de elbow macaroni. In Frankrijk is macaroni een dunne penne.

Het lijkt er op dat de schrijfwijze “mac(c)aroni” in Engeland is ontstaan in de 18e eeuw door “The Maccaroni Club”, de spottende benaming voor modieuze . . . →Lees alles

Pasta zelf maken

Pasta is de benaming voor een aantal Italiaanse noedels, zoals macaroni, spaghetti en vermicelli in een gewone of meergranenvariatie. Pas rond 1985 leerde men in de lage landen dat er nog veel meer van dit soort producten zijn en hebben we de benaming pasta overgenomen als verzamelnaam ervoor. De populaire macaroni (de naam is een erbastering van de Italiaanse . . . →Lees alles

Pesto zelf maken

Pesto of pesto genovese (uit Genua) is een Italiaanse delicatesse, die wordt gemaakt door (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes (uit Pra, een wijk in Genua), knoflook (uit Vessalico), zeezout, pecorino en/of parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen. De ingrediënten werden oorspronkelijk in een vijzel tezamen fijngewreven (vandaar de naam ‘pesto’ = gestampt). Het product is smeuïg en heeft textuur.

In Italië wordt . . . →Lees alles

Bolognese saus

Bologna staat bekend om zijn zeer voedzame keuken en de saus is dan ook, in tegenstelling tot de meeste andere pastasauzen, behoorlijk gevuld. In de oorspronkelijke saus behoren tot de vaste ingrediënten: rundvlees (gehakt), pancetta (gedroogd varkensbuikspek), ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, wijn en volle melk. De saus wordt klaargemaakt met boter of olijfolie. In 1982 werd het authentieke recept . . . →Lees alles

Gnocchi zelf maken

Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent “klont”. De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord “dumpling” aangeduid, de Nederlandse variant is knoedel. Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel; gnocchi di patate. In Rusland worden zij ook “Gnocchi” genoemd.

Gnocchi van aardappel Gnocchi di patate zijn een soort ovale balletjes, . . . →Lees alles