Pilaf

Pilaf, of pilav, is een gerecht waarbij de langkorrel rijst gekookt wordt in een pan met bouillon, of gaar wordt in een stoofpot. Meestal wordt het gemengd met gebakken ui en vlees, soms met groenten en gedroogd fruit. Pilaf varianten zijn bekend in de Balkan, het Midden-Oosten, Centraal-Azie, India, Afrika, Caraiben.

De naam komt uit het Perzisch: Palau of Polow. De oudste vermelding is uit de 13de eeuw. De ingrediënten die genoemd worden zijn vlees, peulvruchten en fruit. Een oud . . . →Lees alles

Kip kerrie met ananas

kipkerrieDit is een bekend gerecht dat in Nederland in de jaren 70 ineens razend populair werd. Wellicht is het een variant van Surinaamse massala kip (= zonder ananas), maar eerder van de Thaise ananas curry. In de Indiase en Thaise keuken wordt rode curry vaak gecombineerd met ananas. De Indiase versie gebruikt geen vlees, maar voegt kokos toe. De Thaise keuken gebruikt . . . →Lees alles

Bruine bonen met rijst

bbrBruine bonen met rijst is een klassiek Surinaams gerecht.

Bruine bonen met rijst recept

400 g gekookte bruine bonen 400 g rijst 1 ui, fijngesnipperd 100ml bouillon 2 teentjes knoflook, gesnipperd 2 tomaten, in stukjes gesneden 1 bosje bladselderij, gesneden 500 g kip, in stukjes 300 g zoutvlees (evt. speklapjes) 2 cm gember, in plakjes 4 pimentkorrels 1 salamblad (evt. laurierblad) 1 rode peper . . . →Lees alles

Hoe maak je de perfecte risotto?

risotto met saffraanRisotto is een voorgerecht (primo piatto) uit het noorden van Italië, gemaakt met rondkorrelige rijst. Het kenmerkendste is de bereidingswijze, waarbij het zetmeel een romige verbinding maakt tussen de korrels.

Geschiedenis Het woord risotto is afkomstig uit het Lombardisch, de streektaal van Lombardije. Het lijkt etymologisch ook sterk op het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent. Het verhaal dat . . . →Lees alles

Paella zelf maken

Paella (uitspraak: pa’eʎa) is een oorspronkelijk Valenciaans en tegenwoordig typisch Spaans gerecht en bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomato frito), garrafo (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren . . . →Lees alles

Rijsttafel zelf maken

Sommige Indonesische gerechten zijn vooral Hollands. Daarom mogen ze niet ontbreken op deze blog. In veel gevallen is er geen “echt Indonesisch” recept.  En ook in Nederland bestaan er evenveel receptvarianten als koks. Gelukkig vonden we Roysrecepten.nl, een website met achtergrond informatie en recepten die prachtig balanceren tussen origineel en Nederlands.

Hier Roys verhaal over de rijsttafel:

Een rijsttafel kan bestaan uit…

Een . . . →Lees alles

Nasi Goreng zelf maken

Sommige Indonesische gerechten zijn vooral Hollands. Daarom mogen ze niet ontbreken op deze blog. In veel gevallen is er geen “echt Indonesisch” recept.  En ook in Nederland bestaan er evenveel receptvarianten als koks. Gelukkig vonden we Roysrecepten.nl, een website met achtergrond informatie en recepten die prachtig balanceren tussen origineel en Hollands.

Hier Roys verhaal over Nasi Goreng:

Nasi goreng wordt in Indonesië, als . . . →Lees alles