Dessertsaus of zoete saus

kersenportsausDessertsaus of zoete saus Zoete sauzen gebruiken we meestal bij nagerechten, zoals ijs, mousse, panna cotta, puddingen, yoghurt, vla, fruit. We kunnen ze zowel warm als koud serveren. Dezelfde sauzen worden ook gebruikt voor het bekleden van taarten en cakes, of bij het serveren ervan.

rodebessensaus . . . →Lees alles

Dipsauzen

dipsauzenEen dipsaus is een smaakvolle saus die wordt gebruikt om kleine porties eten in te dopen. En: Dipping sauce Sp: Salsa para mojar Fr: Dips It: Salsa dip Du: Dip

Is dipsaus anders dan andere sauzen? Naargelang de functie van een saus in een gerecht onderscheiden we : -saus als smaakverhogend ingredient (bijv. wok-, marinade-, stoofsaus); -saus als begeleider van een gerecht . . . →Lees alles

Kruidenboter

kruidenbotersKruidenboter geeft smaak aan gerechten. Het wordt gegeten met brood, of toegevoegd aan warmbereide gerechten, net zoals dat met een saus gedaan wordt. Kruidenboter is lekker . als vervanger voor jus . op gegrilld vlees en vis . bij gestoomde groenten . bij aardappeltjes . op een gegrillde maiskolf

kruidenboter maken . . . →Lees alles

Paprika sauzen en gerechten

paprikapoederPaprika behoort tot het geslacht capsicum, net als de spaanse of rode peper. De paprika is niet ‘heet’ in de mond omdat de paprika’s die in supermarkten worden verkocht nagenoeg capsaïcinevrij zijn. Paprika is rijk aan vitamine C en ook bevat de vrucht een hoog gehalte aan foliumzuur.

Historie De paprika is de vrucht van bepaalde gekweekte vormen van Capsicum annuum. Andere . . . →Lees alles

Piccalilly

piccalillyHet woord piccalilli is een verbastering van het Engelse woord pickle, hetgeen een tafelzuur is van ingemaakte groenten dat bij vlees wordt geserveerd. De eerste tekstverschijningen zijn er in de 18de eeuw, toen het pacolilla genoemd werd, en later piccalillo. De origine van het tafelzuur is niet bekend. Vanwege de naam en de specerijen vermoedt men een Indiase afkomst. Daar maken ze . . . →Lees alles

Worcestersaus zelf maken

worcestersausWorcestersaus of worcestershiresauce is een saus voor gebruik in de keuken. Worcestersaus is een gefermenteerde vloeistof gemaakt met moutazijn, geestrijkazijn, stroop, maissiroop, water, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde, ansjovis, uien, sjalotjes, kruidnagels en knoflook. De saus wordt als smaakmaker gebruikt in gekookte en ongekookte gerechten, en vooral met rundvlees. In de Filipijnse keuken wordt hij vaak gebruikt als marinade, vooral bij . . . →Lees alles

Knoflooksauzen zelf maken

knoflooksausMet knoflooksaus wordt hoofdzakelijk een variant op mayonaise of yogonaise bedoeld.

In Nederlandse knoflooksaus wordt vaak peterselie toegevoegd. Peterselie gaat volgens sommigen de nadelige werking van knoflook op de adem tegen. Peterselie verlevendigt daarbij het aanzien van de gelige saus.

Enkele voorbeelden van knoflooksauzen zijn:

Aioli Tzatziki Toum – Arabische knoflooksaus Jiang Pao – Chinese knoflooksaus Knoflook yogonaise Molho de alho – . . . →Lees alles

Maak je eigen ketchup en curry saus

Ketchup is een zoetzure saus, meestal gemaakt van tomaten, azijn, suiker, en diverse kruiden en specerijen. Kruiden verschillen per recept, maar omvatten vaak uien, piment, kruidnagel, kaneel, knoflook en bleekselderij. Ketchup wordt vaak gebruikt als smaakmaker met frites (chips), hamburgers, sandwiches en gegrild of gebakken vlees. Ketchup wordt ook gebruikt als ingrediënt voor andere sauzen en dressings. In Australië en Nieuw-Zeeland . . . →Lees alles

Franse sauzen

De sauzen in de Franse keuken dateren uit de Middeleeuwen. Er zijn er vele honderden in het culinaire repertoire. In de ‘klassieke’ Franse keuken (19de en 20ste eeuw tot de nouvelle cuisine) waren sauzen een onderscheidend kenmerk. In het begin van de 19e eeuw, creëerde de chef-kok Antonin Carême een uitgebreide lijst van sauzen, waarvan vele originele recepten. In de late 19e eeuw en begin 20ste eeuw, definieerde chef-kok Auguste Escoffier vijf moeder sauzen. Dit zijn:

Sauce Bechamel, saus op . . . →Lees alles

Chilisaus zelf maken

Chilipeper is de Nederlandse naam die gebruikt wordt om vruchten van het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie (Solanaceae) aan te duiden. Niet alleen de ‘hete’ pepers vallen onder dit geslacht, maar ook de paprika’s. De chilipeper is een veel gebruikte vrucht die door de aanwezige Capsaïcine vele gerechten scherp van smaak maakt en in de volksmond vaak Spaanse peper . . . →Lees alles

Pagina 1 van 212