Visstoof exotisch

moqueca

De meeste visstoofpotten hebben veel kookvocht, en doen aan soep denken. Maar stoofgerechten bevatten grotere stukken vis, vlees en groenten. In sommige gevallen wordt het kookvocht ingekookt en soms wordt het ingedikt tot een saus, zoals bij Moqueca. Stoofpotten worden meestal geserveerd met brood, aardappel, polenta of andere zetmeelgerechten.

In dit artikel kies we enkele van de meest populaire gerechten van het Amerikaans continent.

Moqueca Braziliaanse visstoof met tomaat, ui en korianderblad, bereid in een terra cotta schaal. Het gerecht . . . →Lees alles

Schar

scharretjesdrogenEngels: (Common) Dab Frans: Limande De schar (Limanda limanda) is een straalvinnige vis uit de familie van schollen (Pleuronectidae), orde van platvissen (Pleuronectiformes). De vis kan maximaal 40 centimeter lang en 1000 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 12 jaar. De schar is een zoutwatervis. De soort komt voor in gematigde wateren in het noordoosten van de Atlantische Oceaan, op . . . →Lees alles

Gestoofde mosselen

mosselpan met frietMosselen zijn een vast onderdeel van ‘zeevruchten’. Mosselen op zich worden meestal gestoofd gegeten en soms gebakken.

Ze bevatten eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Met 1% is het vetgehalte te verwaarlozen. Honderd gram gekookt mosselvlees levert 70 kcal. Voor consumptie onderscheidt men vijf gewichtsklassen, aflopend van groot naar klein zijn dat: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra.

. . . →Lees alles

Ansjovis

ansjovisDe ansjovis kennen we vooral van de Spaanse tapas (boquerones) en de Italiaanse keuken, waar ze in de helft van de gerechten ansjovis lijken te gebruiken. Je zou vermoeden dat het een typisch mediterraan visje is, maar hij zwemt ook rond Nederland. Nog geen honderd jaar geleden hadden wij in Nederland een bloeiende ansjovis-industrie.

Eng: anchovy It: acciuga, alice Sp: . . . →Lees alles

Garnalen- en krabcocktail

garnalencocktailEen garnalencocktail is een voorgerecht van garnalen met cocktailsaus geserveerd in een cocktailglas. Vaak wordt ook krabvlees toegevoegd. Het gerecht was vooral populair aan het begin van de vorige eeuw, maar is nooit weggeweest.

Garnalen- en krabcocktail Je kunt alle soorten garnalen gebruiken, en je kunt het vervangen door krab uit blik en ook surumi. Je kunt ook krab en . . . →Lees alles

Sole à la meunière, gebakken tongfilet

sole a la meuniereDit populaire en klassieke visgerecht uit de Normandische keuken heeft een gewichtige naam, maar bestaat gewoon uit tongfilets gebakken in boter. Het gerecht was een van de favorieten van zonnekoning Lodewijk XIV.

Regelmatig raadplegen we de keuken wijsheden van de heer Nicolay. We lezen het volgende op blog.seniorennet.be:

“Wat er vroeger aan zee zeker gegeten werd was . . . →Lees alles

Zootje van paling

Gestoofde paling met boter en azijn.

Een oud Nederlands gerecht dat de palingvissers van de oude Zuiderzee (nu IJsselmeer) aan boord van hun schepen klaarmaakten. Makkelijk klaar te bereiden in een kleine kajuit. Het is nog steeds te bestellen in Volendamse restaurants. In plaats van de paling kunnen ook andere visoorten gekozen worden zoals schar of schelvis. De naam komt van zode, “zieden”: kooksel, vooral van vis. Een zootje of zooitje bestaat ook als uitdrukking: “hij of zij maakt er . . . →Lees alles