Carpaccio en varianten

carpaccioCarpaccio is een Italiaans voorgerecht gemaakt van dunne plakjes rauw vlees of vis, geserveerd met olijfolie en parmezaanse kaas en vaak met gegrillde pijnboompitten en rucula.

Het is van oorsprong een Piemontees gerecht, Albese genoemd, waarbij plakjes kalfsvlees worden gemarineerd met citroensap en geserveerd met olijfolie en parmezaanse kaas. En soms met de witte truffel uit Alba.

De naam Carpaccio is bedacht . . . →Lees alles

Garnalen- en krabcocktail

garnalencocktailEen garnalencocktail is een voorgerecht van garnalen met cocktailsaus geserveerd in een cocktailglas. Vaak wordt ook krabvlees toegevoegd. Het gerecht was vooral populair aan het begin van de vorige eeuw, maar is nooit weggeweest.

Garnalen- en krabcocktail Je kunt alle soorten garnalen gebruiken, en je kunt het vervangen door krab uit blik en ook surumi. Je kunt ook krab en . . . →Lees alles

Pastei ragout van kip en champignons

ragout pastei

ragout pasteiIn Frankrijk is een ragout (voorheen ragôut) een mix van vlees, groente en eventueel aardappelen in een saus. Is die saus een bouillon, dan heeft men het over een potée. Het oud-franse ragoûter betekent: de smaak opleven. De ragout zoals bekend in Nederland en Vlaanderen, gemaakt met een roux, is afkomstig van het gerecht pasteitje met ragout, Bouchée à la reine geheten in . . . →Lees alles

Hoe maak je de perfecte risotto?

risotto met saffraanRisotto is een voorgerecht (primo piatto) uit het noorden van Italië, gemaakt met rondkorrelige rijst. Het kenmerkendste is de bereidingswijze, waarbij het zetmeel een romige verbinding maakt tussen de korrels.

Geschiedenis Het woord risotto is afkomstig uit het Lombardisch, de streektaal van Lombardije. Het lijkt etymologisch ook sterk op het Italiaanse riso dat ‘rijst’ betekent. Het verhaal dat . . . →Lees alles

Pâté en terrine zelf maken

Paté is een mengsel van gekookt gemalen vlees en vet, gepureerd tot een smeerbare pasta. Toevoegingen zijn groenten, kruiden, specerijen, en wijn of cognac. Paté kan warm of koud worden geserveerd, maar om een goede smaak te ontwikkelen moet het een paar dagen koelen. In de Franse of Belgische keuken, wordt paté soms gebakken in een korst zoals taart . . . →Lees alles

Maak je eigen paté

Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. De naam heeft dezelfde afkomst als het Nederlandse ‘pastei’; oorspronkelijk stond het voor een bereiding met deeg. Lever is erg bederfelijk, en met deze wijze van verwerking werd bereikt dat het langer houdbaar is. De klassieke methode behelst het malen van lever en het vermengen . . . →Lees alles

Saganaki zelf maken

Saganaki is een kaasgerecht dat genoemd is naar het pannetje waarin de kaas gebakken wordt tot hij gesmolten is en er zich een korstje gevormd heeft. Het gerecht wordt in de regel met citroensap geserveerd. Saganaki ( Griekse σαγανάκι, letterlijk kleine koekenpan) verwijst naar verschillende gerechten die bereid worden in de Griekse keuken en vernoemd naar de eenhap koekenpan . . . →Lees alles

Tabouleh zelf maken

Tabouleh (of Taboulé) is een salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten.

Het gerecht bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, peterselie met uien, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met water, olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met zout, peper en soms met pepermunt of kaneel.

Tabbūle betekent lichtscherp in het Syrisch-Libanees-Arabisch.

Tabouleh van couscous Voor . . . →Lees alles