Salade Niçoise

Salade Niçoise is een beroemde culinaire specialiteit uit Nice en nu wereldwijd verspreid.
Het is gemaakt op basis van rauwe groenten: lente-uitjes, tomaten, tuinbonen, selderij, kleine artisjokken, peper, harde eieren, ansjovis, olijfolie en olijven uit Nice. Het is een van de voorgerechten in de Provence, maar kan een maaltijd op zich zijn. Het oorspronkelijke recept bevat altijd paprika’s, groen of rood, in stukjes. Kies je tomaten bij voorkeur gerijpt aan de plant.
De specialiteit van Nice is maar al te vaak synoniem met gemengde salade. De salade Nicoise bevat geen gekookte groenten anders dan gekookte aardappelen en sperziebonen. Het varieert met de seizoenen en tuinbonen kunnen toegevoegd in het voorjaar als ze jong en knapperig, en kleine, jonge artisjokken.
De salade goed gaat met een knapperig stokbrood.
Traditioneel wordt het aanbevolen om deze salade te begeleiden met een Rose (Bandol), een witte wijn (Bellet), Cassis of van de wijngaarden van de Provence, of een stevige rode zoals een Chassagne-Montrachet of een Côtes du Rhône.

Recept voor: Salade Niçoise

Omschrijving: Provencaalse salade met tonijn, ansjovis en rauwe groenten. Heerlijk zomers en gezond. Zelf eenvoudig te maken met dit recept voor de authentieke versie.

Ingredienten

voor de vinaigrette:

  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 6 eetlepels olijfolie uit de Provence
  • zout en peper

voor de salade:

  • 6 tomaten, rijpe maar stevige
  • 1 kleine groene paprika
  • 3 lente-uitjes (of een witte ui)
  • 2 handvol roquette sla of rucola of gemengde salade uit de provence
  • 3 hardgekookte eieren
  • 1 groot blik tonijn
  • 12 ansjovisfilets ontzout
  • een handvol zwarte olijven uit Nice

en afhankelijk van het seizoen:

  • 3 kleine paarse artisjokken
  • 300 g tuinbonen van het land
  • 10 blaadjes basilicum
  • 1 selderij hart
  • 1 kleine komkommer

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren en dompel ze in koud water, pel ze.
  2. Maak de vinaigrette en voeg de fijngesneden lente-uitjes toe.
  3. Maak de artisjokken schoon, snijd ze fijn en doe ze in de kom.
  4. Pel de tuinbonen. Snijd de tomaten in vieren.
  5. Snij de paprika in kleine cirkels.
  6. Was de rucola/roquette, uitlekken en strooi over de tomaten.
  7. Decoreer de sla met stukken tonijn, hardgekookte eieren, de paprika’s, ansjovis, zwarte olijven.
  8. Hak de basilicumblaadjes en voeg toe.
  9. Serveer.

Preparation time: 15 minute(s)

Number of servings (yield): 6

Culinary tradition: French

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>