Saucijzenbroodjes zelf maken

Een saucijzenbroodje is een broodje van bladerdeeg, dat gevuld is met een rolletje gekruid gehakt. Een saucijzenbroodje wordt over het algemeen warm gegeten. In snackbars en bij slagers en bakkers waar deze broodjes worden verkocht liggen de saucijzenbroodjes soms onder een lamp die warmte uitstraalt, waardoor ze op temperatuur blijven zodat ze direct gegeten kunnen worden.
Saucijzenbroodjes zijn voornamelijk populair in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Het vetgehalte en het zoutgehalte van een saucijzenbroodje is vrij hoog.
Een saucijzenbroodje bevat – anders dan de naam zou doen vermoeden – geen saucijs (een soort kleine worst), maar de vulling met gekruid gehakt is als die van een saucijs.

Recept voor: Saucijzenbroodje

Omschrijving: Een saucijzenbroodje is een broodje van bladerdeeg, dat gevuld is met een rolletje gekruid gehakt. Hier het eenvoudigste en tevens lekkerste recept voor het zelf maken van saucijzenbroodjes.

Ingredienten

  • 250 g half om half of varkensgehakt
  • 10 blaadjes bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden C en vet een bakplaat licht in.
  2. Meng het gehakt met de kruiden in een kom. Voeg het losgeklopte ei toe en meng goed door.
  3. Leg op elke plakje bladerdeeg een ‘rolletje’ van het gehakt. Bestrijk beide zijden van de bladerdeeg met wat losgeklopt ei en rol het pakketje dan stevig op. Bestrijk de bovenkant met wat ei.
  4. Snij eventueel de zijkanten bij en snijd dan elk rolletje in drie stukjes.
  5. Leg ze op de ingevette bakplaat. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.

Preparation time: 20 minute(s)

Cooking time: 20 minute(s)

Number of servings (yield): 8

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

8 comments to Saucijzenbroodjes zelf maken

  • Luuk

    Als ik bij een bakker een saucijzenkruiden haal heeft hij een specifieke smaak en juist die specerij ben ik naar op zoek

  • gezina smit

    ik heb een vraag hoe kan het dat de onderkant zo vettig blijft en niet zo mooi bruin als aan de boeven kant

    • Marian

      Ik doe bakpapier op de bakplaat en vet het niet in. Doe ze 180-185 graden bakken tussen de 15 en 20 minuten. Meestal met 18 haal ik ze er uit. Wil je ze wat pittiger hebben, dan na moet je ze na het bestrijken van ei wat geraspte oude/pittige kaas erover en dan de oven in.

  • rijpma

    kan ook wit brood zonder korst laten weken in water.
    dan het wit brood goed uitknijpen zodat het teveel aan water er uit is en dan door het gehakt doen.
    wordt bijna in alle bakkerijen gedaan.

  • hilda westrik

    Als wij een sauzijzenbroodje maken, gaat elke keer het bladerdeeg kapot, hoe kan dit. graag een reactie naar hilda westrik

  • pieter

    Soezenbeslag wil uitzetten,gehakt wil krimpen,dat is de reden om soezenbeslag te gebruiken,hierdooor blijft je sauzijs beter gevuld en mooi open van struktuur!
    Gebruik eens nasikruiden door je gehakt,je zult versteld staan van de smaak!

  • Wim

    Klopt, zeker 50 tot 70 gram soezendeeg toevoegen, daardoor wordt de saucijs niet zo droog, in plaats van zout en kruiden kun je ook kant en klare rundvleeskruiden toevoegen en om het broodje lekker pittig te maken kun je wat experimenteren met zwarte en witte peper

  • Marijke Thuys

    wat mist in het recept is soezendeeg om het niet zo machtig te maken

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>