Smoothie zelf maken

Smoothies zijn verfrissende drankjes die je maakt van de volgende basisingrediënten:

  • Melk, yoghurt, room, fruitsap en/of water
  • Groenten en/of fruit
  • Eventueel suiker of honing
  • Eventuele supplementen

De smoothie op basis van yoghurt is in Nederland het meest bekend als ‘smoothie’, dranken op basis van ijsschaafsel worden meestal ‘slush puppies’ genoemd.
De ingrediënten worden met behulp van een blender tot een gladde, drinkbare substantie gepureerd.
Een smoothie wordt steeds vaker gebruikt ter bevordering van de algehele gezondheid en ter versnelling van afslankresultaten.

De Smoothie zoals we die in Nederland kennen is gebaseerd op vruchtendranken uit warmere klimaten zoals de Indiase ‘lassi’. In Nederland wordt veelal yoghurt gebruikt om een smoothie te verdunnen. Van oudsher wordt echter geschaafd ijs genomen.

Het basisingrediënt van een smoothie is fruit. Je kunt vers fruit nemen, maar bevroren fruit heeft het voordeel dat het erg verfrissend is en voor een vaster geheel zorgt. Bovendien is bevroren fruit doorgaans goedkoper en vind je in het vriesvak van de supermarkt fruitsoorten die niet altijd vers te krijgen zijn. In principe kun je elke willekeurige fruitsoort in een smoothie verwerken, maar hierbij toch een aantal tips:

  • Banaan, mango & avocado
  • Bessen (açaí, blauw, zwart etc.)
  • Ananas, avocado & papaja
  • Watermeloen
  • Appel, peer & perzik
  • Aardbei & kers
  • Sinaasappel, citroen & limoen
  • Passievrucht, papaja & granaatappel
  • Framboos & braam

Tip: naast verse en bevroren fruitsoorten wordt er ook nog weleens fruitsap (of groentesap) aan smoothies toegevoegd.

Het maken van een smoothie is eigenlijk gewoon een kwestie van pureren met een blender of keukenmachine. Hierbij toch nog enkele praktische tips om het maken van smoothies probleemloos te doen verlopen:

Voeg de vaste ingrediënten één voor één toe in de blender tijdens het pureren.

  • Snijd groot fruit eerst in stukken, dan pureren ze gemakkelijker en wordt de uiteindelijke substantie egaler.
  • Smoothies kun je in grote hoeveelheden tegelijkertijd maken en per portie invriezen.
  • Gebruik bevroren fruit. Als je op voorhand je fruit ingevroren hebt, zal je smoothie dikker en kouder blijven aanvoelen.
  • Grote stukken fruit zoals banaan of meloen kan je beter in stukken snijden voor je ze in de vriezer plaatst, zo kan je ze gemakkelijker bewerken achteraf. Eens het fruit bevroren is kan je het allemaal samen in een vrieszak doen.
  • Plaats liefst eerst de vloeistoffen in de blender zodat hij niet blokkeert als je grote stukken fruit mixt.
  • Smoothies zijn op hun best wanneer ze vers worden opgediend. Als je ze toch op voorhand moet maken, zal je zien dat sommige smoothies na 20 minuutjes al beginnen te schiften. Als dat gebeurt roert u even in de smoothie of plaatst u het terug in de blender (1 minuut) zodat hij zijn smeuïge, gladde structuur weer terugkrijgt.

Smaakmakers
De smoothies kun je eventueel op smaak brengen door er nog wat smaakstoffen aan toe te voegen. Bijvoorbeeld:

  • Honing en siroop, zoals gember- of ahornsiroop.
  • Aromatische specerijen, zoals gember, kaneel, vanille kunnen erg lekker zijn als toevoeging aan fruitige smoothies. Voeg een mespuntje gemalen specerijen toe aan de smoothie.
  • Verse kruiden, zoals muntblaadjes of citroenmelisse.
  • Likeur en alcohol geven smoothies een oppepper.
  • Je kunt de smoothie romiger van smaak maken door een deel van de yoghurt met roomijs te vervangen.

Basisrecept
250 gram fruit naar keuze (bij voorkeur verschillende soorten door elkaar)
250 ml yoghurt (of 125 ml yoghurt en 125 ml melk)
Kies het gewenste fruit of een combinatie van diverse soorten fruit. Bijvoorbeeld mango en banaan, frambozen en
bessen en aardbeien, kiwi en papaja. Wees creatief en bedenk je eigen favoriete fruitcombinaties en -verhoudingen.
Doe het geschilde en pitvrije fruit met de yoghurt in de keukenmachine of blender en laat het geheel 1-2 minuten mixen tot het glad en schuimig is geworden.

Exotische smoothie (voor 5 personen)

  • 500 ml ananassap uit het pak (let op dat je sap hebt en geen ‘juice’)
  • 250 gram verse aardbeien
  • 1 goed rijpe mango in kleine stukjes gesneden
  • 1 rijpe banaan
  • 250 ml (soja)melk

Doe de aardbeien, bessen, mango en banaan met het ananassap en de (soja)melk in de blender. Meng het geheel tot het een glad mengsel is geworden. Serveer de exotische smoothie met een ijsblokje en garneer met een muntblaadje.

Gezonde voedende smoothie voor 1-2 personen

  • 1 geschilde appel in stukjes
  • 2 gepelde mandarijnen in partjes
  • 1 geschilde kiwi in stukjes
  • 250 ml mangosap

Slush puppy / granita

  • ijsklontjes
  • siroop naar keuze

Doe als je grote glazen hebt per beker ongeveer 15 ijsklontjes en een blender en blendeer dit. Als de stukjes nog aardig grof zijn doe dan je siroop naar keuze erbij, naar eigen inbreng hoe zoet je hem wil hebben. Zet daarna weer de blender aan. Leuk is ook om je glas waar je uit drinkt aan de bovenkant nat te maken en die met suiker te bestrooien, giet daarna
de slush puppie in je glas. Heerlijk voor in de zomer!
Geen blender? Dit recept is makkelijk te maken zonder blender. Doe dan je ijsklontjes in een theedoek en timmer er met een hamer op. Doe dit vervolgens in een bak of cocktailschudder en doe je siroop erbij naar keuze .

Groente-smoothies
Omdat vooral groene groenten geschikt zijn om in een smoothie te verwerken, wordt een groente-smoothie ook wel een “groene smoothie” genoemd. Het is supergezond om groenten in je smoothie te verwerken, want groenten bevatten weer hele andere voedingsstoffen dan vruchten. Een pure groente-smoothie is doorgaans vrij bitter, maar als je tevens fruit gebruikt, wordt de bitterheid van de groenten verbloemd. Zodoende krijg je een beduidend prettigere en
smaakvollere smoothie. Je kunt niet alle groenten gebruiken. Vooral zetmeelarme en zetmeelloze groenten zijn geschikt voor smoothies. Hierbij een aantal tips:

  • Spinazie, boerenkool & groene kool
  • Sla & “aanverwanten” (Romeins, eikenblad, rucola e.a.)
  • Komkommer & courgette
  • Bleekselderij & prei
  • Tomaat & paprika
  • Verse “kruiden” (venkel, peterselie, basilicum, munt e.a.)
  • Kiemgroenten (alfalfa, waterkers, taugé e.a.)
  • Broccoli & bloemkool
  • Witte asperges & wortelen
  • Snijbiet & postelein

Tip: was groenten extra goed indien je ze rauw nuttigt. Om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke bacteriën op de groenten achterblijven, kun je ze eventjes onderdompelen in kokend water.

Toevoegingen voor smoothies
Tegenwoordig worden er steeds vaker gezondheid-bevorderende toevoegingen in een smoothie verwerkt. Op zichzelf zijn deze supplementen niet allemaal even lekker, maar als je ze vermengd in een smoothie, proef je ze niet of nauwelijks. Enkele voorbeelden van supplementen die vaak worden toegevoegd aan smoothies zijn als volgt:

  • Eiwitpoeder (proteïne-shake)
  • Visolie & lijnzaadolie
  • Chia-zaden
  • Rauw ei
  • Havermout
  • Kokos (vers vlees van een kokosnoot)
  • Sojamelk & tofoe

Tip: pas altijd op met het gebruik van rauwe eieren in smoothies in verband met de mogelijke aanwezigheid van salmonella-bacteriën (0,03% – 0,3%).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>