Spanakopita zelf maken

Spanakopita is een klassiek ovengerecht uit de Griekse keuken, op basis van filodeeg, feta en spinazie.
Het kan als een taart gemaakt worden, of als individuele taartjes in driehoekvorm.
Ongebakken is het goed te bewaren in de diepvries.

Recept voor: Spanakopita

Omschrijving: Een klassiek ovengerecht uit de Griekse keuken, op basis van filodeeg, feta en spinazie.

Ingredienten

  • 1 kg spinazie, afgespoeld en fijngesneden
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 bosje lente-ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 30 g verse peterselie, fijngesneden
  • 30 g dille
  • mespunt nootmuskaat
  • 2 eieren, licht geklopt
  • 125 g ricotta
  • 250 g feta, verbrokkeld
  • 10 velletjes filodeeg ca 24 x 24 cm
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Ui sauteren in olijfolie. Knoflook toevoegen.
  2. Spinazie en peterselie erdoor roeren en saurteren tot spinazie zacht is. Bij gebruik van diepvries spinazie de spinazie goed uitknijpen na het ontdooien.
  3. Meng in een kom de eieren, ricotta en feta.
  4. Voeg afgekoelde spinaziemengsel toe. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Leg 6 vellen filodeeg, elkaar overlappend, in een ingevette ovenschaal van 25×15 cm. Laat de vellen over de rand van de vorm hangen.
  6. Schep het spinaziemengsel in de vorm en dek dit af met de andere 4 deegvellen. Vouw het overhangendedeeg over de taart. Bestrijk de bovenkant met gesmolten boter en bak de taart in 20-25 minuten krokant en gaar in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven.

Preparation time: 30 minute(s)

Cooking time: 30 minute(s)

Number of servings (yield): 6

Culinary tradition: Greek

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

1 comment to Spanakopita

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.