Speculaaskruiden (koekkruiden of koekspecerijen)

Speculaaskruiden dienen natuurlijk voor speculaas, maar dit mengsel wordt in de keuken ook wel in andere bereidingen gebruikt.

Koekkruiden en speculaaskruiden
Er is geen vaste samenstelling, hoewel er wel bepaalde kruiden zijn die er minimaal in voor moeten komen om de specifieke smaak te bereiken, zoals kaneel. Koekkruiden hebben over het algemeen dezelfde samenstelling. Kruidnagel wordt niet altijd in alle recepten gebruikt. De verhouding van de verschillende kruiden is naar eigen smaak te bepalen. Vooral kardemom en kruidnagel hebben een sterke, overheersende smaak. De grootste hoeveelheid bestaat uit kaneel.

Ingrediënten

  • 30 g kaneel
  • 10 g kruidnagel
  • 10 g nootmuskaat
  • 5 g anijszaadjes
  • 1 g gemberpoeder
  • 5 g korianderzaadjes
  • 5 g witte peper

Bereiding
Stamp de specerijen fijn in een vijzel. Een blender of een andere keukenmachine is niet zo goed bruikbaar, omdat de kruiden te makkelijk opwarmen en dan verliezen ze een stuk van hun aroma. Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grotere stukjes opnieuw fijn.
Bewaar koel en donker in een goed gesloten glazen potje.

Varianten
Mild

  • 20 gram kaneel
  • 5 gram gemalen kruidnagel
  • 5 gram gemalen foelie
  • 2 gram gemberpoeder
  • 1 gram kardemom

Scherp

  • 15 gram kaneel
  • 2 gram gemalen kruidnagelen
  • 2 gram gemalen nootmuskaat
  • 1 gram witte peper
  • 1 gram gemberpoeder
  • ½ gram kardemom

Speculaaskruiden, officieel koekspecerijen, is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, dat wordt gebruikt bij de bereiding van speculaas, kruidkoek en pepernoten. Hoewel het woord “speculaaskruiden” gebruikelijk is, is de officiële benaming “koekspecerijen”.
De genoemde ingrediënten zijn namelijk geen kruiden, maar specerijen. Het verschil zit in het feit dat kruiden planten zijn. Denk aan koriander, peterselie en bieslook. Deze zijn mild van smaak. Specerijen zijn scherp van smaak en zijn delen van planten uit tropische streken.

Kruidenmengsel voor Groningse kruidkoek:

  • 1 eetlepel kruidnagelpoeder
  • 1 1/2 eetlepel kaneelpoeder
  • 1/2 eetlepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper

Foto: FotoosVanRobin

3 comments to Speculaaskruiden (koekkruiden of koekspecerijen)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>