Mexicaanse tacos zelf maken

tacoTraditioneel Mexicaans gerecht waarbij een plat maisbrood (tortilla) wordt gevuld en opgerold, en uit de hand wordt gegeten. Die vulling kan van alles zijn, zoals vlees, vis, groente en kaas, en het wordt vaak aangevuld met guacamole, salsa en sla. Het wordt gegeten als voorgerecht of als snack.

Tacos was een Azteeks gerecht, al voor de Spanjaarden kwamen. De naam taco is door de Spanjaarden gegeven aan het gerecht, al is het een vreemde naam, want het betekent prop. Enkele klassieke Mexicaanse producten zijn: mais, bonen, pepers, zoete aardappel, courgette, tomaten, avocados, vis. De Spanjaarden brachten vlees en kaas. Van origine worden de platbroden met maismeel gemaakt, met een roller uitgerold en op een gietijzeren hete plaat (comal) aan beide zijden gebakken. Ze worden gevuld met fijngesneden vlees, dat gegrilld of gebakken is.

In de VS zijn tacos een succes geworden in de fastfood kanalen, waar een harde tortilla schelp gebruikt wordt. De zachte tortilla wordt in de VS vaak wrap genoemd, en er bestaat een eindeloze varieteit aan wrap-gerechten. Vaak wordt tarwemeel gebruikt in plaats van het originele maismeel.

Wat is het verschil tussen fajita, enchilada’s, burrito’s, en tostadas?

  • Burrito: Een burrito bestaat uit een tortilla gewikkeld rond verschillende vullingen, zoals rijst, bonen en vlees. Sommige meer amerikanise burrito’s bevatten andere ingrediënten, zoals salsa, kaas, zure room, guacamole, of groenten.
  • Ceviche: Ceviche is een zeevruchten schotel die geserveerd kan worden op zichzelf of in tortilla’s. Het bestaat uit rauwe vis die wordt gemarineerd in het sap van citrusvruchten, om de vis te ‘koken’ zonder gebruik van warmte. Naast zeevruchten, bevat ceviche ook avocado, ui, chili, en soms tomaat.
  • Enchilada: Een enchilada is een tortilla gewikkeld rond verschillende vullingen, maar bevat meestal vlees, groenten, kaas en / of bonen, en wordt vervolgens overgoten met een saus. De saus is meestal een chili peper saus, maar sommige enchiladas zijn overgoten met mole saus of kaas.
  • Fajita: Fajitas zijn gemaakt van gegrild vlees en groenten, meestal uien en paprika. De vullingen worden geserveerd in een ijzeren koekepan met tortilla’s aan de kant, ieder moet de fajita’s zelf rollen en afwerken met zure room, kaas, sla, salsa en guacamole.
  • Guacamole: Guacamole is een dip gemaakt van gepureerde avocado en limoensap. Sommige guacamole recepten bevatten ook tomaten, uien, knoflook en andere kruiden.
  • Quesadilla: Een quesadilla is gemaakt van een grote gevouwen tortilla die gevuld is met kaas en verhit, zodat de kaas smelt. Traditionele quesadilla’s bevatten alleen kaas, maar andere variaties bevatten, vlees en groenten.
  • Taco: een taco is gemaakt van een gevouwen maïs of meel tortilla gevuld met verschillende ingrediënten, zoals vleeswaren, kaas, sla, tomaat, en ui.
  • Tamales: Tamales zijn gemaakt van masa, een maïsdeeg. Ze zijn verpakt in maïsbladeren of bananenbladeren voordat ze gaar zijn en ze lijken op kleine pakketjes. Ze bevatten soms kaas, vlees of groenten.
  • Tostada: Een tostada wordt gemaakt door het frituren van een tortilla met een topping van verschillende taco vullingen of ceviche. Tostadas worden meestal geserveerd als voorgerecht of snacks.

tacoTacos recept

Tacos gevuld met gekruid rundvlees, koele guacamole en een vurige salsa.

Voor het rundvlees

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 groene paprika, zaadjes verwijderd, fijngesneden
  • 1 knoflook teentje, geplet
  • ½ theelepel hete paprika
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • 200 ml runderbouillon
  • 6 el tomatenpuree
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bak het gehakt in een koekenpan op een matig hoog vuur 5-6 minuten, af en toe roeren tot bruin. Voeg de ui, groene peper en knoflook toe en bak, af en toe roeren, gedurende vijf minuten tot de groenten zacht zijn. Roer de paprikapoeder en komijn toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Giet de bouillon en de tomatenpuree erbij en meng goed. Dek af en kook zachtjes gedurende 10 minuten, af en toe roeren.

guacamoleVoor de guacamole

  • 4 milde pepers, fijngesneden
  • bosje verse koriander, gehakt
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • zout
  • ½ limoensap
  • 3 rijpe avocado’s

Gebruik een vijzel. Stamp de pepers, koriander, tomaat, ui en zout naar smaak tot een fijne pasta. U kunt ook gebruik maken van een mini keukenmachine. Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees erbij. Pureer de avocado met een vork en meng met de pasta.

salsaVoor de salsa

  • 250g verse tomaten , fijngehakt
  • 1 kleine ui , fijngehakt
  • 3 milde pepers , zaadjes verwijderd, fijngesneden
  • bosje verse koriander , fijngehakt
  • limoensap , naar smaak

Meng de salsa ingrediënten in een kom.

tortillasVoor de tortilla’s

Voor 8 tortilla’s

  • 300 gram tarwemeel of maismeel (of masa harina)
  • een paar eetlepels olijfolie (of reuzel of boter)
  • 100 ml lauwwarm water (hoeveelheid afhankelijk van meel)
  • ½  theelepel zout

Kneed op het werkvlak een glad en soepel deeg. Blijf kneden tot het deeg niet meer aan het werkvlak blijft plakken. Voeg meer water toe als het deeg niet soepel wordt. Vorm er een bol van, dek hem af en laat het deeg 30 minuten rusten. Verdeel het deeg in 8 porties en rol ze uit tot dunne plakken van ca. 15 cm doorsnee. Rollen tussen 2 vellen bakpapier is ook een optie om ze mooi dun te krijgen. Op amazon.com vind je speciale tortilla persen. Bak de tortilla’s in een hete, droge, dikke koekenpan of op een hete plaat aan elke kant 1 minuut tot ze bruine plekjes krijgen. Houd ze tot gebruik warm onder een theedoek.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>