Tom Kha Kai (Thaise kippensoep met kokosmelk)

Tom kha gai of Tom kha kai, letterlijk “kip laos soep” is een pittige hete soep in de Thaise keuken. Deze soep wordt gemaakt met kokosmelk, laos, citroengras en kip. De gegrilde pepers geven een rokerige smaak, textuur, kleur en warmte, maar niet zoveel dat het de soep overweldigt. De truc is om een smaakevenwicht tussen de specerijen te krijgen. Laos-stijl tom kha gai bevat meestal “phak si” ( dille), een veel voorkomende kruid in de Laos keuken. De Thaise keuken gebruikt koriander (“phak chi” in het Thais).
Er zijn varianten met schaal-en schelpdieren (tom kha thale), champignons (tom kha het), varkensvlees (tom kha mu) en tofu (tom kha taohu).

Tom kha gai

Voor 2 personen:

  • 100 gram kipfilet
  • 1 stengel citroengras
  • 4 centimeter verse laoswortel
  • 3 citroenbladeren
  • 2 verse chilipepertjes
  • 10 strawmushrooms (of champignons)
  • 3 eetlepels limoensap (of citroensap)
  • 500 ml cocosmelk (of cocoscream)
  • scheutje vissaus ( of wat zout )
  • schepje suiker
  • verse korianderblaadjes

Snijd de kipfilet in lange dunne plakjes.
Snijd het citroengras in schuine stukken van zo’n 3 centimeter.
Snijd de laoswortel in dunne plakjes.Scheur het citroenblad in twee.
Plet het citroengras en de chilipepertjes in een vijzel of met de achterkant
van een mes of hakbijl.Snijd de champignons in twee.
Breng de cocosmelk aan de kook met het citroengras,de laoswortel,
het citroenblad en de chilipepertjes.Voeg de kipfilet en de champignons toe
en laat de soep nog een paar minuutjes koken tot de kipfilet gaar is.
Draai het gas uit,limoensap,vissaus en suiker naar smaak toevoegen.
De soep in de kommen doen en garneren met de verse korianderblaadjes.
Wordt alleen cocoscream gebruikt dan wordt de soep romiger.
Eventueel wat kippenbouillon toevoegen om de soep te verdunnen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>