Tom Yum (Thaise garnalensoep)

Tom yum of tom yam is een pittige heldere soep uit Laos en Thailand. Tom yum wordt op grote schaal geserveerd in buurlanden zoals Maleisië, Singapore en Indonesië, en is populair over de hele wereld.
“Tom” verwijst naar het kookproces (soep, in dit geval). “Yam” verwijst naar een soort van pittige en zure salade. Dus “tom yum” is een hete en zure soep. De basis is gemaakt van bouillon en verse ingrediënten zoals citroengras, kaffir lime blaadjes, laos, limoen sap, vissaus en gemalen chili pepers.
In omringende landen als Singapore, Maleisië en Indonesië, wordt de naam tom yum gebruikt voor verschillende pittige soepen die sterk kunnen verschillen van de echte Tom Yum soep.

Tom yum goong of tom yam kung, de meest populaire versie onder toeristen is gemaakt met garnalen als belangrijkste ingrediënt.
Tom yum paa (Laos) of tom yam pla (Thais) is een heldere vissoep die traditioneel werd gegeten met rijst. Vroeger was het de meest voorkomende vorm van tom yam voordat massatoerisme naar Thailand kwam, aangezien verse vis direct beschikbaar is in de rivieren van de regio, de kanalen en meren, alsook in de zee. Meestal gebruikt men vis met stevig vlees dat niet verbrokkelt tijdens het koken.
Tom yum gai of tom yam kai is de kip versie van de soep.
Tom yum po taek (Laos) of tom yam thale (Thais) is een variant van de soep met gemengde zeevruchten, zoals garnalen, inktvis, mosselen en stukjes vis.
Tom yam nam khon is een meer recente variatie. Bijna altijd gemaakt met garnalen als belangrijkste ingrediënt, en een beetje melk of kokosmelk wordt toegevoegd aan de bouillon als finishing touch en wat geroosterde gedroogde pepers. Deze variant is niet te verwarren met tom kha gai (“kip galanga soep”), waar galanga de dominante smaak is van de kokosmelksoep.
Tom yam kung maphrao on nam khon, een versie van garnalen tom yum met het vlees van een jonge kokosnoot en een vleugje (kokos) melk.
Tom yam kha mu gemaakt met varkensvlees knokkels.

In de moderne populaire versies bevat de soep ook paddestoelen, meestal stro-champignons of oesterzwammen. De soep wordt vaak bestrooid met verse gehakte koriander. Soms wordt Thaise chili jam (nam phrik phao) toegevoegd: dit geeft de soep een fel oranje kleur en maakt de chili smaak meer uitgesproken. De Lao versie van tom yam bevat een beetje rijst in de soep.
Minder bekend buiten Thailand is tom khlong een pittige zure soep waar de zuurheid niet voortkomt uit limoensap, maar door het gebruik van tamarinde. Tom som zijn soepen die vergelijkbaar zijn met tom yum, maar meestal geen citroengras of kaffir bevatten.

Tom yum kung

voor 2 personen:

  • 6 middelgrote rauwe garnalen
  • 1 stengel citroengras
  • 3 centimeter verse laoswortel
  • 2 citroenbladeren
  • 4 verse thaise chilipepertjes
  • 10 strawmushrooms (of champignons)
  • 3 eetlepels limoensap (of citroensap)
  • 1 eetlepel vissaus (of wat zout)
  • 600 ml kippenbouillon
  • verse korianderblaadjes

Pel de garnalen,laat de staarten eraan zitten en verwijder het darmkanaal.
Snijd het citroengras in schuine stukken van zo’n 3 centimeter.
Snijd de laoswortel in dunne plakjes.
Scheur het citroenblad in twee.
Plet het citroengras en de chilipepertjes in een vijzel of met de achterkant van een mes of hakbijl.
Snijd de champignons in twee.
Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg het citroengras, de laoswortel, het citroenblad en de chilipepertjes toe.
Laat 3 minuten doorkoken.
Voeg de garnalen en de champignons toe.
Nog een paar minuutjes zachtjes laten koken en het limoensap en de vissaus naar smaak toevoegen.
De soep in de kommen doen en garneren met de verse korianderblaadjes
In plaats van garnalen kan hier ook kip worden gebruikt.
Kip wordt bij de bereiding eerder toegevoegd dan garnalen, namelijk wanneer de soep voor het eerst kookt.
Wanneer u de garnalen vervangt met kip heet uw soep in het Thais Tom Yam Kai.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>