Torta Alemã, een Braziliaanse petit beurre taart

Torta Alemã is een nationaal nagerecht in Brazilie. Het is een petit beurre taart, dus op basis van boter, room en biscuit, overgoten met pure chocolade.
Waarom heet het duitse taart? In Brazilie gaat het (nogal ongeloofwaardige) verhaal over een Duitser die leefde in het zuiden van Brazilië, verlangend naar zijn geboorteland besloot om een Schwarzwalder taart te maken. Het was erg moeilijk om slagroom te vinden*, en dus ontstond de Duitse taart met boter.
In werkelijkheid zal het een Braziliaanse variant zijn van het Duitse gerecht Kalter Hund.

*In Brazilie hebben ze Creme de leite, een room met ongeveer 25% vet. Dit ziet er anders uit dan onze slagroom en je kunt er geen slagroom van kloppen. Vaak wordt plantaardige room gebruikt om slagroom te maken. Dat geeft wel een heel ander mondgevoel.
De blikjes creme de leite gaan na verloop van tijd schiften, vooral na enkele dagen in de koelkast. Bovenop een vet room (ter dikte van yoghurt) en onderop serum. Vaak worden deze apart gebruikt in recepten. In de torta alemã worden de biscuitjes gedrenkt in het serum, met een beetje melk.
Vaak wordt de taart als nagerecht geserveerd. Daarbij blijft de taart in de glazen schaal waarin die gemaakt wordt.

Er is ook een variant met de naam Torta Holandesa, vooral bekend omdat deze (industrieel vervaardigd) in de winkelvitrines op de afdeling ijs te vinden is.
Idem Torta Alemã, maar met 80 ml gecondenseerde melk toegevoegd en de taart wordt langs de rand afgewerkt met chocobiscuitjes. Deze taart heeft maar 1 laag koekjes met daarop 1 laag creme.
De naam is ons echt een raadsel.

Torta Alemã

  • 200 g boter
  • 3 eigeel
  • 200 g suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 500 ml slagroom of mascarpone
  • 1 pak biscuitjes
  • beetje melk

Chocoladesaus:

  • 1 reep van donkere chocolade (200 g)
  • 200 ml slagroom

Bereiding:
Klop boter, ei en suiker in een keukenmachine tot een witte creme.
Spatel de room erdoor tot een homogene massa.
Bekleed een vierkante schaal met aluminiumfolie. Drenk de koekjes in melk en bedek de rand.
Bedek vervolgens de bodem en bedek de koekjes met een laag crème. Herhaal dit en eindig met een laag koekjes.
Doe in de koelkast voor tenminste 4 uur, liefst 1 nacht.
Smelt de chocolade au bain marie en roer de room erdoor.
Haal de taart uit de koelkast en uit de vorm en giet er de chocoladesaus erover.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>