Trifle

Trifle is een engels nagerecht, gemaakt van dikke vla, fruit, cake, fruit sap of gelatine en geslagen room. Deze ingrediënten worden gewoonlijk in lagen gedaan.
Het eerste gebruik van de naam trifle, rond 1600, was voor een dikke room op smaak gebracht met suiker, gember en rozenwater. Zestig jaar later werd melk toegevoegd en de vla werd uitgegoten over in alcohol geweekt brood. In de 18de eeuw werd gelatine toegevoegd.
Sommige trifles bevatten een kleine hoeveelheid alcohol, zoals port, maar meestal zoete sherry of madeira wijn. Alcoholvrije versies worden gemaakt met zoete sappen of frisdranken als gemberbier.
Trifles worden vaak geserveerd in kerst tijd, soms als een lichter alternatief voor de veel dichtere Christmas pudding.
Een Creoolse trifle (ook wel bekend als een ‘Russian cake’) is een verschillende, maar verwant dessert dat bestaat uit lagen cake in verschillende kleuren, bevochtigd met alcohol (vaak rode wijn of rum ) en een zoete stroop of fruit sap en gekoeld. De resulterende cake bevat een verscheidenheid aan kleur en smaak. Een soortgelijk dessert in Duitsland en Oostenrijk draagt de naam van Punschtorte.
In Italië is er de zuppa inglese, engelse soep.

In plaats van biscuitdeeg kun je verschillende cakes, lange vingers, meringue, bitterkoekjes of amaretti gebruiken. Dranksoorten die je toevallig in huis hebt (Cointreau, Passoa, sherry, cognac etc.), fruitsoorten van het seizoen of diepvriesfruit of jam en zelfs de custard kan worden vervangen door een vla, yoghurtroommengsel, mascarpone of een andere puddingsoort. De lekkerste trifles zijn het resultaat van creatieve restverwerking. De hoeveelheden komen er niet op aan: je moet eerder in lagen denken.

  • 1/2 cake
  • 500 g vers fruit of fruit uit de diepvries of uit blik (aardbeien of bosvruchten)
  • 1 pakje gelatinepudding, bosvruchten of aardbeiensmaak
  • 35 g custardpoeder
  • 1/2 l melk
  • 35 g suiker
  • slagroom
  • scheutje sherry, port of vruchtensap
  1. Maak de custard, met de melk en suiker als aangegeven op de verpakking.
  2. Kook de gelatinepudding als op het pakje staat. Laat beiden afkoelen tot ze lauw zijn.
  3. Neem een glazen schaal. Snijd de cake in blokjes van 2×2 cm. Leg de helft op de bodem van de schaal. Besprenkelen met sherry, port of vruchtensap.
  4. Leg er de helft van het fruit op.
  5. Schenk de helft van de gelatinepudding over het fruit.
  6. Hierover de helft van de custardpudding.
  7. Leg hierover weer een laag cake, de rest van het fruit, gelatine en custard.
  8. Dek alles af met een laag slagroom.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>