Tzatziki zelf maken

Tzatziki (Grieks: τζατζίκι) is een traditioneel Grieks gerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden, zoals dille en een beetje peterselie. Eerst worden de komkommers doormidden gesneden, en worden de zaadlijsten eruitgehaald. De komkommer wordt vervolgens grof geraspt en in een centrifuge gedaan, of uitgeknepen in een schone theedoek, totdat de komkommer droog is. De knoflook wordt gepeld en gemengd met wat olijfolie, en fijngemaakt in een blender, met wat olijfolie, peper, dille en peterselie. Dit wordt bij de geraspte komkommer gevoegd. Dan wordt het geheel met een pannenlikker of garde door de yoghurt heen gemengd. Soms wordt de yoghurt van tevoren in een doek gegoten om te laten uithangen, zodat deze dikker wordt. Tzatziki wordt vaak gegeten bij knoflookbrood: men kan dit maken door een stokbrood open te snijden, dat vervolgens met geblende knoflook, peper, zout en olie te besmeren, en het zes minuten in de oven te doen, op 220 graden. De Turkse versie van tzatziki is cacık. Een Turks gerecht dat op tzatziki lijkt is haydari, met kruizemunt.

Recept voor: Tzatziki

Omschrijving: Dit klassieke Griekse bijgerecht is een saus op basis van yoghurt met groenten en fijne kruiden en lekker bij een pikant gerecht, op brood of als dipsaus.

Ingredienten

  • 1 komkommer
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 dl Griekse Yoghurt
  • 15 blaadjes verse munt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • citroensap, zout en peper naar smaak, eventueel ook peterselie of dille

Bereidingswijze

  1. Laat de yoghurt een nacht uitlekken in een theedoek. Zie hangop.
  2. Schil de komkommer, snij door in de lengte en ontpit. Snij hem in dunne plakjes. Knijp iets vocht eruit.
  3. Hak de muntblaadjes fijn en pers de knoflook.
  4. Doe de yoghurt in een kom en voeg er de komkommer, de knoflook en de munt bij.
  5. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  6. Bewaar de Tzatziki in de koelkast en serveer met verse muntblaadjes.

Preparation time: 10 minute(s)

Cooking time:

Number of servings (yield): 4

Culinary tradition: Greek

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

1 comment to Tzatziki

  • Marcel de Waal

    Een tip van een griek leerde mij dat dit zo lekker kan zijn 🙂

    Gebruik in ieder geval wat minder bittere olijf olie ( liefst eerste persing) en ik rasp de komkommer met de grove rasp. ik voeg er ook wat dille bij ( verse) om het theedoekgedeelte over te slaan kan je ook griekse kwark gebruiken ( deze is van zichzelf al dikker en minder zuur)
    Tevens is het een aanrader het geheel een nacht van te voren te maken zodat de smaken goed in elkaar en de kwark trekken.

Voel je vrij om een reactie te geven

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>