Tzatziki zelf maken

FacebookTwitterGoogle+Share

Tzatziki (Grieks: τζατζίκι) is een traditioneel Grieks gerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden, zoals dille en een beetje peterselie. Eerst worden de komkommers doormidden gesneden, en worden de zaadlijsten eruitgehaald. De komkommer wordt vervolgens grof geraspt en in een centrifuge gedaan, of uitgeknepen in een schone theedoek, totdat de komkommer droog is. De knoflook wordt gepeld en gemengd met wat olijfolie, en fijngemaakt in een blender, met wat olijfolie, peper, dille en peterselie. Dit wordt bij de geraspte komkommer gevoegd. Dan wordt het geheel met een pannenlikker of garde door de yoghurt heen gemengd. Soms wordt de yoghurt van tevoren in een doek gegoten om te laten uithangen, zodat deze dikker wordt. Tzatziki wordt vaak gegeten bij knoflookbrood: men kan dit maken door een stokbrood open te snijden, dat vervolgens met geblende knoflook, peper, zout en olie te besmeren, en het zes minuten in de oven te doen, op 220 graden. De Turkse versie van tzatziki is cacık. Een Turks gerecht dat op tzatziki lijkt is haydari, met kruizemunt.

Recept voor: Tzatziki

Omschrijving: Dit klassieke Griekse bijgerecht is een saus op basis van yoghurt met groenten en fijne kruiden en lekker bij een pikant gerecht, op brood of als dipsaus.

Ingredienten

  • 1 komkommer
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 dl Griekse Yoghurt
  • 15 blaadjes verse munt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • citroensap, zout en peper naar smaak, eventueel ook peterselie of dille

Bereidingswijze

  1. Laat de yoghurt een nacht uitlekken in een theedoek. Zie hangop.
  2. Schil de komkommer, snij door in de lengte en ontpit. Snij hem in dunne plakjes. Knijp iets vocht eruit.
  3. Hak de muntblaadjes fijn en pers de knoflook.
  4. Doe de yoghurt in een kom en voeg er de komkommer, de knoflook en de munt bij.
  5. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  6. Bewaar de Tzatziki in de koelkast en serveer met verse muntblaadjes.

Preparation time: 10 minute(s)

Cooking time:

Number of servings (yield): 4

Culinary tradition: Greek

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Voel je vrij om een reaktie te geven

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

culcal160 Bekijk de handige culinaire agenda 2014 en mis het komende jaar niets. Alle evenementen op het gebied van eten en drinken in een overzicht. Link.