Uiensoep

Uiensoep is al populair sinds de romeinse tijd. De soep is voedzaam en makkelijk en uien zijn altijd voldoende aanwezig.
De moderne versie stamt uit Frankrijk in de 17de eeuw, gemaakt met brood, runderbouillon en gecaramelliseerde uien.
De suikers van de uien caramelliseren als je de uien urenlang op een zacht vuur laat sudderen.
Daarna worden de uien gedeglaceerd met cognac of sherry.
De soep wordt vaak geserveerd met croutons of een sneetje witbrood met daarop wat gesmolten kaas.

Recept voor: Uiensoep

Omschrijving: De soep wordt gemaakt door ui te fruiten, en deze met rundvleesbouillon te blussen

Ingredienten

  • 80 gram boter
  • 6 grote uien, in dunne ringen
  • 2 el tijmblaadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el bloem
  • 200 ml witte wijn
  • 1,5 l runderbouillon
  • zout en gemalen peper
  • 12 sneden stokbrood geroosterd
  • 150 gram gruyère of andere stevige kaas, geraspt

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter in een grote pan. Doe de uiringen, tijm en laurier erbij, plus wat zout.
  2. Verhit 40 minuten op laag vuur tot ze glazig en heel zacht zijn, maar niet verkleurd.
  3. Als de uien goed zijn, roer je er de bloem doorheen en vervolgens langzaam de witte wijn en dan de bouillon: laat hem 20 minuten pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes. Proef en voeg eventueel zout toe.
  4. Schep de soep in kommen en leg op elke kom een snee geroosterd brood. Bestrooi met gruyère en zet een paar minuten onder de hete grill, tot de kaas bubbelt en goudgeel is. Serveer de soep meteen.

Preparation time: 10 minute(s)

Cooking time: 30 minute(s)

Number of servings (yield): 8

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>