Uienstamppot

De meest bekende stamppot met uien is hutspot. Sommige koks doen gefruite uien door de zuurkoolschotel, of in stamppot met spekjes.
De Friese uienstamppot Sipelpot of Sipelstamp bestaat uit aardappel, ui en komijnekaas (nagelkaas). Hierbij wordt uitgebakken spek gegeten of speklapjes. Maar ook hoofdkaas.

Lees ook ons artikel over het maken van stamppot.
Lees hier over de wijzen waarop je een ui kan snijden.

uisauterenSauteren
Bij sauteren worden ingredi├źnten als rood vlees of groenten in weinig boter of olie onder hoge temperatuur verhit in een koekenpan. Sauteren lijkt daarmee veel op roerbakken. Door slechts weinig vet te gebruiken krijgt het product ook een licht geroosterde smaak. Sauteren gaat alleen goed bij producten met een zachte of malse structuur.
Zorg ter voorbereiding dat de producten van gelijke grootte zijn.
Gebruik boter om te sauteren, eventueel aangevuld met een beetje plantaardige olie. Neem net voldoende vet om de producten niet te laten aanbakken in de pan. Bij een pan met antikleeflaag hoeft u nog minder vet te gebruiken.
De keuze voor een pan is belangrijk bij sauteren. De pan moet groot genoeg zijn zodat deze niet direct afkoelt na toevoeging van het product. Hij mag echter ook niet te groot zijn, omdat dan het vet gaat verbranden.
Zorg dat de pan goed heet is voordat u het product toevoegt. Bak totdat uw product de juiste gaarheid heeft bereikt.

Aanzweten, aanfruiten en fruiten
Bij aanzweten mag het vet niet te heet zijn en mag de groente alleen verwarmd worden zonder te kleuren. Het doel van aanzweten is de smaak verbeteren.
De andere techniek is aanfruiten of fruiten. Hierbij zal een lichte kleuring (goudgeel) optreden.
Het doel van aanfruiten is smaak geven en licht laten kleuren.
Fruiten is het verhitten van groenten met weinig vet in een pan zonder deksel totdat het enigszins goudbruin is, of “glazig” als het geen kleur heeft. Fruiten heeft tot doel de smaak van groenten te verbeteren.
Neem een pan. Smelt de boter. Voeg de groenten toe. Zet het vuur laag. Roer regelmatig. Let op dat het produkt niet verkleurt en dat het goudgeel wordt.

ui gekarameliseerdUi karameliseren
Karameliseren is omzetten van suiker in karamel. De suiker verandert chemisch en krijgt een bruine kleur en smaak. Dit gebeurt ook wanneer je uien karameliseert. Uien bestaan voor een groot deel uit suiker en tijdens het karameliseren zetten deze natuurlijke suikers zich om in karamel waardoor je zachte en smaakvolle zoete uitjes krijgt.
Gebruik hiervoor een zware koekepan. Zorg dat de bodem bedekt is met 2cm gesneden uien.
Snij de ui grof. Fruit de uitjes. Gebruik niet een hoog vuur, en doe geen deksel op de pan. De uitjes moeten langzaam bruinen. De uien moeten helemaal bruin worden, niet alleen aan de randjes. Het karameliseren duurt wel een half uur tot een uur.
Schep de uitjes regelmatig om. Er blijft uiteindelijk minder dan de helft over, want de uitjes verliezen vocht.

uienstamppotUienstamppot

  • 800 gram uien, gesneden
  • 1 kilo aardappelen
  • klontje roomboter
  • scheut azijn of balsamico
  • peper, zout
  • tuinkruiden naar keus

Karameliseer de ui. Doe een eetlepel balsamico of andere lekkere azijn door de ui. Breng op smaak met peper en zout.
Kook ondertussen de aardappels in 20 minuten gaar. Kook desgewenst laurier, tijm of rozemarijn mee. Maak een groffe aardappelstamp. Lees hier hoe je die het lekkerst maakt.
Roer een eetlepel tuinkruiden naar keuze door de aardappelstamp, bijvoorbeeld bieslook of salie.
Serveer met de uitjes door de aardappelstamp, of seperaat.

Sipelpot
Friese uienstamppot

  • 1 kilogram kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 800 gram uien, gesneden
  • 200 gram belegen nagelkaas
  • 1 eetlepel azijn
  • klontje roomboter
  • 100 gram ham- of spekreepjes
  • zout en peper

Kook de aardappelen en de uien in ongeveer 20 minuten in een pan met 2 deciliter water en zout gaar.
Snijd de kaas in blokjes.
Giet de aardappelen en uien boven een kom af. Stamp ze met een pureestamper.
Voeg daarbij zoveel kookvocht toe dat de stamppot smeuïg wordt.
Roer er de azijn en de boter door.
Schep de kaas en de ham erdoor en warm die al roerend circa 2 minuten mee.
Breng op smaak met zout en peper.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>