Uitsmijter met ham en kaas

uitsmijterEen uitsmijter is van oorsprong een Duits gerecht, Strammer Max geheten. Een uitmijter is een eiergerecht, bestaande uit een of twee sneden bruin brood met ham en/of kaas en minimaal twee spiegeleieren. Als garnering wordt soms tomaat, augurk en wat sla gegeven.
In Nederland wordt dit gerecht vooral als lunch gegeten, maar ook als ontbijt na een zware avond, alleen dan meestal met gebakken spek.
Bij een spiegelei zijn de dooiers nog heel en zacht, dus breek de eieren voorzichtig boven de pan.  Lees meer over eieren bereiden.

Historie
We lezen op etymologiebank.nl:
Overigens zijn de taalkundigen het nog altijd niet eens waarom een gerecht van brood, vlees en spiegeleieren uitsmijter wordt genoemd. Deze betekenis is in 1899, dus vlak voor de borrelnaam, voor het eerst gevonden en sindsdien zijn er drie verklaringen voor gegeven, te weten: 1. omdat de eieren snel uit de pan worden geworpen; 2. omdat ‘degene die in een Amsterdamsch café uitgesmeten wordt het genoemde gerecht veel nuttigt’; en 3. omdat ‘dit gerecht werd gegeten even voor sluitingstijd van een café, dus even voordat men er uit gesmeten wordt’.

Strammer Max
De Strammer Max stamt uit de Saksische en Berlijnse keuken, en wordt nu in heel Duitsland gegeten, zowel thuis als in het cafe.
De sneetjes brood worden al dan niet gebakken in boter, bedekt met rauwe ham of spek, en tot slot bedekt met een gebakken ei. Afhankelijk van het recept, wordt de ham ook gebakken.
Varianten zijn met kaas, plakjes tomaat en uienringen. Een andere variant bestaat uit leverkaas, gebakken uien en gebakken ei.
De term Strammer Max stamt uit 1920 met de Saksische betekenis van harde penis, vanwege de veronderstelling dat het gerecht de sexuele krachten van de eter vergroot.

Uspiegeleiitsmijter recept

  • 2 eieren
  • 2 plakken schouder- of achterham, rosbief of kaas naar eigen smaak
  • 2 boterhammen
  • boter
  • snufje zout en peper en kruiden naar smaak
  • garnering: augurk en blaadje sla, eventueel ook zilveruitjes en kerstomaat

Doe wat boter in een koekenpan, laat deze heet worden maar niet bruin.
Tik de eieren voorzichtig kapot op de rand van de pan en laat de inhoud van het ei in de koekenpan glijden. Probeer de eidooiers heel te laten.
Zet het vuur laag zodat het eiwit rustig kan stollen.
Bestrooi de eieren met wat peper en zout.
Leg op de boterhammen de plakjes ham, rosbief of kaas.
Zodra de spiegeleieren voldoende gestold zijn, op de boterham schuiven.
Snijd de augurk in de lengte in 4 of 5 dunne plakjes, maar snijd niet helemaal tot het einde door. Vouw de augurk als een waaiertje open en leg hem met wat blaadjes sla op het bord bij het brood.

Varianten:

Probeer andere vleessoorten ipv ham. Zoals rosbief, gebakken spek, zeeuws spek, leverkaas, salami, chorizo etc
Probeer met andere kaas. Maak een omelet ipv een spiegelei.
Neem ciabatta of focaccia als brood.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>