Vervangers voor ingredienten

Is een ingredient of halfproduct niet verkrijgbaar daar waar je woont?
Of wil je om gezondheidsredenen een ingredient vervangen?

We vonden de meeste informatie op Engelstalige sites. Zie hieronder onze selectie.

Lijstjes met vervangers:

En nog veel handiger, een culinair woordenboek waarbij ook steeds vervangers genoemd worden:

Nederlandstalige lijstjes die we vonden:

Veelgebruikte ingredienten

  • Paneermeel:verkruimel oudbakken brood of beschuiten met de mixer of de rasp.
  • Verse room:u kunt dit vervangen door een klontje boter, gecondenseerde melk, kokosmelk of yoghurt (maar breng de bereiding dan niet aan de kook).
  • Meel:dit kunt u vervangen door maïzena. Gebruik dan de helft van de hoeveelheid.
  • Suiker:gebruik bruine suiker, honing of vanillesuiker ter vervanging.
  • Chocolade:vervang een blokje chocolade door ongeveer 15 g boter en 3, 4 eetlepels cacao.
  • Witte wijn:vervang door appelsap, cider, kippenbouillon of een beetje azijn aangelengd met water en suiker.
  • Rode wijn:vervang door runderbouillon of druivensap.
  • Citroensap:gebruik de halve hoeveelheid azijn of pompelmoessap.
  • Ei:u kunt een ei vervangen door 2 eetlepels natuuryoghurt of 2 eetlepels aardappel- of maïszetmeel.
  • Zout:gebruik selderiezout of sojasaus.
  • Peper:probeer paprika of geraspte nootmuskaat.

Als u geen peper of zout hebt, kunt u dit meestal vervangen door specerijen en aromatische kruiden. Zo kunt u meer smaak geven aan uw gerechten zonder de smaak van peper en zout helemaal te vervangen.
Bron: www.jerryke.be

Vervangers van koemelk
Koemelk vervangen door sojamelk
Sojamelk is gezond, niet duur en bovendien is sojamelk in vrijwel iedere supermarkt verkrijgbaar. Vanuit nutritioneel oogpunt bekeken levert sojamelk bijna net zoveel eiwit als koemelk en bovendien levert sojamelk minder vet, geen cholesterol (in tegenstelling tot koemelk) en daarnaast is sojamelk een vergelijkbare bron van calcium. Bovendien wordt sojamelk meestal verrijkt met vitamine B12 (met name vegetariërs en veganisten moeten in de gaten houden dat ze hier voldoende van binnenkrijgen). Vaak zijn er ook andere vitamines en/of mineralen toegevoegd aan de sojamelk waardoor sojamelk een nog grotere voorsprong heeft op koemelk. Sojamelk is in verschillende smaken verkrijgbaar, waaronder gezoet, vanille, chocolade, bosvruchten en banaan. Koemelk kan als ingrediënt altijd worden vervangen door sojamelk. Gezoete sojamelk wordt aangeraden voor desserts en om te drinken als vervanger voor koemelk. Ongezoete sojamelk kan in allerlei gerechten worden gebruikt. Let er wel op dat de sojamelk niet afkomstig is van genetisch gemodificeerde sojabonen.
Koemelk vervangen door amandelmelk
Amandelmelk heeft een romige consistentie die vergelijkbaar is met de consistentie van sojamelk en bevat een meer nootachtige smaak. Amandelmelk is prima te drinken als vervanger voor koemelk, maar daarnaast kan amandelmelk bijvoorbeeld ook prima worden gebruikt in milkshakes en desserts.
Koemelk vervangen door rijstmelk
Rijstmelk is minder dik in consistentie dan sojamelk en is ietwat doorschijnend. Rijstmelk is vaak licht gezoet en is hierdoor prima geschikt voor bijvoorbeeld cakes, taarten, desserts of bijvoorbeeld pannenkoeken. Ongezoete rijstmelk kan prima worden gedronken als vervanger voor koemelk. Houd er wel rekening mee dat rijstmelk in vergelijking met sojamelk en amandelmelk minder eiwitten bevat.
Koemelk vervangen door havermelk
Havermelk ziet er qua kleur en consistentie net als rijstmelk uit. Bovendien smaakt havermelk ook zoet maar havermelk heeft, in tegenstelling tot rijstmelk, een duidelijk aanwezige haversmaak. Voor sommigen zal havermelk wellicht te zoet zijn om te drinken, maar daarom is havermelk des te meer geschikt voor cakes, taarten en desserts. Tip: meng havermelk met ongezoete sojamelk voor een lekker, licht gezoet glas melk.
Koemelk vervangen door kokosmelk
Kokosmelk heeft een vrij dikke, romige substantie en is dan ook niet geschikt om direct te drinken. Kokosmelk kan echter prima worden gebruikt voor de bereiding van bijvoorbeeld kokosijs en allerlei andere zoete nagerechten. In exotische gerechten zoals bijvoorbeeld Caribische en Indiase gerechten wordt ook weleens kokosmelk gebruikt. Omdat kokosmelk rijk is aan vetten, is het verstandig om kokosmelk niet dagelijks op te nemen in het dieet maar bij wijze van uitzondering te gebruiken.
Hoe vervang je karnemelk?
Net zoals sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, havermelk en kokosmelk niet exact naar koemelk smaken, smaakt deze variant van karnemelk ook niet precies naar karnemelk. Maar de smaak komt aardig dicht in de buurt van karnemelk en is daarom het proberen waard. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het toevoegen van een eetlepel witte azijn óf citroensap aan een glas ongezoete sojamelk.
Bron: http://www.leerwiki.nl

Koken zonder Ei
Veel mensen kiezen ervoor geen eieren te gebruiken in hun voeding. Ongeveer 70% van de calorieën in eieren komen van vet, en een grote hoeveelheid van dat vet is verzadigd. Eieren zitten ook vol met cholesterol – ongeveer 213 milligram voor een ei van middelmatige grootte. Omdat eierschalen breekbaar en poreus zijn en de omstandigheden in eierboerderijen “overbevolkt” zijn, zijn eieren ook een prima gastheer voor salmonella – de bacterie die in dit land [de VS] de hoofdoorzaak is van voedselvergiftiging.
Eieren worden vaak gebruikt in gebakken produkten omdat zij een bindende kwaliteiten hebben. Maar slimme koks hebben goede vervangers gevonden voor eieren. Probeer eens een van de volgende eiervervangers uit de volgende keer als u een recept klaarmaakt dat eieren bevat:
Als het recept maar 1 of 2 eieren nodig heeft, kan u hen vaak gewoon weglaten. Voeg er een paar extra soeplepels water aan toe voor elk ei dat u weglaat om de vochtigheid van hetgeen u bereidt op peil te houden.
Eierloze eiervervangers zijn beschikbaar in vele winkels voor natuurvoeding. Dit is niet hetzelfde als verlaagde-cholesterol eierproducten die wel ei bevatten. Eiervervangers zonder ei hebben gewoonlijk een poedervorm. Vervang de eieren in uw bereidingen door een mengsel van een poeder-eiervervanger en water, volgens de instructies op de verpakking.
-Gebruik 1 soeplepel op een bergje, van sojabloem of maiszetmeel met 2 soeplepels water per ei dat u vervangt in uw gebak.
-Gebruik 1 Amerikaanse ounce van geplette tofu in de plaats van een ei.
-In muffins en koekjes, kan u een halve geplette banaan gebruiken in de plaats van ei, al zal daarmee ook de smaak van het recept wat veranderen.
-Voor vegetarische broodjes en burgers, kan u een van de volgende bindende ingrediënten gebruiken: tomatenpasta, puree, vochtig gemaakte broodkruimels of havermout.
Bron: http://users.telenet.be

Indonesische kruiden:

  • Asem : citroensap of azijn.
  • Agar-Agar : gelatine.
  • Salamblad : laurierblad.
  • Djinten : gemalen komijn.
  • Gula djawa : bruine basterdsuiker.
  • Kemirie : amandelen of ongezouten pinda’s
  • Ketoembar : koriander.
  • Lombok : tabasco of chilisaus.
  • Santen : melk met zout of koffiemelk.
  • Sesawi : jonge andijvie.
  • Soja : ketjap benting asin.
  • Djeroek peroet: citroensap.
  • Kemangi: basilicum.
  • Kenari: amandelen.
  • Pisangbladeren: aluminiumfolie of koolbladeren die U even heeft gekookt.

Bron: www.tantelenny.com

Bakpoeder, natriumbicarbonaat of zelfrijzende bloem?
http://www.koekjeshoek.be/2010/08/bakpoeder-natriumbicarbonaat-of.html