Vijfschaft is een oud-Utrechts gerecht. Zoals de naam al aangeeft, bestaat vijfschaft oorspronkelijk uit vijf ingrediënten: wortel, aardappels, uien, bruine bonen en appels. Met ietwat bouillon en spek wordt het gerecht afgemaakt en geserveerd met boerenworst.
Recept voor: Vijfschaft
Omschrijving: Utrechts streekgerecht met bruine bonen
Ingredienten
- 200 gram gedroogde bruine bonen
- 400 gram winterpeen
- 2 uien
- 1 zure appel
- 750 gram aardappelen
- 1 theelepel zout
- 200 gram gerookt buikspek, in dobbelsteentjes gesneden
- 1 rookworst
- 1 theelepel maizena of aardappelmeel, aangemaakt met 1 eetlepel water
Bereidingswijze
- Zet de bonen een dag in de week. Breng ze aan de kook met water en zout en laat ze in ongeveer 30 minuten bijna gaar koken.
- Maak intussen de groenten klaar: schrap de wortel en snijd hem in dobbelstenen; schil de ui en snijd hem in dobbelstenen; schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in schijfjes; schil de aardappels en snijd ze in dobbelstenen.
- Voeg de groenten aan de bonen toe, en laat ze een half uur mee koken.
- Laat de rookworst de laatste 5 minuten meekoken.
- Bak de spekjes uit tot ze knapperig zijn.
- Giet het kookvocht van de groenten af en bind het met maizena. Serveer het als saus. Doe de groenten in een dekschaal.
- Leg de rookworst in plakjes met de spekjes op de groenten.
Preparation time: 20 minute(s)
Cooking time: 1 hour(s)
Number of servings (yield): 4
Beoordeling
Leave a Reply