Vlaamse stoverij

FacebookTwitterGoogle+Share

Vlaamse stoverij, ook wel genoemd vlaamse karbonades of stoofkarbonade. Een karbonade is een stuk klein vlees, gesneden van schouder of rug van varken, lam of kalf.  De meeste in de supermarkt verkrijgbare karbonades zijn van varkensvlees.
Het is een betrekkelijk goedkope vleessoort. Daar staat echter tegenover dat er vaak botstukken in zitten die als vlees moeten worden betaald.
Het Franse woord slaat ook op sommige stoofschotels van rundvlees met rode wijn uit de Midi, en carbonade à la flamande, een Vlaamse specialiteit van stukjes rundvlees die na aanbraden gaar worden gestoofd met uien en bier. Het woord karbonade is afkomstig van het Italiaanse carbonata (‘geroosterd op houtskool’).
De karbonade is in feite hetzelfde als een kotelet, hoewel de laatste benaming meer voor lam- en kalfsvlees wordt gebruikt.

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Belgisch gerecht (in Wallonië carbonade flamande genoemd) en verkrijgbaar in de meeste frietkoten en talrijke restaurants in België. Ook in de meeste friettenten in Zuid-Nederland is stoofvlees verkrijgbaar. De basisingrediënten zijn bier en de taaiere stukken rund die lang moeten garen. De industriële versies van de stoofvlees zijn dikwijls op basis van paard. Vaak worden eerst blokjes bereid in een braadpan en dan overgebracht naar een kookpan. Er kunnen gebakken uien, bier, peper, zout, tijm en laurier toegevoegd worden. Om het geheel wat aan te dikken voegt men er in sommige streken gesneden aardappelen en/of een boterham met mosterd aan toe. Om het geheel een beetje te karameliseren kan een stuk ontbijtkoek (peperkoek) toegevoegd worden.

Recept voor: Vlaamse stoverij

Omschrijving: Recept voor klassieke vlaamse stoofschotel met rundvlees en bier.

Ingredienten

  • 1 kilo runderlappen
  • 1 kilo uien
  • 50 gram boter
  • 2 plakken brood
  • 1/2 liter Belgisch bier
  • 1 scheutje azijn
  • 2 eetlkepels mosterd
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel gedroogde tijm of 1 bosje verse
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • eventueel bouillon of water met bouillonblokje
  • zout en peper naar smaak
  • gehakte peterselie als garnering

Bereidingswijze

  1. Snij de uien in dunne partjes en het vlees in blokjes van ongeveer 2×2 centimeter.
  2. Bak het vlees op zo hoog mogelijk vuur goudbruin in iets meer dan de helft van de boter.
  3. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
  4. Fruit de uien in de resterende boter, daarna vlees toevoegen.
  5. Bier, wortel in plakjes, azijn, bruine suiker en kruiden toevoegen.
  6. Brood met mosterd insmeren en op vlees leggen.
  7. Laten sudderen gedurende 2-3 uur en zorgen dat het gerecht niet droog komt te staan.
  8. Bestrooien met gehakte peterselie, opdienen met frietjes of gekookte aardappelen en sla of gekookte worteltjes.

Preparation time: 20 minute(s)

Cooking time: 3 hour(s)

Number of servings (yield): 4

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Voel je vrij om een reaktie te geven

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

culcal160 Bekijk de handige culinaire agenda 2014 en mis het komende jaar niets. Alle evenementen op het gebied van eten en drinken in een overzicht. Link.