Wentelteefjes

Een wentelteefje is een zoet broodgerecht. Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa en Noord-Amerika. Het is ook bekend onder de naam verloren of gewonnen brood. In West-Vlaanderen wordt het ook klakaards genoemd.

De term verloren/gewonnen brood heeft te maken met de wijze waarop dit gerecht is ontstaan. In vroegere tijden gooide men geen voedsel weg, daarom was het gewoonte om oud (maar nog niet beschimmeld) brood weer eetbaar te maken door middel van dit recept. Tegenwoordig wordt het niet vaak meer om deze reden gemaakt, maar veeleer omdat men het zoete gerecht als een lekkernij beschouwt.
Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 2,5 dl melk
  • 6 mespuntjes kaneel of vanillesuiker
  • 8 sneetjes oudbakken wit brood
  • 80 gr boter
  • bruine- of riet-suiker

Klop het ei los met de suiker, de kaneel en de (eventueel lauwe) melk.
Snijd de bovenkant van de sneetjes brood er (eventueel) recht af.
Haal de sneetjes brood aan beide kanten door het eimengsel.
Leg de sneetjes brood op elkaar en bedruip ze nog een keer.
Laat boter lichtbruin worden in een koekenpan.
Bak de sneetjes brood om de beurt in nieuwe boter vlug aan beide kanten lichtbruin.
Strooi de suiker op de wentelteefjes.

Externe links
Hoe komt het wentelteefje aan zijn naam? http://vorige.nrc.nl/krant/article1629651.ece/Wentelteefje

Bron: wiki

Andere klassieke gerechten met oud brood:

Turfjes met bessensap

  • 250 g oud brood (6 dikke sneden)
  • 4 dl bessensap en water
  • ± 60 g suiker
  • 50 g boter of frituurvet
  • aardappelmeel

De sneden brood in repen snijden, deze in frituurvet bakken of aan alle kanten besmeren met boter en in een hete koekenpan bruin bakken. De turfjes op een schotel opstapelen. Van bessensap, water, suiker en aardappelmeel bessensapsaus maken en deze over de turfjes gieten.
De turfjes kunnen, in plaats van gebakken, ook geroosterd worden.

Broodpannenkoek
Recept: huishoudschool

  • 100 g oud brood zonder korst
  • 2 dl melk
  • 1 ei of 10 g bloem
  • 30 g suiker
  • zout
  • fijne kaneel of geraspte citroenschil
  • abrikozenjam
  • boter

De melk aan de kook brengen, het brood er in fijn maken, suiker, eidooier (of bloem), zout en kaneel of citroenschil er door roeren en het stijfgeklopte eiwit er door mengen. Hiervan niet te vlug pannekoeken bakken (2 stuks als men een flensjespan gebruikt) en de pan onder het bakken dichtdekken. De pannekoek bestrijken met vruchtenmoes of (abrikozenjam of als men 2 koeken gebakken heeft, ze met vruchtenmoes of jam er tussen, op elkaar leggen. Men krijgt ook een goed resultaat als men het hele ei door de broodpap mengt. Er kan dan ½ dl melk meer toegevoegd worden.

Groninger turfjes met abrikozensaus

  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • anderhalve theelepel aardappelmeel
  • suiker
  • 8 sneetjes wit brood
  • boter

Week de abrikozen in water en kook ze in het weekvocht gaar.
Stamp de abrikozen fijn en bind de saus met wat aardappelmeel.
Roer naar smaak suiker door de abrikozensaus.
Snijd de korsten van het brood en snijd de sneetjes vervolgens in vier repen.
Doe de boter in een koekenpan en bak de repen brood aan beide zijden goudbruin.
Leg op ieder bordje een paar warme turfjes en giet er de saus over.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>