Sorbetijs en granita maken

Zelf granita’s maken
Verfrissend na een copieuze maaltijd of heerlijk als tussendoortje in de zomer. Granita’s (korrelig waterijs) zijn gemakkelijk te maken en je hebt er geen speciale toestellen zoals een ijsmachine of een ijscrusher voor nodig. De variatiemogelijkheden en smaken zijn eindeloos. Granita’s met fruit (aarbeien, limoenen, watermeloenen, ananas, etc) zijn het populairst, maar ook koffie-, cola- en cacaogranita’s doen het goed.

De basis van elke granita is suikerwater waaraan vervolgens andere smaken worden toegevoegd. Er zijn geen vaste regels voor de verhouding van suiker en water of voor de hoeveelheid smaakmakers. Alles is naargelang je eigen smaak te combineren. Denk er echter aan dat granita’s grotendeels uit water moeten bestaan en dat de smaak en consistentie anders zijn dan ijsjes en sorbets. Een minimum aan suiker is altijd nodig om ervoor te zorgen dat het ijs niet te hard bevriest.

  • Water
  • Suiker
  • Smaakmakers (bijvoorbeeld koffie, sinaasappels, watermeloenen, limoenen etc)

Werkwijze
Verhit het water samen met de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Er moet een dikke massa ontstaan. Als dit niet het geval is, moet je extra suiker toevoegen. Is de massa te dik, dan kan je met een beetje water aanlengen. Reken dat 1 liter suikerwater voldoende is voor 6 porties.
Haal het fruit door de blender (indien het om een fruitgranita gaat).
Meng de smaakmakers (gepureerde vruchten, koud geworden koffie, etc) onder het suikerwater.
Zet de kom in het vriesvak gedurende minimum vier uur (gebruik geen aluminiumblik, want de metaalachtige smaak wordt gemakkelijk op de granita overgedragen).
Steek nu en dan met een vork doorheen het ijs om de vorming van ijskristallen te voorkomen (niet zo vaak als bij ijsjes en sorbets).

Het is heel lekker om voor granita’s verschillende vruchten met elkaar te mengen. Sinaasappels smaken bijvoorbeeld heel lekker met een beetje limoensap. Je kunt ook verschillende soorten exotische vruchten met elkaar mengen (ananas, mango) of verschillende rode vruchten zoals frambozen, aardbeien, rode bessen etc). Sinaasappels harmoniëren ook perfect met oranjebloesemwater en kaneel.

Sorbetijs zelf maken
Sorbetijs werd vroeger gemaakt van sneeuw uit de bergen gemengd met vruchtensap, most, wijn of honing. Vandaag de dag is het recept nog even simpel. Met (verse) vruchtensap, suikerwater en eventueel een scheutje alcohol, zet je in een handomdraai een heerlijke fruitsorbet op tafel. En een goede bijkomstigheid: er zitten geen vetten van melk en slagroom in.
Sorbets worden idealiter tussen het voor- en het hoofdgerecht gegeven, maar u kunt ze evengoed als dessert opdienen.
Sorbetijs is simpel zelf te maken met verse of diepvries vruchten. Het ijs is licht verteerbaar en niet alleen lekker als dessert, maar ook als verfrissend tussendoortje.

Bananen sorbet
Deze sorbet is erg bijzonder: het lijkt op roomijs, je maakt het met maar 1 ingredient, je hebt er geen ijsmachine voor nodig.
Het is verrassend goed en uiterst simpel:

  • 5 rijpe bananen.

Pel de bananen en leg ze op een bord in de diepvries en laat ze 4 uur diepvriezen. Snij ze in plakjes. (Dat lukt: bananen zijn vezelig en zitten vol suiker)
Doe de stukjes in de keukenmachine en maal. Met een blender lukt niet: te smal, de stukjes blijven hangen.
Als de stukjeslangs de rand blijven hangen, even stoppen en naar beneden duwen.
De massa verandert in een mousse. Check even of er geen stukjes meer zijn. Niet langer doorgaan, want door de wrijving wordt de mousse warmer.
Serveer direkt of zet het nog even in de vriezer.
In de vriezer wordt het iets harder en gaat iets kristalliseren. Het blijft schepbaar.
De mousse is direkt na het malen stevig genoeg om op een lepel te blijven als je die omdraait. Het is luchtig en iets kleverig.
Prima om te serveren in voorgevroren schaaltjes.
Het recept bestaat al een tijdje in de VS en men heeft het met allerlei smaakstoffen en toevoegingen getest, zoals cacaopoeder, noten, vruchtenpulp. Probleemloos.
Tot nu toe werkt de truc alleen met bananen. Als je ander fruit bevriest wordt het keihard. Daarvoor is een andere methode nodig. Bananen kun je diepvriezen, maar ze blijven bewerkbaar.
Ideaal om die tros overrijpe bananen op te maken.

Wijn sorbetijs (eventueel zonder ijsmachine)

  • 175 ml fruitige wijn (Sauvignon) of water
  • 175 g suiker
  • het sap van anderhalve citroen
  • 500 g rijpe aardbeien of ander zacht fruit, vers of diepvries

Stap 1. De siroop maken
Doe de wijn of het water met de suiker in een pan. Breng dit aan de kook en laat het doorkoken tot een suikersiroop.
Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.
Stap 2. De vruchten pureren
Maak het fruit schoon en doe het in een blender of kom. Doe het sap van de citroen erbij en pureer in de blender of
met de handmixer het fruit tot moes.
Als je diepvries fruit gebruikt laat de vruchten dan wel even uitlekken!
Stap 3. Het ijs maken
Meng de moes met de suikerwijn, giet het mengsel in een diepvriesbakje en laat het ijs in de vriezer hard worden of  maak van de moes ijs in een ijsmachine.

Citroensorbet
Voor 3 porties

  • 3 citroenen
  • 110 gr suiker
  • 200 ml water

Doe het water en de suiker in een pan. Breng het mengsel aan de kook en laat het enkele minuten op matig vuur doorkoken. Laat de siroop afkoelen. Pers de citroenen uit en voeg het toe aan de siroop. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat het draaien tot het ‘schep’ hard is.

Roomijs zelf maken

Roomijs is ijs gemaakt van eierdooiers, slagroom, melk en suiker.

Eieren
De eieren verbeteren de structuur van het ijs en maken het smeuïger. De meeste soorten roomijs worden bereid zonder de eieren te koken. In plaats van eieren kan je ook puddingpoeder gebruiken, ongeveer 10 a 15 gram per ei.

Melk, yoghurt en kwark
Je kan zowel gepasteuriseerde als gesteriliseerde melk gebruiken, volle of halfvolle melk. Hoe hoger het vetpercentage in de melk, hoe romiger het ijs wordt. Als je kwark of yoghurtijs wilt gebruiken, kan je de ingrediënten niet koken, omdat anders de kwark of yoghurt gaat schiften. Wanneer de ingrediënten toch gekookt moeten worden, voeg de kwark of yoghurt pas toe als de ingrediënten volledig zijn afgekoeld.

Slagroom
Gebruik altijd goed gekoelde slagroom. Wanneer er in een recept ‘geklopte slagroom’ staat, klop de slagroom dan niet helemaal stijf, maar klop de slagroom lobbig. Het beste is dat wanneer je de slagroom klopt je de kom en de mixer van te voren even in de koelkast zet.

Suiker
Grove kristalsuiker kan je het beste eerst fijn malen met een blender. Basterdsuiker of poedersuiker kan je wel meteen gebruiken, want dat lost makkelijker op. Wanneer je te weinig suiker gebruikt, word het ijs slapper en minder stevig. Te veel suiker leid tot verlenging van de bereidingstijd.

Vruchten
Vers fruit geeft het lekkerste ijs en is bovendien erg gezond. Fruit uit een pot of blik is ook goed te gebruiken, maar dan moet je de hoeveelheid suiker ongeveer minderen met 25 gram. Vruchten zoals appels, bananen, peren en pruimen verkleuren makkelijk, besprenkel ze daarom voor het pureren met citroensap.

Alcohol
Je kan ook wat alcohol aan het ijs toevoegen, houd er dan wel rekening mee dat het ijs minder snel bevriest.

Basisrecept roomijs
Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig.

  • 3 eierdooiers
  • 100g basterdsuiker
  • 10g vanillesuiker
  • 250ml melk
  • 200ml slagroom

Klop de eierdooiers met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig en schuimig mengsel. Voeg al roerende de melk toe. Klop de slagroom bijna stijf. Voeg de slagroom bij de andere ingrediënten. Meng het geheel goed. Schakel de ijsmachine in op de roomijs stand en giet het mengsel in de kom. Laat de machine ongeveer 30 minuten draaien.
Je kan dit recept variëren door er noten, chocola of gekonfijte vruchten in te doen.

Aardbeien roomijs (eventueel zonder ijsmachine)

  • 1 pond aardbeien of ander zacht fruit, vers of diepvries
  • 3 eierdooiers
  • 250 ml slagroom geklopt (indien gewenst mag dit meer zijn)
  • het sap van 1/2 citroen of 1 hele limoen
  • 400 ml water
  • 1 kilo kristalsuiker

Stap 1. De suikersiroop maken
Breng 400 ml water aan de kook samen met de suiker. Laat dit onder af en toe roeren 5 tot 10 minuten doorkoken tot een suikersiroop. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.
Stap 2. De vruchtenmoes maken
Doe de siroop samen met alle andere ingrediënten in een blender en shake dit tot een superfijne moes.
Je kunt natuurlijk ook een handmixer gebruiken om alles fijn te pureren.
In plaats van aardbeien kun je ook ander zacht fruit gebruiken.
Als je diepvriesfruit gebruikt laat dit dan even uitlekken!
Stap 3. De moes hard laten worden
Doe het mengsel in een vriesbakje en zet het in de vriezer. Laat de moes een uur of langer in de vriezer staan, afhankelijk van hoe hard je het ijs wilt hebben.
Je kunt het ijs natuurlijk ook in een ijsmachine maken.

IJs maak tips

  • Als je het ijs in de diepvries invriest of als je het langere tijd in de diepvries wil bewaren, gebruik dan altijd minstens 50% slagroom om te voorkomen dat er ijskristallen ontstaan.
  • Varieer de verhouding melk/slagroom/yoghurt totdat je je favoriete ijs samenstelling ontdekt.
  • Je kunt vers ijs maximaal enkele dagen in de bij -12C bewaren. (** vriezer, vriesvak van koelkast).
  • Als je het ijs langere tijd wil bewaren: vries het dan in bij minstens -18C (*** vriezer).
  • Serveer het ijs bij een temperatuur boven -12C, anders is het hard. IJs uit de diepvries (-18C) plaats je het best een paar uur voor het serveren in de vriezer van de koelkast (-12C). Je kunt het ijs ook enkele seconden in de magnetron plaatsen bij hoog vermogen. De magnetron zorgt ervoor dat het hele ijs warmer wordt. Telkens na een paar seconden proberen of het ijs zacht is, om te voorkomen dat het helemaal smelt.
  • Vers fruit in het ijs bevriest tot harde ijsklontjes. Als je fruit wil toevoegen gebruik dan gedroogd fruit of jam.
  • Serveer vers fruit of fruit compote altijd apart.
  • Je kunt in plaats van koemelk ook geiten- of schapenmelk gebruiken.
  • Overigens nog een tip: alcohol maakt het ijs instabiel. Hierdoor valt ijs sneller uit elkaar, dus je moet het snel opeten.
  • Extra lekker: de schil van een citroen laten meetrekken in de suikersiroop. Voor verwerking natuurlijk wel even zeven.

1 comment to Sorbetijs en granita maken

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>