Zelf Limburgse vlaai maken

Recept Limburgse Vlaai
Ingrediënten

  • 250 g bloem,
  • 15 g gist (of 5 g korrelgist),
  • 20 g boter,
  • 1 dl melk,
  • 1 eetlepel suiker,
  • fruit (kruisbessen, pruimen, appel, abrikozen…) of rijst voor de vulling

Bereiding
Maak de gist met een beetje lauwe melk aan. Maak van de bloem, boter, suiker, gist en de lauwe melk een deeg. Kneed goed door en laat het afgedekt op een warme plaats staan om te rijzen (60 minuten). Kneed het opnieuw uit en rol het uit tot heel de vlaaibodem bedekt kan worden. Haal het deeg dat over de bodem uitsteekt er met de deegroller af. Prik hier en daar met een vork in het deeg en laat het weer rijzen. Bedek de bodem met fruit of rijst. Laat de vlaai 40 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 225 graden.

Tip voor uitleg met fotos en verschillende vlaai varianten: http://www.bakshoponline.nl
Zie een selectie hieronder:

Hier onder ziet u een fotocollage van het maken van Limburgse vlaai.  Als eerste een foto reeks over het maken en uitrollen van deeg.  Later worden er dan rijste vlaai , vlaai met deksel of raster en  kruimeltjes vlaai van gemaakt.

Als eerste de grondstoffen precies afwegen.
Alles op kamertemperatuur en het water moet lauw/ handwarm zijn.
Bepaal van te voren hoeveel deeg u nodig heeft voor de vlaaien
die u wilt bakken.
Vlaai van 28 cm 300 gram
Vlaai van 20 cm 225 gram
Het afweeg gewicht is voor zowel de bodem als deksel gelijk.

Eerst de grondstoffen goed mengen en dan kneden volgens de gebruiksaanwijzing.

Het deeg moet een goede samenhang hebben. U kunt eventueel uit ervaring het deeg bijsturen als het te slap of te stijf is, met respectievelijk water of bloem, altijd met kleine hoeveelheden.

Het deeg op een met bloem bestuifde werkbank leggen, en het aantal bolletjes afwegen welke u nodig heeft.

De deegbolletjes mooi en strak opbollen, zodat het uitrollen later makkelijker gaat.

De deegbolletjes onder plastic leggen en 15 minuten los laten komen.

De deegbolletjes met behulp van een rolstok tot ronde deegplakken rollen. Een klein beetje bloem gebruiken zodat het deeg niet aan de werkbank of rolstok blijft plakken.

Zorg ervoor dat wanneer u de plak uitgerolt heeft er niet meer teveel bloem aan de deegplak blijft zitten, dit geeft na het bakken een nare smaak.

Klap het deeg dubbel en plaats het in een beboterde vlaaipan, het deeg openklappen en fonceer de vlaaipan netjes met het deeg .

En daar heeft u de bodem al, voordat u verder gaat met de vlaaibodem deze eerst op een warme plek ca 15 minuten los laten komen .

Bovenstaand gedeelte is voor alle vlaaien gelijk nu gaan we de vlaaien op verschillende manieren afwerken.

Limburgse vlaai met raster

De verpakking met gebonden kersen in de vlaai verdelen.

Voor dat u het ruitraster aanbrengt eerst de rand nat maken met een kwast.

Een deeg bol tot een plak uitrollen die net iets kleiner als het ruitraster is.

Het deeg op het lichtjes met bloem bestuifde ruitraster leggen.

Met de deegroller de deegplak in het ruitraster rollen.

De ruitjes voorzichtig met een vinger uit de vorm drukken.

De ruitvorm met het deeg voorzichtig omgekeerd op de vlaai leggen.

Met deegroller het overtollig deeg afrollen.

De vlaai een narijs geven van 30 minuten.

De vlaai bakken op ca 225 ‘C 25/30 minuten. De vlaai direct na het bakken lossen en op een rooster plaatsen.

De volgende variant is met gesloten deksel, dit wordt vaak bij appel gedaan.

U kunt er nog rozijnen en kaneel naar smaak toevoegen.

Een deegbolletje tot een deegplak uitrollen iets groter dan de vlaaipan.

De deegplak lichtjes bestuiven met bloem , en in vieren vouwen. Met een mesje het motief insnijden.

De rand van de vlaaibodem nat maken ,en de deegplak op de vulling leggen . De vlaai 5 minuten laten rusten en daarna met rolstok afrollen. De vlaai nog 25 minuten laten rijzen.

De vlaai voorzichtig natmaken en met vlaaisuiker bestrooien.

De vlaai bakken op ca 225 ‘C 25/30 minuten.

De vlaai direct na het bakken lossen en op een rooster plaatsen.


De Kruimeltjes vlaai met fruit of Roomkruimel met banketbakkersroom.

De fruitvulling of banketbakkersroom op de vlaaibodem verdelen.

De kruimeltjes kunnen snel zelf gemaakt worden met het volgende

  • recept 125 gram boter
  • 75 gram basterdsuiker
  • 50 gram kristal suiker
  • 15 gram citroenrasp
  • 200 gram bloem( NIET zelfrijzend)

De ingrediënten behalve de bloem in de mixer mengen totdat alles goed gemengd is.

150 Gram bloem toevoegen en alles laten mengen totdat de boter niet meer zichtbaar is .

Het mengsel met de laatste bloem op de tafel schudden.

Voorzichtig knedend kruimels vormen.

De kruimels over de vlaai verdelen.

De vlaai bakken op ca 225 ‘C 25/30 minuten. De vlaai direct na het bakken lossen en op een rooster plaatsen.

Rijste vlaai

De rijste pap in een kom schudden. 2 Eieren splitsen , de dooiers bij de rijste pap , en de eiwitten apart in een kom.

De eidooiers onder de rijstepap mengen en 1/3 van dit mengsel op de vlaai verdelen. De eiwitten stijf kloppen.

De eiwitten voorzichtig onder de rijstepap mengen.

Dit mengsel over de vlaai verdelen en glad strijken.

De vlaai bakken op ca 210 ‘C 30/35 minuten.
De vlaai moet goed gaar zijn , in de oven mag de vlaai vulling niet
meer vloeibaar zijn.
Is de vlaai nog niet gaar maar wel al op kleur , leg er dan bakpapier overheen.
De vlaai direct na het bakken lossen en op een rooster plaatsen.

6 comments to Limburgse vlaai

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>