Zootje van paling

Gestoofde paling met boter en azijn.

Een oud Nederlands gerecht dat de palingvissers van de oude Zuiderzee (nu IJsselmeer) aan boord van hun schepen klaarmaakten.  Makkelijk klaar te bereiden in een kleine kajuit. Het is nog steeds te bestellen in Volendamse restaurants.
In plaats van de paling kunnen ook andere visoorten gekozen worden zoals schar of schelvis.
De naam komt van zode, “zieden”: kooksel, vooral van vis.
Een zootje of zooitje bestaat ook als uitdrukking: “hij of zij maakt er een zootje (zooitje) van”: een rommeltje.
Traditioneel prikt men de aardappels aan een vork en doopt ze in de saus. De paling wordt met schone handen in de saus gedoopt.

Ook kent men de volgende versie:
Zet 500 g paling in kleine stukken rechtop in een kleine pan. Strooi er zwarte peper bij en kook ongeveer 5 minuten tot het vet eruit loopt.
Voeg 125 g boter toe en een scheutje azijn, houdt het deksel op de pan tot alle vocht is verdwenen. Bestrooit de paling met 2 verkruimelde beschuiten.
Serveer met de boter-azijn saus, gemengd met een halve geprakte aardappel. ook dit gerecht wordt traditioneel met de vingers opgegeten, eventueel gecombineerd met gesuikerde rijstebrij.

  • 1kg vastkokende aardappels, geschild en in stukken
  • 8 palingen, gestroopt, schoongemaakt en in stukken gesneden

Voor de “butter en eek” saus

  • 150 g boter
  • 100 ml azijn
  • zout en gemalen zwarte peper

Doe de aardappels in een grote pan, schenk er 400 ml water bij. Leg de stukken paling bovenop, sluit de pan en laat alles in ongeveer 20 minuten gaar koken op een heel laag vuur.
Meng gesmolten boter met azijn, breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de goed uitgelekte aardappels en paling over vier warme borden, dit als vervanging van het “gottemetiel” – een wijde schaal met gaatjes – waar je met z’n alle uit at.
Breng de saus over in 4 kommetjes en zet die op ieder bord.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>