Aioli (Catalaans: Allioli, Spaans: Alioli, Frans: Aïoli) is een eenvoudig te bereiden knoflooksaus, die veel gebruikt wordt in Catalonië en elders aan de Middellandse Zee. De saus wordt onder andere geserveerd bij salades, koud vlees, vis, pastasalades en als tapa met brood.
Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen en wordt vaak ook met een trema geschreven: aïoli. Dit is een Franse spelling.
De bereiding van de Catalaanse aioli verschilt van onderstaand recept. Een eierdooier wordt niet toegevoegd omdat er dan sprake is van een knoflookmayonaise, een toegeving aan de toeristen, en niet langer van een knoflooksaus. Door toevoeging van meer olijfolie wordt de saus vloeibaarder en minder uitgesproken van smaak.
Aioli ligt overigens aan de basis van tal van Catalaanse gerechten waarop de toevoeging a la llauna duidt, op basis van huisjesslakken, stokvis en konijn. Aioli wordt ook als saus bij geroosterde gerechten geserveerd.
Recept voor: Aioli
Omschrijving: Aioli is een Catalaanse knoflooksaus en elders meestal een knoflookmayonaise, dus met ei.
Ingredienten
- 2 eierdooiers
- 4 teentjes knoflook (uitgeperst)
- 1 eetlepel citroensap
- 2,5 dl olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
- Zorg er voor dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn!
- Meng de knoflook met de eierdooiers en een snufje zout.
- Roer het mengsel door elkaar met een garde.
- Roer er het citroensap door en voeg beetje bij beetje onder voortdurend kloppen olijfolie toe tot een stevige saus.
- Breng de aioli op smaak met wat peper.
Preparation time: 10 minute(s)
Number of servings (yield): 4
Culinary tradition: Spanish
Beoordeling
Leave a Reply