Appelbol

Een appelbol is een gebak dat veel in België wordt gegeten.

Hij bestaat uit een binnenkant van een met een appelboor uitgeholde appel en een buitenkant van bladerdeeg. Verder hoort er ook suiker en kaneel in. Voor de variatie kunnen er ook rozijnen of spijs in. De rozijnen of spijs moeten in het holletje van de appel. De rozijnen kunnen eventueel geweld worden in likeur.

Vaak wordt op de appelbol kristalsuiker gestrooid. Een appelbol wordt in Nederland vaak gegeten als dessert of in de ochtend bij de koffie.

Verloren maandag of Verzworen maandag (Frans lundi perdu of lundi parjuré) is een Vlaamse traditie, over het algemeen op de maandag na de zondag na Driekoningen. Deze traditie is vooral hardnekkig in de provincie Antwerpen en in Doornik gebleven. Het is in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen de traditie om op die dag worstenbroden en appelbollen te eten.

Bron: wiki

1 comment to Appelbol

 • Wim

  1 pak bladerdeeg
  10 kleine stevige appels (bij voorkeur Goudreinetten)
  20 g suiker
  1 el kaneel
  1 ei

  Baktijd: 25 minuten
  Elektrische oven: 210 °C, Heteluchtoven: 190 °C,

  Verwarm de oven voor.
  Leg een geschilde en doorboorde appel midden op een plakje bladerdeeg.
  Vul de appel met een mengsel van suiker en kaneel.
  Bevochtig de randen van het plakje bladerdeeg met water. Vouw de 4 deegpunten in het midden samen, zodat de appel geheel is omsloten.
  Leg de appelbol met de sluiting naar beneden in een aluminium bakje.
  Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en prik een gaatje in de bovenzijde van de appelbol.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.