Appelstroop zelf maken

appelstroopAppelstroop is een donkere stroop of gelei gemaakt van appels en suiker. Het wordt vooral als broodbeleg gebruikt, maar doet ook dienst als ingrediënt, zoals in stoofgerechten. In Limburg wordt stroop van oudsher tezamen gegeten met ander broodbeleg zoals kaas of cervelaat. Duitsers eten het met sauerbraten.

Eng: Appel butter
Du: Apfelkraut
Fr: Vin cuit
Sp: Vin cuit

Het maken van appelstroop is een manier om appels langdurig te bewaren. De Germanen kenden deze methode al. Zij maakten appelstroop door niet-houdbare appels in brede, ondiepe potten te koken tot alle vocht verdampt was. Wat overbleef was een moes die een suikergehalte kon bereiken van 50%, waardoor de moes langdurig houdbaar werd. Deze moes werd eeuwenlang gebruikt om maaltijden te zoeten.

stroperigDe appels worden gekookt en van de pulp wordt sap geperst. Het sap wordt ingekookt tot concencentraat.
Voor de verwerking tot stroop wordt ook suikerbietensap en perendiksap toegevoegd. Bij een onderzoek van de consumentenbond in 2011 bleek dat appelstroop vaak voor meer dan de helft uit bietenstroop bestaat. Alleen de appelstroop van Crombach was puur.
In Nederland wordt nog maar door een paar bedrijven stroop gemaakt, met name Frumarco (Beesel) en Canisius (Schinnen) zijn bekende producenten.
Het woord rins komt van “rijns”, smakend naar rijnwijn.

sirop de liegeAppelstroop is een typisch product van de regio Limburg en Rheinland, waar het al in de middeleeuwen gemaakt wordt. In Belgie bestaat een zoetere versie met peren: sirop de Liège. In de regio Pennsylvania (VS) is appelstroop zo geliefd dat er een jaarlijks appelstroop festival is.
Nièr beurre is een appelstroop gemaakt op het eiland Jersey, met citroen, drop en piment.

Toepassingen
Je kunt het over muffins gieten of over kwark, toevoegen aan appelgebak of taart, als garnering van salades, in vleessaus of salade dressing. Een lekkere saus bij witlof: appelstroop met balsamico azijn.
In vegetarische recepten wordt appelstroop wel gebruikt als vetvervanger.

Appelstroop bevat veel ijzer, dat uit de gebruikte suikerbieten komt. Op de site van de consumentenbond lezen we: Kanttekening bij het hoge ijzergehalte in appelstroop is dat het gaat om een vorm van ijzer die het lichaam niet goed kan opnemen: non-heemijzer. Vitamine C bevordert de opname van non-heemijzer, terwijl calcium die juist afremt. Dat pleit voor een glas sinaasappelsap bij de boterham appelstroop, in plaats van een glas melk.

appelstroopAppelstroop zelf maken

 • 1 liter appelsap
 • 100 gram bruine basterdsuiker

Omdat je maar heel weinig stroop overhoud van het inkoken van appelsap, wordt suiker toegevoegd. Gebruik op 1 liter appelsap 100-200 gram bruine basterdsuiker.
Voor het maken van sap kun je alle appels gebruiken, ook de appels met butsen en wormen. Snij die wel weg. Klokhuizen mogen blijven. Snij de appels in vieren.
Als je een sapcentrifuge hebt, kun je daarmee appelsap maken. Dat werkt sneller dan de klassieke methode waarbij de appels tot moes gekookt worden en gefilterd*.
Kook het sap rustig in tot gewenste stroperigheid (als druppels draden trekken aan de lepel). Dat kan enkele uren duren.
Na afkoelen wordt het diksap geleiachtig. Dat komt door de suiker en de pectine van de appelschillen en klokhuizen.
De stroop is maanden houdbaar, ook buiten de koelkast, indien verpakt in schoongekookte potten of potten uit de afwasmachine.

*Snij de appels in stukjes en kook ze met iets water in 1 uur tot moes. Zeef de moes gedurende 24 uur in een theedoek of kaasdoek in een zeef, liefst met een deksel en een gewicht erop. Je houdt een liter sap over van 2 kg appels. De resterende moes kun je in een groffe zeef zeven tot appelmoes.

Lnier beurree nièr beurre
Eng: Jersey Black Butter
De Engelsen hebben peanut butter en black butter, beiden zijn geen boter. De Jersey Black Butter wordt gegeten met brood, toast, koud vlees en kaas.
Op het kanaaleiland Jersey wordt de enorme appelmassa een dag lang ingekookt.  Het is een oud en traditioneel boerderij gebruik, en ook bekend in Normandie.
Als je zelf een kleine pan vol maakt duurt het enkele uren.

 • 1 liter cider
 • 2 kg zoete appels, geschild en gesneden
 • 500 gram suiker
 • 1 citroen, in kwarten gesneden
 • 1 theelepel gemalen kruidnagel
 • 1 theelepels kaneel
 • 1/2 stokje zoethout, fijngehakt
 • 1/4 theelepel piment

Kook de cider tot deze half ingekookt is.
Voeg de appels en citroen toe, onder voortdurend roeren om plakken te voorkomen.
Kook tot de appels goed gaar zijn. Zeef de massa.
Voeg de suiker toe aan het sap en kook verder in.
Voeg de kruiden toe.
Kook in tot gewenste stroperige dikte.
Een jaar houdbaar in schone potten.

 

Bron: wikipedia

10 comments to Appelstroop

 • Joana

  In Frankrijk is appelstroop nagenoeg onbekend, maar het bestaat onder de naam ‘Sirop de Liège’. Onder ‘vin cuit’ wordt eerder sherry of port verstaan.

 • Joana

  Ik woon al jaren in het zuiden van Frankrijk, waar appelstroop volstrekt onbekend is. Maar ‘vin cuit’ is zeker niet het woord voor appelstroop, dat is eerder sherry of port.

 • Henk

  Ik maak al sinds jaar en dag appelstroop van eigen appels die ik laat persen. Als je stroop maakt van alleen zure appels dan wordt je stroop ook erg zuur. Ik voeg geen extra suiker toe anders wordt het veel te zoet. De beste stroop krijg je als je ongeveer 50% zure appels neemt, 25% peren en 25% zoete appels. (bv de Zoete Kroon) Je krijgt dan een hele intense fruitsmaak met de juiste balans tussen zoet en zuur.
  Omdat mijn sap veel fijne deeltjes bevat moet je tijdens het inkoken blijven afschuimen. Je krijgt dan uiteindelijk een mooie heldere stroop. Het moment van stoppen met koken is inderdaad erg lastig te bepalen, te lang en het wordt hard, te kort en het blijft te vloeibaar.

 • Bert

  Volgens mij betekent ‘rins’: zurig of zoetzuur…
  Heeft niets met Rijnland of zo te maken.

 • Ik heb gisteren appelstroop gemaakt volgens bovenstaand recept. De stroop trok na 2,5 uur koken nog steeds geen draden aan de lepel, maar omdat ik zo weinig overhield ben ik maar gestopt en heb het resultaat in 2 kleine potjes gedaan. Vanmorgen wilde ik de appelstroop gaan eten maar het leek wel cement. Kei en keihard. Ik ga dus weer opnieuw beginnen maar dan inkoken tot de eerste belletjes verschijnen. Hopelijk lukt het dan beter.

 • Gwen

  Ben het helemaal met je eens Nico. Ik zou graag een echt recept zien zonder toegevoegde suiker.

 • theo

  de suiker is de vervanger voor de bieten

 • Nico Miessen

  Tot mijn verbazing word er in recepten suiker aan de stroop toegevoegd. De echte stroop is echter van PUUR fruitsap, appels, peren en bieten.Hier word echter totaal geen suiker aan toegevoegd.De zoetigheid zit alleen in de grondstoffen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.