Beschuit zelf maken

Beschuit maak je van gerezen gistbeslag, bestaande uit fijne tarwebloem, blanke stroop, ei, suiker, zout en beschuitgelei (een honingzoet goedje), dat in ‘doppen’ wordt gebakken, geperforeerde blikken. Het eerste, luchtige baksel heet bolder of beschuitbol. Doorgesneden gaan de ‘onder- en bovenbeschuit’ opnieuw de oven in om door te bakken en in te drogen. Van oudsher figureerde beschuit in pudding, als traditioneel eerste ontbijt voor Zeeuwse boeren, als ziekenkostje (bij slappe thee na buikgriep), fijn paneermeel (‘gestoten’ in de oude term, geraspt dus), of geserveerd met muisjes, bij kraambezoek. Voedingshistorici menen dat beschuit hoort in de categorie speciale broodsoorten (onmisbaar bij een bevalling) en dat de muisjes staan voor roggekorrels, een offerande, waarmee pasgeborenen eeuwenlang werden bestrooid.

Beschuitbollen

 • 1000 gram eiwitrijke patentbloem
 • 80 gram verse gist
 • 10 gram zout
 • 400 gram koud water
 • 40 gram melkpoeder
 • 125 gram heel ei
 • 80 gram basterdsuiker
 • 120 gram beschuitgelei*
 • per beschuitdop 30gram deeg

eerst een zetsel maken ,dan het deeg lang afkneden tot het heel soepel en elastisch wordt,dit door langzaam toevoegen van het restant vocht,voorrijs geven doorslaan en afwegen na losgekomen te zijn. opbollen en verschillende malen platdrukken met een doekje met slaolie tot ze de groete van de dop hebben, dop op doen en laten rijzen tot 3 gaatjes vol zijn dan in ongeveer 8min op 240 celcius afbakken.

* Beschuitgelei zorgt er voor dat het deeg alkalisch (het tegengestelde van zuur) word. Daardoor wordt de emulgerende werking bevorderd. Het deeg kan zicht optimaal ontwikkelen en wordt zeer soepel. Het resultaat is een zeer fijne structuur bij beschuitbollen, waardoor de brosse besuit kan worden gemaakt.
Geen recept beschikbaar voor beschuitgelei en geen vervangend product bekend. Online te koop: http://www.glutenvrij-lepoole.nl

Zeebeschuit uit Oostende
2 kg bloem; 700 g water
15 g zout; 15 g suiker; 15 g boter
Kneed de ingrediënten tot een vast, homogeen deeg. Rol het uit en geef het deeg 3 toeren (1 toer is uitrollen-opvouwen – kwartslag draaien – uitrollen). Steek het deeg uit in platte koekjes en bak ze ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven (200 ° C). Bewaar ze afgekoeld in een goed afsluitbare (beschuit)bus of weckfles. Serveer ze – volgens traditie! – met zwarte bessenjam.

Glutenvrije beschuiten
Ingrediënten voor 24 stuks:

 • 400 g Swemix (tegenwoordig: Semper Low protein)
 • 40 g beschuitgelei ( te koop via: http://www.glutenvrij-lepoole.nl/winkelwagen/product_listing.php?sid=15)
 • 40 g blanke stroop (Dit is een stroop die bestaat uit glucose (40%), dextrine (40%) en water (20%). Te koop via: http://www.delicatessenplaza.com/product_info.php?products_id=266&osCsid=ce523b9e20799b454dbf848fc93a03c4
 • 40 g verse gist
 • 15 g basterdsuiker
 • 2 eidooiers (eieren nr.3)
 • 2 g zout
 • 225 ml water

Benodigd materiaal: 12 beschuitdoppen (belegd met bakpapier ook als broodvormpjes te gebruiken)
Bereidingswijze: De gist losroeren en oplossen in een gedeelte van het water, basterdsuiker toevoegen. De andere ingrediënten in een beslagkom doen. Gistoplossing en bijna al het water toevoegen. Enkele minuten mixen. Het deeg moet zo stevig zijn dat u er bolletjes van kunt vormen. Zonodig de rest van het water toevoegen. Bakplaat invetten of met bakpapier beleggen. Van het deeg 12 bolletjes vormen en op gelijke afstand van elkaar op de bakplaat leggen. Het bolletjes maken gaat het beste als u uw handen met olie invet. De bolletjes afgedekt op een warme plaats ± 10 minuten laten rijzen. De gerezen deegbolletjes iets plat drukken tot ze de grootte van de beschuitdoppen hebben. De ingevette beschuitdoppen er omgekeerd bovenop zetten. Verder laten rijzen tot door 2 of 3 gaatjes van de doppen het deeg te zien is. De bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven (240’C) schuiven en de beschuiten in 12 minuten gaar bakken. Na 5 minuten de beschuitdoppen verwijderen en de bollen ongeveer 2 uur af laten koelen.

5 comments to Beschuit zelf maken

 • Het belangrijkste van het deeg is dat het soepel is en dat je er een vliesje van kan trekken ,met een stukje deeg .ik draai het deeg altijd 30 min op stand twee van de kitchenaid aid machine.
  Dan verwerk ik het deeg gelijk en verdeel ze in stukjes van 35 gram zet ze oude plaat en rijzen maar.als ze gerezen zijn en je zoetheid deeg tegen de gaatjes van de dop zitten dan bak ik ze af op 220 gr 8 min met hete lucht.. als ze gaar zijn los ik ze gelijk en laat ze een nacht afkoelen onder een theedoek,de volgende dag doorsnijden en kleuren op 185 gr daarna gelijk laten drogen op 150 graden .

 • maria

  en hoeveel gram deeg per dop ?hoeveel haal je dan uit 1000 gr meel?

  • Is er iemand die nog beschuit doppen over heeft of ze niet meer gebruikt.
   Dan zou ik ze graag over nemen,het liefst een stuk of 30 .
   Ik wil er een euro perstuk voor geven.
   Ik maak altijd een deeg voor ongeveer 52 beschuit bollen,heb er zelf maar 21 dus je snapt wel dat het dan lang gaar duren voor ze allemaal zijn afgebakken.

   Gr Henk

 • yeyo

  Wat te doen als beschuit snel breekt?

 • Runner

  Waar is het tweede deel van het recept? Van het bakproces? Dat is nou juist het belangrijkste van bechuit maken.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.