Bisschopswijn

bisschopswijnBisschopswijn is een warme wijndrank die tijdens Sinterklaas gedronken wordt. Het lijkt veel op glühwein, dat vooral rond de kersttijd geschonken wordt. Toch zit er tussen deze twee warme dranken een klein verschil.
Bisschopswijn maakt men met witte of rode wijn. Naast wijn bevat het kruidnagel, kaneel, steranijs en sinaasappelschillen. De drank wordt verwarmd, maar mag niet koken, omdat dan alle alcohol verdampt. Vervolgens staat de wijn een lange tijd op laag vuur, zodat alle kruiden intrekken. Het verschil tussen bisschopswijn en glühwein zit in het laatste ingrediënt. De sinaasappelschillen worden vervangen door citrusschillen, verdere bereiding en kruiden zijn hetzelfde. Glühwein wordt traditioneel op de Duitse kerstmarkten geschonken.

Historie
Warme wijn met kruiden was al een populaire drank in het Romeinse Rijk, zo weten we uit kookboeken uit die tijd. Sinds de 14de eeuw is deze drank bekend onder de naam Ypocras, ook wel Hipocras. Wellicht een eerbetoon aan Hippocrates. Deze naam behield het tot de 19de eeuw en werd ineens niet meer gebruikt. De drank was vooral in Frankrijk populair. Er zijn vele varianten, maar doorgaans werd honing of suiker gebruikt, en kaneel, gember, kruidnagel, en verschillende soorten peper. Het werd koud gedronken. Men vermoed dat hipocras een manier was om te verhullen dat de wijn van slechte kwaliteit was of verzuurd.
Deze Hypogras is de voorganger van dranken als glühwein, bisschopswijn, sangria,..
Bron: wiki

Smoking bishop
Bischof, ook wel Kardinal, is een 18de eeuwse drank in Duitsland, gemaakt van (meestal rode) wijn, voorgegaarde sinaasappels, kruiden en suiker, en werd zowel koud als warm gedronken. In Engeland is de drank bekend als smoking bishop. De drank werd in beide landen geserveerd in keramieken bowls in de vorm van een mijter! Lees hier meer.

pan met bisschopswijnBisschopswijn
Voor 6 koppen bisschopswijn

 • 1 fles rode wijn
 • 10 kruidnagels
 • 3 schoongeboende sinaasappels (liefst organisch)
 • 2 kaneelstokjes
 • 1 steranijs
 • 1 stukje foelie
 • 80 – 100 g suiker

Doe de sinaasappel, specerijen en de wijn in een pan.
Doe er 1/2 liter water bij.
Verwarm de bisschopswijn op een laag vuur tot een temperatuur van hoogstens 70 graden Celsius (anders verdampt de alcohol).
Leg een deksel op de pan en laat de drank 1 a 2 uur trekken.
Zeef het vocht en roer de suiker naar smaak toe.
Serveer de wijndrank zo warm mogelijk in grote wijnglazen, eventueel met partjes sinaasappel.

Varianten:
– voeg enkele glazen bessenjenever toe
– voeg enkele centimeters gember in stukjes gesneden toe aan de kruiden
– pers de sinaasappels uit en voeg het sap toe

2 comments to Bisschopswijn

 • Jaap

  ik zou geen halve liter water bij een fles wijn (750 ml)doen.
  Eerst de ingredienten in een beetje water verwarmen en 24 uur laten staan. Vervolgens de wijn er bij en op temperatuur brengen.

 • m.b

  Ik gebruik naast een sinaasappel een citroen, kan natuurlijk ook.
  Overigens werd bij ons de bisschopswijn ook tijdens oudjaar gedronken, door de kinderen..de alcohol werd daarbij bewust verdampt 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.