Borsjt (ook borsch, bortsch, borstch, borsh, borsjt) is een soep van Oekraïense afkomst, die populair is in veel Oost-en Centraal-Europese landen. In de meeste van deze landen, wordt het gemaakt met bieten als een van de vele belangrijkste ingrediënten, afhankelijk van de regio. Twee andere belangrijke ingrediënten zijn kool en aardappelen.
Sommige regio’s hebben zogenaamde groene borsjt waar kool wordt vervangen met groene spinazie. In sommige landen wordt tomaat gebruikt als belangrijkste ingrediënt, terwijl biet fungeert als secundaire ingrediënt. Andere, niet-bieten varianten bestaan ook, zoals de tomatenpuree gebaseerde oranje borsjt en groen borsjt (zuring soep).
Hete borsjt
Hete borsjt, de soort die het meest populair is in de meeste culturen, is een hartige soep. Het wordt bijna altijd gemaakt met een rund-of varkensvlees bouillon. Het bevat meestal zware zetmeelrijke groenten zoals aardappelen en bieten, maar kan ook wortelen en paprika’s bevatten. Het kan worden gegeten als een maaltijd op zich, maar is meestal gegeten als voorgerecht met donker roggebrood.
Koude borsjt
Borsjt wordt koud geserveerd in veel verschillende culinaire tradities, waaronder Wit-Rusland (Chaładnik, Хaлaднiк), Letland (Aukstā zupa), Litouwen (Šaltibarščiai), Pools (Chłodnik, Chłodnik litewski), Russisch (Свекольник) en Oekraïense (Kholodnyk, Холодник). Andere gekookte soepen die koud worden geserveerd in verschillende delen van Europa, zijn de Hongaarse koude tomaat en komkommer soepen, en zure kersen soep (meggyleves).
De bereiding begint met jonge bieten die worden gehakt en gekookt, samen met hun bladeren indien beschikbaar. Na afkoeling worden zure room, zure melk, kefir of yoghurt, afhankelijk van de regionale voorkeuren, toegevoegd. Rauwe gehakte groenten, zoals radijs of komkommers worden toegevoegd en de soep wordt gegarneerd en op smaak gebracht met dille of peterselie. Fijngehakte, hardgekookte eieren worden vaak toegevoegd. De soep heeft een roze kleur die in intensiteit varieert afhankelijk van de verhouding van bieten en zuivelingrediënten.
Poolse varianten
De basis Poolse borsjt (barszcz) bevat rode bieten, uien, knoflook en andere groenten, zoals wortelen en selderij of wortel peterselie. De ingrediënten worden gekookt tot ze na zeving een heldere bouillon geven. Sommige recepten zijn met spek, die de soep een onderscheidende “rokerige” smaak geeft.
Andere versies zijn rijker en omvatten vlees en gesneden groenten van verschillende soorten, met rode biet niet noodzakelijkerwijs dominerend.
Barszcz in zijn strikt vegetarische versie is de eerste gang tijdens de kerstavond feest, geserveerd met ravioli-achtige dumplings met de naam Uszka (lett. “oortjes”) met champignon vulling (zuurkool kan gebruikt worden). Deze versie bevat geen vlees ingrediënten.
De bieten grondslag is niet vereist. Er is een zure rogge soep genoemd Żurek, en de tarwe-meel-gebaseerde variant van deze soep heet barszcz biały (“white barszcz”), meestal toegevoegd aan een bouillon van gekookte witte verse worst ( kielbasa ). Het wordt warm geserveerd met blokjes roggebrood en in blokjes gesneden hardgekookte eieren toegevoegd aan de bouillon, en mierikswortel.
Een belangrijk onderdeel om de smaak van barszcz is de zuurgraad. Hoewel de soep gemakkelijk binnen een paar uur kan worden gemaakt door het koken van de ingrediënten en het toevoegen van azijn, citroensap of citroenzuur, is de traditionele manier om barszcz enkele dagen tevoren te bereiden en het natuurlijke wijze zuur te laten worden.
Er zijn lokale variaties in de basis borsjt recept:
In Armeense gerechten wordt het warm geserveerd met verse zure room.
In de Assyrische keuken bevat het bieten, rundvlees, en kool, en wordt warm geserveerd.
In de Azerbeidzjaanse keuken wordt het warm geserveerd en het bevat meestal bieten, aardappelen en kool, en optioneel, rundvlees. Een soeplepel yoghurt is de topping.
In de Wit-Russische keuken zijn tomaten standaard, soms in aanvulling op de bieten. Het wordt meestal geserveerd met smetana (Oost-Europese stijl zure room) en een traditionele begeleiding van pampushki, kleine warme broodjes gegarneerd met verse gehakte knoflook.
In de Chinese keuken worden tomaten en tomatenpuree in plaats van bieten gebruikt, naast rundvlees, kool, aardappelen en wortelen. Het is vergelijkbaar met de Russische bieten borsjt.
In het noorden van de Chinese keuken, vooral in en rond de stad Harbin in de provincie Heilongjiang, een gebied met een lange geschiedenis van de handel met Oost-Rusland, is de soep bekend als Hongtang (“rode soep”) en wordt hoofdzakelijk gemaakt met rode kool.
In de Doukhobor keuken, is het belangrijkste ingrediënt kool, en de soep bevat ook bieten, aardappelen, tomaten en zware room, samen met dille en prei. Deze stijl van borsjt is oranje van kleur, en wordt altijd warm gegeten.
In Oost-Pruisen (nu delen van het noordoosten van Polen en Kaliningrad, Rusland) de bietensoep wordt geserveerd met zure room en rundvlees.
In de Iraanse keuken wordt het warm geserveerd met verse zure room.
In de Litouwse keuken , worden gedroogde paddestoelen vaak toegevoegd.
In de Mennonite keuken, bevast borsjt is kool, rundvlees, aardappel en tomaat, op smaak gebracht met uien, dille en zwarte peper. Deze soep is onderdeel van de keuken van de Mennonieten in Oekraïne en Rusland. Mennonite “zomer borsjt” bevat snijbiet, aardappelen, dille, en worst. Het is gemaakt met een varkensvlees bouillon, meestal gemaakt door het koken van de worst in de soep. Hardgekookte eieren worden soms toegevoegd. Er is ook een doopsgezinde borsjt gemaakt met kip.
In de Roemeense keuken is het de naam voor een zure soep, meestal bereid met gefermenteerde tarwe zemelen, waardoor het een zure smaak geeft. De Roemeense gastronomie gebruikt zonder onderscheid de woorden Ciorbă , bors of, soms, zeamă / acritură. Een vast ingrediënt in alle recepten is lavas, die een karakteristieke smaak heeft. Roemenen noemen de traditionele borsjt gemaakt van rode biet Bors rusesc (Russische borsjt) of Ciorbă de Sfeclă (bieten borsjt zure soep). Roemeense Bors recepten omvatten verschillende soorten groenten en soorten vlees,en ook vis.
In Russische keuken bevat de soep bieten, vlees, kool en eventueel aardappelen.
In Oekraïense keuken kan het een groentesoep zijn of op basis van kippebouillon of andere vleesbouillon. Traditioneel wordt borsjt geserveerd met pampushki en Smetana. Belangrijkste ingrediënten zijn speciaal geprepareerde rode bieten, aardappelen, wortelen, bonen (bijv. tuinbonen, groene snijbonen, sperziebonen of andere rassen), selderij, verse of gedroogde paddestoelen (optioneel), kruiden (bv. verse dille en / of peterselie), fijngesneden kool, fijngesneden verse tomaten of tomatensaus.
Borsjt recept
- 3 gekookte rode bieten, geraspt
- 1 gekookte rode biet, in blokjes
- 1 aardappel, in blokjes
- 1 grote gesnipperde ui
- 1 teentje knoflook
- 1 wortel, fijngesneden (optioneel)
- 100 gram witte kool gesneden (optioneel)
- 1.5 liter bouillon (al dan niet met vlees)
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels citroensap
- azijn, zout en peper naar smaak
- 150 gram zure room
- dille
Fruit de ui met de knoflook.
Voeg de bouillon toe.
Voeg de groenten toe, behalve de blokjes biet.
Het geheel moet even aan de kook komen, waarna de hittebron kan worden getemperd en alles gedurende een half uur zachtjes moet trekken.
Op smaak brengen met peper en zout.
Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
Snij 1 biet in blokjes en voeg toe.
Na opscheppen in ieder bord een lepel zure room bovenop de soep lepelen.
Afmaken met een takje dille.
- 1 liter borsjt
- 1 komkommer
- 1 kopje yoghurt
- 1 hardgekookt ei
Bovenstaande soep laten afkoelen.
Snij een komkommer in de lengte door. Verwijder zaadlijsten met een lepel.
Snij de komkommer in stukjes en voeg toe aan de soep.
Roer de yoghurt erdoor.
Laat de soep afgedekt tenminste 4 uur goed koelen in de koelkast.
Serveer met dille of peterselie en geprakte ei.
Leave a Reply