Een boterkoek is een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid met roomboter. De koek wordt meestal gemaakt in een boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 centimeter. De koek mag de naam boterkoek alleen dragen wanneer er echte roomboter wordt gebruikt.
Overige ingrediënten zijn bloem, basterdsuiker, een beetje zout en een ei. Een deel van het (losgeklopte) ei wordt eveneens gebruikt om de bovenkant mee te bestrijken zodat de koek een glimmend, goud-bruinachtige korst krijgt.
Tip: Koop een boterkoekvorm, deze heeft een zwengeltje om de koek makkelijk los te kunnen maken.
Recept voor boterkoek
- 185 gram roomboter
- 200 gram patentbloem
- 145 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 voor hete lucht) en vet het blik in. Meng alle ingrediënten behalve het bloem door elkaar. Zorg dat de suiker goed opgenomen is. Doe de bloem erbij (even zeven) en kneed het geheel goed door. Het is wel een plakkerig deeg/beslag. Verdeel het netjes over het bakblik en probeer het een beetje glad te strijken. Met een vork kan je er nog een ruitjes patroon in trekken en voor de glans kan je hem bestrijken met eigeel of melk. 20 tot 25 minuten in de oven en klaar! Even laten afkoelen (5 minuten) voordat je hem eruit probeert te halen. Dit kan je het beste doen door er een plank op te leggen en dan blik en plank in 1 keer om te draaien.
ik vind het zo lekker hmmmmmmmmmmm