Broeder zelf maken

Broeder is een Nederlands gerecht en wordt vooral in West-Friesland en in de Zaanstreek gegeten. Hier vindt het ook zijn oorsprong. Broeder wordt hier ook wel Jan in de zak genoemd. In andere delen van Nederland komt nagenoeg hetzelfde recept voor onder de naam Ketelkoek of Poffert.

Over het algemeen zijn de ingrediƫnten:

  • 250 gram bloem
  • 15 gram gist
  • 200 ml. melk
  • 75 gram blauwe rozijnen
  • 75 gram gele rozijnen
  • 1 mespuntje zout
  • 1 ei
  • slaolie
  • stroop

De hoeveelheden kunnen verschillen van plaats tot plaats. Soms worden ook sukade en oranjesnippers toegevoegd.

Bereiding

Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op met wat lauwe melk. Giet de gistoplossing bij de bloem en doe het ei erbij. Al roerend de rest van de lauwe melk er bij gieten tot het een mooi glad beslag is. Het beslag 1 uur afgedekt met een vochtige doek op een warme plek laten rijzen. Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Schep de rozijnen door het beslag. Laat in een braadpan met een middellijn van circa 20 cm. 1 eetlepel slaolie goed warm worden. Doe het beslag in de pan en bak de onderkant van de broeder op hoog vuur snel bruin. Zet het vuur laag en laat de broeder in 1 uur gaar worden. Neem een breinaald en prik daarmee in het gebak om te zien of het gaar is. Neem de broeder uit de pan. Doe nog een eetlepel olie in de pan en bak ten slotte ook de andere kant van de broeder mooi bruin. Verwarm de stroop, naar gewenst met een beetje boter. De broeder dient warm geserveerd te worden met de warme stroop.

In de Zaanstreek werd het broederbeslag in een natte broederzak gedaan, waarna het geheel in een pan water twee uur werd gekookt. De broeder werd met een draadje in plakken gesneden en met een sausje van boter en stroop geserveerd. Broeder kan als hoofdmaaltijd of als dessert gegeten worden.

De broeder kan ook in een zak of in een cakevorm gekookt worden. Deze kan direct gegeten worden met stroop en boter of men kan de broeder laten afkoelen, in plakken snijden en deze plakken opbakken in roomboter en serveren met stroop of stroopsaus.

Bron: wiki

4 comments to Broeder

  • Janbart

    Idem! Ook in ons familierecht gebruiken we spekjes! En lekker eten met suiker

  • fenna

    mijn moeder deed t ook met uitgebakken spekjes op de bodem en zelfrijzend bakmeel, ik doe dit nog steeds, mijn volwassen kinderen zijn er gek op, ik at het met warme melk en suiker als hoofdgerecht

  • Fenny

    Ja, inderdaad, mijn oma deed het ook met bacon of ontbijd spek en die was ook geboren in 1901. Heerlijk smullen.

  • Victor

    Lekker, mijn oma maakte dit al(gb1901) alleen zij deed eerst bacon op de bodem alvorens het beslag erin te doen. Met deze variatie kan je politieagenten vangen!

Leave a Reply to Victor Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.