Bruine bonen met rijst is een klassiek Surinaams gerecht.
Bruine bonen met rijst recept
- 400 g gekookte bruine bonen
- 400 g rijst
- 1 ui, fijngesnipperd
- 100ml bouillon
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 2 tomaten, in stukjes gesneden
- 1 bosje bladselderij, gesneden
- 500 g kip, in stukjes
- 300 g zoutvlees (evt. speklapjes)
- 2 cm gember, in plakjes
- 4 pimentkorrels
- 1 salamblad (evt. laurierblad)
- 1 rode peper (of Madame Jeanette)
- 2 tl suiker
Als je zoutvlees* gebruikt dan eerst even het zoutvlees uitkoken en in stukjes snijden.
Als je Madame Jeanette** gebruikt, deze heel laten en meekoken voor de geur. Gesneden Madame Jeanette maakt het gerecht te heet.
Verhit een scheut olie in een braadpan en bak het gesneden vlees met ui, knoflook, rode peper en gember.
Voeg de tomaten, bouillon, salamblad, piment en bladselderij toe en laat het 15-20 minuten sudderen.
Maak op smaak af met suiker, zout en zwarte peper.
Kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Voeg de gekookte bruine bonen toe aan het vlees en warm ze mee.
Serveer de bonenschotel met gekookte rijst.
Variant: Serveer met gebakken bakbanaan of met Surinaams zuur van komkommer. Vegetariers laten het vlees weg.
- 1 komkommer
- 1/2 rode uien
- 1 wortel (kleine)
- 1/2 Madam Jeanette peper
- 5 korrels Chinese suiker (korrels) of 1/2 theelepel Chinese suiker (poeder)
- 1 theelepel zout
- 100 ml azijn
- 2 pimentkorrels
- 2 gemalen kruidnagels
- 100 ml water
Maak de komkommer schoon en snijd het in reepjes.
Snijd beide uien door het midden in twee helften en snijd ze vervolgens in halve ringen.
Snijd de wortel in reepjes.
Verdeel deze groenten gelijkmatig over een schaal.
Los de Chinese suiker en het zout in het water en azijn op.
Het azijnmengsel over de groenten in de schaal gieten. De kruidnagels en pimentkorrels over de groenten in de schaal verdelen en de Madam Jeanette er bovenop leggen.
Het geheel 1 dag laten intrekken. Bewaren in afgesloten pot.
* Zoutvlees
Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees.
Het wordt veel gegeten door Surinaamse Creolen. Het gepekelde en gekruide rundvlees kan gebruikt worden in pom, een ovengerecht dat vaak op (verjaardags)feesten en familiebijeenkomsten wordt geserveerd. In tal van andere gerechten is zoutvlees te gebruiken.
Behalve in Suriname is het geconserveerde (en dus lang houdbare) zoutvlees populair in het Caribisch gebied, zoals op de Nederlandse Antillen.
Het vlees, in plakjes gesneden, heeft enige tijd gerijpt in pekel met een speciale kruidenmix. Het is in emmers of vacuümverpakking verkrijgbaar bij (Surinaamse) toko’s en bij enkele supermarkten. Vóór gebruik wordt zoutvlees meestal 10 tot 15 minuten in ruim water gekookt om het te ontzouten. Info bron: wiki
** Madame Jeanette
Madame Jeanette is een hete gele Surinaamse chilipeper-cultivar, die vaak wordt verwisseld met de Adjuma. Beide variëteiten behoren net als de Mexicaanse Habanero tot de soort Capsicum chinense. De vruchten van Madame Jeanette zijn langer dan de wat meer gedrongen Adjuma’s (die in supermarkten vaak als Madame Jeanette worden verkocht), de rijpe vruchten zijn geel en ongeveer even scherp als de oranje Habanero (150.000 – 325.000 Scoville-eenheden). Info bron: wiki
Bonen met rijst is in het geheel geen Surinaams gerecht, maar wordt in heel Zuid-Amerika gegeten, bijna altijd met rode bonen oftewel kidney beans
Deze bereiding hier omschreven is dat wel op de gembee na als die eruit gelaten word is hij bijna perfect. Bijna.
Kunt u mij dan het perfecte recept geven? Alvast bedankt.