Cranachan

Cranachan (Schots-Gaelisch: Crannachan Schots Gaelic uitspraak: [k ʰ ɾanəxan] ) is een traditioneel Schots dessert. Tegenwoordig meestal gemaakt van een mengsel van slagroom, whisky, honing (bij voorkeur heide honing), en verse frambozen, met geroosterde havermout een nacht geweekt in een beetje whisky.

Atholl Brose is een drank met vergelijkbare ingrediënten, maar bevat geen frambozen. Oude recepten noemen crowdie kaas in plaats van (of als) room en werden soms crème crowdie genoemd.

Een traditionele manier om cranachan op te dienen is om alle ingrediënten op tafel te zetten, zodat ieder zijn dessert kan samenstellen naar smaak. Hoge dessert glazen zijn ook typisch.

Het was oorspronkelijk een zomers gerecht en meestal rond de oogsttijd gemaakt, maar nu het hele jaar door en op speciale gelegenheden.
Een variant was ale-crowdie, bestaande uit bier, stroop en whisky met de havermout – geserveerd op bruiloften met een ring in het gerecht: wie de ring heeft is de volgende om te trouwen.

Recept voor: Cranachan

Omschrijving: Een traditioneel Schots dessert met room, whisky, honing, verse frambozen en geroosterde havermout.

Ingredienten

  • 400 g frambozen
  • 3 eetlepels honing
  • 100 g havermout
  • 500 ml room (eventueel mascarpone)
  • 3 eetlepels whisky

Bereidingswijze

  1. Rooster de havermout in een pan op hoog vuur of in de grill. Het stof moet eruit worden gezeefd.
  2. De havermout wordt 1 nacht gedrenkt in whisky en vervolgens toegevoegd aan stijfgeklopte room, met een beetje meer whisky toegevoegd.
  3. Leg enkele frambozen in het glas en giet het roommengsel erop.
  4. Een optie is om een deel van de frambozen en voorzichtig in het roommengsel te mengen.
  5. Het volume van de gebruikte whisky kan worden aangepast aan de persoonlijke smaak, maar het moet een subtiele hint zijn in plaats van een sterke smaak.

Preparation time: 30 minute(s)

Number of servings (yield): 4

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.