Een ui snijden of snipperen

Uien zijn de meest gebruikte groente, wereldwijd. Afhankelijk van de culinaire bestemming, de gewenste gaarheid, verkleuring en visueel effect, kies je de snijwijze.
Ui die lang gaat koken in een bouillon of die je wilt carameliseren hoef je niet heel fijn te snijden. Gebruik je rauwe ui gestrooit over een soep of salade, dan is fijnsnijden vanzelfsprekend.

Verder zijn er twee richtingen waarop je kan snijden:
I. dwars op de lengterichting van de ui, waardoor je snippert of ringen snijdt of ;
II. in de lengterichting, waardoor je gekromde partjes krijgt

ui snipperenI a. Een ui snipperen
Engels: Onion sliced
Frans: Oignon ciselé
Snipperen is een techniek waarbij de ui, met een koksmes in gelijkmatige kleine blokjes gesneden wordt.
Hieronder staat de professionele manier beschreven. Je kunt de schoongemaakte ui ook in een keukenmachine snipperen. Nadeel daarbij is dat de stukjes van ongelijke grote zijn en dat er veel sappen vrijkomen. Ongelijkheid is minder mooi, maar zal niet uitmaken als je de uisnippers gebruikt in bijvoorbeeld risotto. Een andere manier is het gebruik van een mandoline.
1. Snijd een schoongemaakte ui in de lengte door.
Leg de ui met de vlakke kant op de snijplank; het worteleind dat de ui bij elkaar houdt, is van je af gericht.
2. Snijd met een scherp mes de ui een aantal keren horizontaal in, tot aan het worteleind.
Draai de ingesneden ui nu een kwartslag.
3. Snijd de ui nu een aantal keer horizontaal in, weer zonder het worteleind door te snijden.
4. Draai de ui een kwartslag terug en snij de ui in snippers met de techniek van de begeleidende en snijdende hand.
Verwijder het restant worteleind.

ui ringenI b. Ui ringen
Engels: Diced onions, minced onions
Frans: Oignon en bracelet
1. Snijd het bovenste puntje van de ui af, pel de ui en verwijder het onderste harde stukje.
2. Snijd de ui overdwars in plakken.
Haal de ringen alleen als ze rauw verwerkt worden los, de ringen komen namelijk tijdens het bakken of fruiten vanzelf los uit de plakken ui.
Voor gebruik in een salade snij je de ringen zo dun mogelijk.
Voor gebruik in de frituur met een beslag, snij je ze 1/2 tot 1 cm dik.
ui kwartschijfjesUien in halve ringen snijden is makkelijker, en de meeste mensen doen het op deze manier. Je kan de halve uien plat op de snijplank leggen. Vervolgens snij je de ringen zo dik of dun als je maar wilt en kan.
Een iets fijner resultaat bereik je door de ui in kwarten te snijden. Zie foto. Dat snijdt heel licht. Het resultaat, kwartringen, is meestal iets fijner.

ui in fijne partjesII. Ui in partjes
Engels: Onion wedges, French cut
Frans: Oignon émincé
Bij deze methode snij je de ui van pool naar pool. Dit in de lengte snijden van de ui wordt ook wel aziatische stijl snijden genoemd.
Partjes zijn ideaal voor het sauteren en karameliseren.
Er zijn verschillende manier waarop je de partjes kan snijden.
1. Snij boven en onderkant van de ui. Snij de ui doormidden. Pel de ui. Leg de ui met de platte kant op de plank. Snij vervolgens dunne partjes met het mes naar het hart van de ui gericht. Waaiervormig snijden dus. Hou de ui met je vingers bij elkaar. Anders valt deze uiteen.
2. Bij de 2de methode, laat je de wortelkant aan de ui zitten. Dat houdt de ui bij elkaar.
ui in partjes3. Bij groffe partjes is er een derde methode. Snij boven en onderkant van de ui. Pel de ui. Zet de ui op een platte kant. Snij de ui als een taart.

Enkele van de vele manieren om tranende ogen te voorkomen
Zorg je dat je mes goed scherp is, en dat je mooi rechtstaat. Zo hang je niet boven de sappen van de ui.
Als je mes niet scherp is kneus je de ui waardoor er meer sappen vrij komen.
Zet de afzuigkap aan zodat de dampen uit de uien naar de afzuigkap worden gezogen.
Als je ogen licht gaan irriteren, ga dan niet met je handen wrijven.

Algemene ui-snij tips
Gebruik bij kleine of middelgrote uien een kleiner koksmes.
Een scherp mes zorgt er ook voor dat de snippers van de ui minder snel verkleuren.
Leg een keukendoek of vochtig papier onder de snijplank om schuiven te voorkomen.
Je kunt gesneden uien twee dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bak of zak.

1 comment to Een ui snijden of snipperen

  • Ingmar

    1. Snijd een schoongemaakte ui in de lengte door.
    Leg de ui met de vlakke kant op de snijplank; het worteleind dat de ui bij elkaar houdt, is van je af gericht.
    2. Snijd met een scherp mes de ui een aantal keren horizontaal in, tot aan het worteleind.
    Draai de ingesneden ui nu een kwartslag.
    3. Snijd de ui nu een aantal keer *horizontaal* in, weer zonder het worteleind door te snijden.
    4. Draai de ui een kwartslag terug en snij de ui in snippers met de techniek van de begeleidende en snijdende hand.
    Verwijder het restant worteleind.

    Moet dit niet verticaal zijn bij 3? Anders vervalt punt 4 eigenlijk al.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>