Acili Antep Ezme is een Turks gerecht op basis van fijngehakte tomaten en pepers dat gegeten wordt als salade of saus.
Een heerlijke begeleider van gegrild vlees zoals kofte en kebab. Ook heerlijk bij gegrilde courgettes en aubergines, op een broodje of gewoon `zo` als meze.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 tomaten
- 4 lenteuitjes (of 1 rode ui)
- 1-3 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 spaanse peper (of 1 theelepel chilipoeder)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1/2 citroensap
- Handje peterselie (vers) of wat meer, naar smaak
- Olijfolie (extra vergine)
- Zout en peper
- Maal de ui, de peper, peterselie, en de knoflook in een blender.
- Snij de tomaten en de paprika in kleine stukjes.
- Doe alles in een kom en voeg tomatenpasta, citroensap en een scheutje olijfolie toe plus zout en peper naar smaak.
- Zet het minstens een uur in de koelkast, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
Varieer met de ingredienten en hoeveelheden voor een hetere, mildere, zoetere of juist iets zuurdere saus.
Serveertips
De ezme kan op twee manieren geserveerd worden: als salade of als saus.
Voor een saus alles nog fijner maken in een blender voordat je het in de koelkast zet.
Maak het zoeter met granaatappelsiroop.
Leave a Reply